Direcció General de Comunicació

Neu

El Govern demana molta precaució davant la baixada de temperatures extremes els propers dies

query_builder   17 gener 2017 16:28

event_note Nota de premsa

El Govern demana molta precaució davant la baixada de temperatures extremes els propers dies

  • Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en ALERTA per l’onada de fred amb una forta baixada generalitzada de temperatures a Catalunya des de la passada matinada i fins dijous
  • El Departament de Territori i Sostenibilitat disposa aquesta temporada de 122 màquines llevaneus i 98 punts d’emmagatzematge de sal a tot el territori per a facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i nevades
  • El Departament de Salut recorda que el telèfon 061 de CatSalut Respon atén les 24 hores del dia i està gestionat per professionals sanitaris que poden assessorar al ciutadà i proposar-li una resposta adequada al problema de salut plantejat
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en ALERTA per l’onada de fred amb una forta baixada generalitzada de temperatures a Catalunya des de la passada matinada i fins dijous. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que la baixada de temperatures més acusada sigui a partir d’aquest vespre a tot Catalunya, amb mínimes molt per sota del que és habitual. Amb el pas de les hores es preveu la intensificació i generalització a tot el territori.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu (plaques de gel) i fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit i pel que fa a gent gran, nens i persones amb malalties respiratòries, ja que són els més vulnerables a les baixes temperatures. En les hores en que el fred sigui més intens, han d’evitar sortir al carrer. Es demana als familiars i amics de persones grans que viuen soles que les visitin o hi parlin per telèfon per comprovar que es troben bé. També cal estar atents a les possibles incidències per mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies per evitar intoxicacions i ventilar cada dia els habitatges i no tapar les reixetes de ventilació per garantir l’entrada d’oxigen. També cal vigilar la congelació de canonades allà on baixin més les temperatures en zones aïllades i urbanitzacions. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, Protecció Civil s’ha posat en contacte amb tots els municipis de Catalunya per informar-los de la situació prevista i dels principals consells a tenir en compte per preveure incidències derivades de l’onada de fred.
 
D’altra banda, Protecció Civil ha tancat el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT un cop finalitzat l’episodi de nevades dels darrers dies que han deixat acumulacions de neu destacables als següents punts (cm), segons l’SMC: Naut Aran 53 cm, La Guingueta d’Àneu 40 cm (1.050m), Vielha 29 cm, Esterri d’Àneu 33 cm, Viu de Llevata 20 cm (1.240 m), La Seu d’Urgell 4 cm, Baix Pallars 6 cm, Puigcerdà 33 cm, Das 25 cm, Planoles 2 cm i a Sant Pau de Segúries i a Bagà 1 cm de neu acumulada.
Pel que fa al fred, entre les temperatures mínimes registrades per l’SMC a les 7h d’aquest matí, destaquen Cardona -2,7ºC, Tagamanent -5,4ºC, Sant Pau de Segúries -3,1ºC, la Panadella -2,5ºC, Alinyà -6,1ºC, Barcelona (Zona Universitària) 3,7ºC, -18,2 ºC Espot (2.500m) i -19,3ºC a Boí (2.500m).
 
EL Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha activat el seu Protocol per situació extraordinària per fred. Creu Roja, les empreses de Teleassistència i les empreses de serveis bàsics d’electricitat, aigua i gas mantenen els dispositius preventius i no han informat de cap incidència rellevant al CECAT de Protecció Civil.
 
Els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Barcelona, Mataró, Tarragona, Tremp i Palau-Saverdera han informat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat que activat els seus plans d’emergències municipals per fred i neu.
Pel que fa a l’Ajuntament de Barcelona, els serveis socials han disposat 9 vehicles amb 30 efectius mobilitzats, que la passada nit han atès i allotjat a 66 persones sense sostre. També ha anul·lat el reg de parcs i jardins i carrers per evitar la formació de plaques de gel, a més de disposar 111 punts de distribució de sal per evitar la gelada dels carrers, especialment les parts més altes de la ciutat.
 
