Moment de la signatura del conveni
·     El projecte preveu crear un indicador d’eficiència energètica de cada producte de la construcció, que informi tant del seu cost d’adquisició com de la despesa energètica associada a la seva vida útil.
 
·     L’ICAEN destinarà 95.000 euros al projecte fins al 2018.
 
L’Institut Català d’Energia (ICAEN) de la Generalitat de Catalunya i l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC) han signat avui un conveni per desenvolupar eines que contribueixin a integrar l’eficiència energètica i l’autoconsum renovable en la construcció i la renovació d’edificis. L’objectiu de la iniciativa és avançar cap a un model d’energia neta i facilitar el compliment de les directives europees que obliguen que els edificis siguin de consum gairebé zero, és a dir, que tinguin un consum energètic òptim i que compensin la pràctica totalitat de la seva demanda amb producció pròpia descentralitzada d’energia, integrant energies renovables en el seu disseny.
 
El conveni estableix que l’ICAEN i l’ITeC treballaran conjuntament per desenvolupar un indicador d’eficiència energètica anomenat ‘Cost total per l’Usuari’ en la base de dades de productes i equips de construcció que gestiona l’ITeC. Aquesta base de dades és d’obligada utilització en l’elaboració de projectes per part dels professionals en l’obra pública i d’ús ampli en l’obra privada. L’ICAEN aportarà un total de 95.000 euros al projecte fins al 2018.
 
L’indicador ‘Cost Total per l’Usuari’ inclou no només el cost d’adquisició de cada producte o equip, sinó també el cost del consum d’energia al llarg de seva la vida útil. D’aquesta manera, el professional, a més d’optimitzar el cost immediat de la construcció, també pot calcular el cost diferit en funció del consum energètic de la solució triada, i valorar les emissions de gasos d’efecte hivernacle i d’altres contaminants locals, com els NOx i les micropartícules, segons el consum i la font energètica emprada.
 
Aquest indicador s’aplicarà a 6.000 productes o equips habitualment utilitzats en la construcció, tant pel que fa a habitatges com a edificis del sector terciari. A més, es podrà integrar en la metodologia de treball col·laboratiu Building Information Modeling (BIM), que permet coordinar i optimitzar els diferents elements d’una construcció en el decurs de tot el seu cicle de vida.
 
Una iniciativa en línia amb els estàndards europeus
 
El treball desenvolupat en el marc del conveni pretén dinamitzar el disseny energèticament eficient en l’obra nova i en la renovació d’edificis. Les directives europees estableixen que, a partir del 1 de gener de 2019, tots els edificis públics nous i els que siguin renovats de forma important hauran de ser dissenyats com a edificis de consum gairebé zero. Per al sector privat, aquesta obligació s’endarrereix fins a l’1 de gener del 2021.
 
A Catalunya, l’edificació està implicada en un 28,6% del total del consum d’energia final. La reducció dràstica del consum d’energia i la incorporació de la generació d’energia amb recursos renovables en aquest sector és un element important d’impuls d’un nou model energètic, basat en l’energia neta i en la descentralització de la producció d’energia. El ciutadà serà el centre d’aquest nou model, ja que els edificis esdevenen no només consumidors, sinó també productors d’energia. En aquest sentit, la Generalitat ultima l’elaboració d’un Pacte Nacional per a la Transició Energètica per tal que Catalunya dugui a terme el canvi cap a aquest nou model energètic de manera consensuada amb tota la societat.
 
------------------------
 
Segueix-nos a les xarxes: 

1  

Imatges

El conseller Baiget, com a president de l'ICAEN, el director general de l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), Francisco Diéguez, i la directora de l'ICAEN, Assumpta Farran, durant la signatura del conveni

El conseller Baiget, com a president de l'ICAEN, el director general de l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), Francisco Diéguez, i la directora de l'ICAEN, Assumpta Farran, durant la signatura del conveni 2450