• La consellera de la Presidència destaca el compromís del Govern per una progressiva recuperació del finançament dels mitjans públics, que s’acosti a la mitjana europea
  • Munté considera el Llibre Blanc de l’Audiovisual de Catalunya una “eina imprescindible” per donar un impuls al sector, per tal que “continuï sent referent i competitiu”
Presentació del Llibre Blanc de l'Audiovisual de Catalunya
La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha participat avui en la presentació del Llibre Blanc de l’Audiovisual de Catalunya, juntament amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher.
 
El Llibre Blanc de l'Audiovisual de Catalunya és un encàrrec del Parlament al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que realitza una radiografia del sector audiovisual i analitza i tracta els reptes de futur del sector, com ara garantir la sostenibilitat econòmica dels mitjans públics, consolidar i fer competitius els prestadors privats, enfortir les indústries audiovisuals catalanes i la presència de la llengua catalana en el conjunt de l'oferta de continguts audiovisuals i plantejar escenaris de futur per als mitjans locals.
 
El procés d'elaboració del Llibre Blanc ha suposat dos anys de feina i ha comptat amb la participació del conjunt del sector audiovisual, de la Secretaria de Comunicació del Govern i amb un servei complementari de recerca, processament i valoració de dades.

Durant la seva intervenció, la consellera ha destacat “la necessitat de donar un impuls al sector audiovisual català per tal que continuï sent referent i competitiu” i ha considerat aquest Llibre Blanc “una eina imprescindible per a poder assolir aquest objectiu comú”, compartit pel Govern i pel sector audiovisual, que agrupa més d’11.000 treballadors directes i més de 1.600 empreses.
 
La consellera Munté ha recordat, que “el Govern va incloure en el seu Pla de Govern el Pla Nacional de l’Audiovisual, impulsat des dels departaments de Presidència i de Cultura, que pren de referència precisament aquest Llibre Blanc per tal de cercar les actualitzacions legislatives necessàries pel sector després d’haver-lo escoltat al llarg del 2016”. I s’ha referit també a la seva compareixença al Parlament, fa tot just una setmana, per presentar el projecte de pressupost pel 2017 del Departament de Presidència, on ja va destacar que “una de les nostres màximes prioritats és donar un nou impuls al sector audiovisual”.
 
Munté ha destacat que el Govern està treballant amb la CCMA, per tal de poder acordar el contracte programa 2017-2020 de cara al primer semestre d’enguany. Un contracte programa que, segons la consellera, “respongui a la realitat sociocultural, econòmica i tecnològica actual i subratlli la vocació de servei públic de la CCMA, i que sigui també una eina eficaç per a assolir aquest objectiu que tots els que estem aquí podem compartir: garantir el finançament adequat dels mitjans públics per reforçar la seva capacitat de lideratge, no només en termes d'audiència sinó també des d'una vessant d'innovació i per esdevenir tractor del sistema audiovisual català”.
 
Munté s’ha referit també al Manifest que el sector va presentar fa pocs dies, en el qual expressaven la seva preocupació per l’infrafinançament de la CCMA, “una preocupació que és compartida”, segons la consellera, qui ha afirmat que “entenem l’exigència del sector, amb si mateix i amb l’administració”.
 
Neus Munté ha recordat la crisi econòmica i les reduccions pressupostàries pel que fa als comptes públics, així com la fragmentació de l'oferta audiovisual, l’aparició de noves plataformes, la innovació tecnològica i els canvis en els hàbits de consum.  “En definitiva, res ho ha posat fàcil, però crec sincerament que aquest Llibre Blanc assenta les bases per a un punt d'inflexió en la industria audiovisual catalana”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, Munté ha reiterat el “ferm compromís del Govern per assolir una progressiva recuperació del finançament dels mitjans públics en euros invertits per habitant i acostar-nos a la mitjana europea de 37,68€”, i ha anunciat que “així quedarà reflectit en el document de contracte programa que treballarem per acordar en els propers mesos”.
 
Així doncs, segons Neus Munté, “els plantejaments que fem des del Govern van en la mateixa línia d’aquest marc teòric o full de ruta per l’audiovisual català, i parteixen dels mateixos objectius i voluntats que expressa el sector” i ha fet una crida a “sumar esforços per assolir amb més garanties aquest objectiu compartit”.
 

2  

Imatges

Foto de la presentació del Llibre Blanc de l'Audiovisual de Catalunya

Foto de la presentació del Llibre Blanc de l'Audiovisual de Catalunya 56

La consellera Neus Munté, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher

La consellera Neus Munté, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher 753