L’Ajuntament de Badalona ha activat e pla Específic Municipal per FRED
Avui 7 centres escolars de la Cerdanya romandran tancats a causa de la neu, segons ha informat el Departament d'Ensenyament afectant a 1.503 alumnes. Les escoles que avui dimarts estan tancades són:
 
- ALP: Escola Bac de Cerdanya. Nombre d’alumnes: 113
- BOLVIR: Escola Santa Cecília. Nombre d’alumnes: 32
- GER: Escola Santa Coloma. Nombre d’alumnes: 47
- LLÍVIA: Escola Jaume I. Nombre d’alumnes: 84
- PUIGCERDÀ: Escola Alfons I. Nombre d’alumnes: 338
- PUIGCERDÀ: Escola Llums del Nord. Nombre d’alumnes: 210
- PUIGCERDÀ: Institut Pere Borrell. Nombre d’alumnes: 679
 
Quant al transport escolar, gestionat pels Consells Comarcals, avui dimarts no hi ha cap anul·lació i els trajectes es fan amb normalitat.
 
Aquest matí s’han produït diverses incidències per vent i es manté la prealerta del Pla PROCICAT per ventades (26 trucades al telèfon 112 d’emergències per branques caigudes, tendals i objectes a carrers o carreteres. La majoria de trucades s’han produït des de Vallès Occidental). L’SMC preveu que aquesta tarda bufi fort vent sobretot a les comarques del Pirineu i a l’Empordà informa que s’han produït les següents ratxes de vent destacables (km/h): Puig Sesolles (1.668 m) 137,9 km/h; Santuari de Queralt 127,4 km/h; Portbou 109,8 km/h; Montsec d’Ares (1.572 m) 98,6 km/h; Pantà de Darnius-Boadella 92,9 km/h; Castellbisbal 79,6 km/h i Barcelona (observatori Fabra) 78,5 km/h.
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut (entre ahir al vespre fins a les 11 hores d’aquest matí) 62 trucades per 49 incidències relacionades amb vent, fred i neu.
 
Entre les 21.00 h d’ahir al vespre i les 9h d’aquest matí s’han derivat 37 avisos per vent als Bombers de la Generalitat. Cap de destacat. Bàsicament arbres, sanejaments i elements estructurals de la via pública.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments (11.00h) la situació viària l’episodi de fred intens és la següent:
 
Hi ha un total de 4 carreteres afectades per la neu i el gel (1 està tallada i en 3 és obligatori portar cadenes). En aquests moments totes les incidències es troben localitzades a la demarcació de Lleida.
Aquesta és la relació de vies afectades:
-Tallades :
C-28 Vaquèira-Casa Sastrada (tancat per risc d’allaus)
- Cadenes:
C-142b Vaquèira cap accés Pla de Beret
L-500 cap N-230 / Balneari Boí
L-501 cap L-500 / Pla de l'Ermita
L’SCT recorda que, en condicions de gel s'han de tenir en compte les següents recomanacions:
 
·         Cal tenir en compte que les plaques de gel no es veuen a simple vista, ja que sovint es troben a zones ombrívoles i humides, i no sempre en zones de muntanya.
·         La manera adequada d’actuar davant plaques de gel és: reduir la velocitat, mantenir una distància de seguretat més gran de l’habitual, no apropar-nos als interiors de les corbes per evitar la major concentració de gel i, sobretot, mantenir la calma.
·         És important també no frenar ni accelerar bruscament. Quan hi ha gel a la via, l’adherència es redueix a mínim pel que cal conduir el més recte i el més suau possible.
·         Si al frenar el cotxe rellisca (gira més del que li marquem amb el volant i es descontrola la part del darrera) hem de girar el volant en sentit contrari fins que el cotxe torni a la posició inicial.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT pel risc generalitzat al Pirineu occidental. Es tracta de risc FORT (4 sobre 5 en l’escala europea) d’allaus a l’Aran, a la Ribagorçana-Vall Fosca, a la meitat nord de la Pallaresa i al Perafita- Puigpedrós. Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el perill d’allaus avui va en descens. Trobareu els consells d’autoprotecció al web interior.gencat.cat/allaus. Aquestes són condicions d’alt risc per a la pràctica d’esports d’alta muntanya.
 
Territori i Sostenibilitat
 
La Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat va iniciar el passat 15 de novembre les actuacions incloses dins del Pla d’ajuda a la vialitat hivernal 2016-2017, amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades. El programa del Pla consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu, i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel.
 
