• Meritxell Borràs ha destacat que el 41% del pressupost del departament es dedicarà al suport al món local i ha remarcat la reducció del deute amb els ajuntaments superior a un any en més d'un 77%
  • Es destinaran 33,7 milions d'euros a ajuntaments per la Llei de barris, i 10 milions a nous projectes
  • Aquest 2016, el deute amb els ajuntaments per la Llei de barris s'ha reduït un 75% i ha passat de 157 milions d’euros al mes d’abril a 39 milions al desembre
Meritxell Borràs
 
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat aquest matí el pressupost del departament davant els membres de la comissió sectorial del Parlament de Catalunya. La consellera ha assegurat que “aquest és el millor pressupost possible en uns moments en què l’asfíxia financera i controladora de l’Estat encara és ben present” i ha destacat que té com a objectiu “millorar la qualitat de vida i el benestar dels catalans i les catalanes”.
 
En aquest sentit, Meritxell Borràs ha assenyalat que Governació dedicarà el 44% del pressupost del departament a polítiques d’habitatge, amb un increment de 29 milions d’euros que es destinaran íntegrament a mesures per donar resposta a l’emergència residencial en situacions de risc d’exclusió. “Les partides que més creixen són les que es destinen a donar suport a les famílies amb dificultats de pagament de l’habitatge”, ha remarcat.
 
Donar resposta a l’emergència en l’habitatge i implementar la nova llei
 
Borràs ha destacat que el Govern preveu dedicar 188 milions d’euros a les polítiques d’habitatge. D’aquests, 7,3 milions permetran aplicar la Llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya el passat desembre. El Govern ha previst incrementar un 6,2% la partida de prestacions al lloguer i ha pressupostat 63 milions d’euros, xifra que podrà arribar fins als 115 milions provinents d’altres romanents, per tal d’atendre totes les sol·licituds presentades que compleixin els requisits.
 
D’altra banda, la consellera ha recordat que el Govern té el compromís de desenvolupar una llei del lloguer a Catalunya els propers nou mesos. La titular de Governació ha informat que el pressupost preveu també la redacció del Pla territorial sectorial d’habitatge 2015-2030 i d’un nou reglament de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial.
 
Pel que fa l’ampliació del parc d’habitatge, la consellera ha apuntat que el pressupost preveu, d’una banda, consolidar l’aposta per la signatura de convenis amb entitats bancàries per aconseguir habitatges en cessió per a lloguer social, i, de l’altra, continuar amb l’adquisició de pisos a través del sistema de tanteig i retracte, que permet a la Generalitat i als ajuntaments accedir a la compra preferent d’habitatges a un preu assequible. Els diners per a la compra provindran de la recaptació de l’impost de pisos buits. En aquest sentit, el Govern preveu recaptar amb aquest impost 11,5 milions d’euros aquest any, tot i que, com ha estat el cas de l’any 2016, aquesta xifra pot ser més alta i arribar fins als 20 milions.
 
Encara en l’àmbit de l’habitatge, la consellera ha destacat que el deute amb els ajuntaments per la Llei de barris s’ha reduït el 2016 un 75% i ha passat de 157 milions d’euros al mes d’abril a 39 milions al desembre. Per al 2017, el pressupost del Departament de Governació preveu 33,7 milions d’euros per al foment del programa de barris de rehabilitació integral de zones urbanes, amb una dotació de 10 milions per a nous projectes de millora.
 
Món local: reducció del deute i repensar el futur
 
Pel que fa als ens locals, la consellera ha destacat que el 41% del pressupost del departament, fins a 174 milions d’euros, es dedicarà a donar suport al món local. Així, el pressupost preveu 156 milions per al Pla únic d’obres i serveis (PUOSC) i per al Fons de cooperació local de municipis i comarques. Igualment, es destina una dotació de 700.000 euros a la nova comarca del Moianès i 1,5 milions d'euros al finançament de l'Aran.
 
El Govern obrirà una nova convocatòria PUOSC per a l’arranjament de camins públics locals de quasi 30 milions d’euros per al període 2017-2019, dels quals 16 milions provindran del Departament de Governació, i la resta serà a càrrec dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 
Les xifres que ha presentat la titular de Governació també preveuen la reducció del deute de la Generalitat amb els consistoris catalans amb l’objectiu que a finals de l’exercici 2017 tots els compromisos de deute de la Generalitat amb els ajuntaments no sobrepassin l’any d’antiguitat. Aquest 2016, aquest deute superior a un any, ja s'ha reduït en més d'un 77%.
 
La consellera Borràs ha destacat també que el Govern continua desplegant al territori el procés participatiu de debat GovernsLocals.cat, que ha de permetre construir de forma col·lectiva les bases de la futura legislació de l’Administració local a Catalunya. 
 
Retorn de la paga extra de 2012 i 7.000 places d’ocupació pública
 
D’altra banda, la consellera ha explicat que es destinaran 21 milions d’euros a la Secretaria d’Administració i Funció Pública, que es destinaran bàsicament a projectes transversals per fer realitat una administració pública digital, “que tingui entre les seves idees força la simplificació en la relació amb la ciutadania, així com l’accessibilitat i la interoperabilitat”. En aquest sentit, Borràs ha assegurat que es continuarà treballant per adaptar “la prestació de serveis públics als requeriments d’una societat cada cop més digital”.
 
També en l’àmbit de la funció pública, la consellera ha recordat que el pressupost de la Generalitat per a aquest exercici 2017 recull la consignació de 225 milions d’euros per fer front a la part que queda per retornar de la paga extraordinària del 2012 dels empleats públics. Així mateix, ha assegurat que el pressupost també habilita una convocatòria d’ocupació pública de 7.000 noves places, que s’afegeixen a les 1.230 de l’any 2015, cosa que permetrà, ha dit, consolidar molts llocs de treball.
 
Segons ha explicat la consellera, el pressupost també inclou un augment de 6.923 dotacions de personal addicional, especialment docents, mossos, bombers i personal sanitari. Unes places que la consellera ha volgut aclarir que  no són les de la convocatòria anunciada, sinó les que corresponen a l’increment de personal destinat a serveis a les persones, com ara docents per a escoles d’alta complexitat.
 
En la seva intervenció, la consellera també ha fet referència a la transformació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya en l’Escola Nacional de Govern i Administracions Públiques Enric Prat de la Riba, que tindrà com a objectius la formació i la captació de talent en l’Administració, però que també assumirà un paper de “think-tank” de polítiques públiques.
 
Així mateix, Borràs ha destacat el paper del Consorci Administració Oberta de Catalunya, que ofereix prestacions de serveis digitals a 2.300 ens públics, que representen un estalvi de 150 milions d’euros anuals, cosa que es tradueix en un retorn d’uns 15 euros per cada euro invertit en aquest àmbit.
 
Finalment, la consellera s’ha referit a la Direcció General d’Afers Religiosos, que impulsa mesures per promoure el coneixement de la diversitat religiosa de Catalunya i per garantir els drets a la llibertat religiosa de tota la població. En l’àmbit dels processos electorals, Borràs ha assenyalat l’objectiu d’aprovar el Projecte de llei del procediment de votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l’estranger.

1  

Imatges

Foto 1

Foto 1 331