El primer episodi important de la present campanya es va iniciar en fase de prealerta el passat dijous 12 de gener a les 11:16h, i l’estat de l’activació va canviar a fase d’alerta ahir diumenge 15 a les 18:10h.
 
En la passada nit, han actuat 59 màquines llevaneus a la xarxa viària de titularitat de la
Generalitat, que han recorregut més d’11.000 quilòmetres per a dur a terme tant operacions
preventives com de neteja de neu.
 
Principals carreteres on s'ha actuat
 
·         BV-4031
·         B-400
·         C-16
·         B-402
·         C-25
·         C-37
·         B-124
·         B-400
·         C-55
·         BV-4241
 
Principals comarques on s'ha actuat
 
·         Berguedà
·         Osona
·         Bages
·         Vallès Occidental
·         Ripollès
·         Vallès Oriental
·         Anoia
·         Baix Llobregat
·         Maresme
·         Cerdanya
 
Principals termes municipals on s'ha actuat
 
·         Castellar de n'Hug
·         Saldes
·         Berga
·         Guardiola de Berguedà
·         Toses
·         Gósol
·         la Pobla de Lillet
·         Vic
·         Bagà
·         Vallcebre
 
Els mitjans de què disposa el Departament es distribueixen segons les característiques de cada àmbit territorial i de les incidències que es produeixen, per mitjà d’una trentena de centres de conservació i manteniment repartits per tot el país. La xarxa viària de titularitat de la Generalitat suma més de 6.000 quilòmetres, el 50% del total de quilòmetres de carreteres que hi ha a Catalunya.
 
Territori i Sostenibilitat activa cada any, entre mitjan novembre i mitjan abril, el Pla d’ajuda a la vialitat hivernal amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades. El  Pla d’ajuda a la vialitat hivernal està activat uns 150 dies. A més, el Departament de Territori i Sostenibilitat participa en els plans especials d’emergències com són el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat(per allaus) que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.
 
PREDICCIÓ METEOROLÒGICA PER ALS PRÒXIMS DIES
 
La predicció meteorològica per avui dimarts indica que dominarà l’ambient assolellat, i que la nevada del Pirineu anirà a menys fins a desaparèixer del tot. El vent encara bufarà fort fins al vespre, especialment al Pirineu i a l’Empordà, on l’onatge es mantindrà alterat.
 
Pel que fa a la temperatura, dimecres i dijous seran dos dies de fred rigorós, però assolellats en general. Els valors mínims de temperatura estaran entre -14 i -9 ºC al Pirineu, entre -10 i -5 ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -7 i -2 ºC al prelitoral i entre -4 i 1 ºC al litoral.
Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos d’onada de fred, de vent i d’onatge.
 
A banda, entre dijous i divendres es preveu l’arribada d’alguns núvols pel litoral i prelitoral i seran possibles algunes precipitacions febles, sobretot a l’extrem sud i al nord-est, amb una cota de neu d’uns 600 metres, tot i que en l’inici de la precipitació podria ser d’uns 400.
Els models a mitjà termini indiquen que a partir del cap de setmana l’atmosfera s’estabilitzarà i la temperatura es recuperarà, tot i que l’ambient es mantindrà fred.
 
Salut
 
L'arribada del fred pot afavorir l'aparició d'algunes malalties i també de determinats accidents relacionats amb la climatologia, que poden suposar un risc per a la salut. Estar sotmès a baixes temperatures pot afectar el bon funcionament de l'organisme, quan aquest no té capacitat per combatre la pèrdua de calor. Caldria evitar els canvis bruscos de temperatures, especialment en infants, gent gran i persones que pateixen malalties respiratòries i ingerir aliments calents, com ara sopes o guisats, per augmentar la temperatura de l’organisme. També és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.
 
Cal recorda que el telèfon 061 de CatSalut Respon atén les 24 hores del dia. Aquest telèfon està gestionat per professionals sanitaris (metges i infermeres) que poden assessorar al ciutadà i proposar-li una resposta adequada al problema de salut plantejat: el pot adreçar a un centre adequat a la gravetat del seu problema, orientar-lo en el tractament, enviar-li un metge a casa a través del sistema d’atenció domiciliària o enviar-li una ambulància en el cas que es tracti d’una urgència que hagi de ser atesa de forma immediata.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia