El sector agroalimentari, amb 18.000M€ de vendes netes, ha resistit millor la crisi econòmica que la resta de sectors industrials
Un total de 111 empreses catalanes participaran en el saló Alimentaria de Barcelona amb el suport del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). Aquestes xifres representen un increment del 40,5% respecte de l’edició anterior, quan un total de 80 empreses van participar en el certamen sota el paraigües de l’Administració catalana.
La fira Alimentària, que tindrà lloc durant els dies 22 a 26 de març, serà el marc on el DAR donarà a conèixer les principals línies de treball que es porten a terme en el sector alimentari. Per aquest motiu, la fira comptarà amb quatre estands de Catalunya, gestionats per l’empresa pública Prodeca, a diferents salons: Pavelló de les Autonomies, Intervin, Intercarn, Olivaria i Innoval.
En el Pavelló de les Autonomies, l’estand de Catalunya es divideix en dues àrees: la institucional i l’àrea d’empreses; alhora, la zona d’empreses acollirà un espai diferenciat dedicat al sector ecològic.
L’àrea institucional es dedicarà, principalment, a la difusió dels productes catalans distingits amb Denominació d’Origen Protegida, Indicació Geogràfica Protegida, Marca Q, Artesania Alimentària i Especialitat Tradicional Garantida, així com als productes pesquers. També es donarà a conèixer l’activitat del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural en la formació i la transferència tecnològica adreçada al sector agroalimentari.
D’altra banda, les empreses participants als estands de Catalunya disposaran d’un espai de cuina i demostració per a la realització d’activitats gastronòmiques i de presentació de productes, amb l’objectiu de mostrar als professionals visitants la diversitat d’usos que tenen els aliments.
Aquest any, i com a novetat, Prodeca ha habilitat l’espai Catalonia’s Meeting Point Alimentària 2010,una zona on les empreses disposaran d’un centre d’operacions i punt de trobada per a reunions i contactes comercials.
Pel que fa a Olivaria, l'estand institucional tindrà una zona dedicada a exposar les principals línies d'actuació del DAR en aquest sector i una presència d’11 empreses oleícoles de Catalunya. Respecte a Intercarn, el DAR comptarà amb un estand on es mostraran les actuacions relacionades amb la indústria càrnia, una de les més importants del nostre país, i on hi haurà la participació de 15 empreses catalanes.
D’altra banda, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) tindrà un estand, que acollirà unes 47 empreses del sector del vi de Catalunya. A més de promocionar els vins de casa nostra, apostarà per vincular-los a conceptes com la qualitat, la innovació i la salut, i reforçarà les potencialitats del sector mitjançant les noves tecnologies. D’altra banda, es realitzarà un show room amb el sector per exposar-los les potencialitats de les xarxes socials, al temps que es fomentaran els intercanvis comercials entre les empreses catalanes i els prescriptors espanyols i internacionals.
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) tindrà dos espais, un a Innoval i l’altre a Intercarn, dins l’estand de la Fitec- Talència, on es presentaran als visitants i empreses l’oferta i les solucions tecnològiques pels reptes actuals i de futur de les indústries agroalimentàries. D’altra banda, també tindran lloc diverses xerrades i es realitzarà un tast d’olis catalans amb Denominació d’Origen.
El sector agroalimentari resisteix a la crisi
El sector agroalimentari és el primer sector industrial a Catalunya i en el conjunt d’Espanya. De fet, és líder sobre la resta de sectors en volum de vendes netes amb 18.000 milions d’euros l’any 2008 i amb un 15,7% en el complex industrial català. D’altra banda, cal tenir present que l’agroalimentari és el segon sector en nombre d’ocupats, amb més de 200.000 llocs de treball directes i indirectes. A més, tot el que representa la indústria auxiliar (logístic, packaging) genera 60.000 llocs de treball més.
A més, Catalunya és el clúster agroalimentari més important d’Europa. Així ho evidencien els estudis de l’Observatori de Clusters de l’Escola Econòmica d’Estocolm. L’Observatori conclou que som el territori europeu amb més capacitat per generar activitat econòmica i ocupació al voltant del sector agroalimentari. Un sector que a més, comparat amb la resta de països europeus i del món, està també al capdavant tant en productivitat com en competitivitat.
Davant aquestes dades no ens ha d’estranyar que el sector agroalimentari hagi resistit millor la crisi econòmica que la resta de sectors industrials. Així, segons dades de l’Índex de Producció Industrial (IPI), el sector de l’alimentació només ha caigut un 0,1%, mentre que la caiguda total de l’Índex l’any 2009 ha estat del 21%. Pel que fa a l’ocupació del sector agrari, aquesta ha estat positiva (3,2%) i la de la indústria només ha baixat un 3%. En total, el sector ha reduït l’ocupació en un 0,4% mentre que la indústria catalana ha registrat una caiguda del 10%. Finalment, la demanda d’aliment només ha minvat un 0,7% i la taxa de cobertura ha millorat en 4 punts percentuals en relació al 2008, tot i que han baixat les exportacions (9,3%) i les importacions (14,4%).
Alimentaria, aparador mundial del sector agroalimentari
El saló Alimentaria, un dels aparadors mundials del sector de l’alimentació i les begudes més important, se celebra cada dos anys, i té com a objectius potenciar la projecció internacional, obrir nous canals de cooperació, fomentar la innovació, impulsar les marques i afavorir el tancament d’operacions comercials. La repercussió que té Alimentaria va més enllà del fet puntual d’una setmana dedicada a la indústria agroalimentària. Significa que Barcelona esdevé la capital europea de l’alimentació durant una setmana.A més de la internacionalització, la potenciació de les marques serà un dels punts forts de l’edició d’aquest any.
El comitè organitzador del certamen preveu facturar 20 milions d’euros a través dels contactes empresarials que es generaran durant aquest setmana. D’altra banda,l’organització estima que hi haurà més de 8.500 reunions de treball per posar en contacte la demanda espanyola i estrangera. S’han convidat al voltant de 200 compradors internacionals i la fira comptarà amb 4.000 companyies procedents de 75 països. Durant el saló es presentaran uns 300 productes innovadors. També cal ressaltar la presència per primera vegada al pavelló Internacional de les participacions agrupades de Corea, Singapur, Iran, Sud-àfrica i Nicaragua, i la repetició, en aquesta ocasió, amb grans espais, de països com la Xina, Indonèsia, Tailàndia i la Índia.
19 de març de 2010
Annex:
Calendari d’activitats a l’espai de cuina i demostració
22 de març
- CONFRARIA DE PESCADORS DE CAMBRILS
Crema de galeres
- DOP Arròs del Delta de l’Ebre
Cuina de l’arròs · Cuina Persàpia
- CUINA DE LA FRUITA
Cuina amb fruita · Josep M. Castaño. Restaurant Malena
- L’OLIVERA
Vins perifèrics: vins dolços a Vallbona
23 de març
- CAVIAR NACARI
Caviar de la Vall d’Aran
- MARESMAR
Cuina amb marisc · Emilio Vàzquez
- CONFRARIA DE PESCADORS DE PALAMÓS
Gamba de Palamós
- IGP POLLASTRE I CAPÓ DEL PRAT
Cuina pollastre raça Prat. Susana Aragon. Restaurant Ona Nuit
- FERRE CATASUS
Maridatge de vins
- CORMA
Cuina amb farigola i menta. David Reartes. Restaurant Blanc de Tòfona
- FORMATGES BETARA
Tast de formatges artesans
24 de març
- SUCARN
Carns d’alta qualitat · Dani Lechuga. Restaurant Caldeni
- PROLEC
Tast de llet
- CONFRARIA DE PESCADORS DE BARCELONA
Peix de Barcelona · Barceloneta cuina
- MARESMAR
Cuina amb marisc · Emilio Vàzquez
- COPIRINEU
Llet fresca amb cafè · Pere Montserrat. Mestre barista
- JADE GROUMETS
Olis d’alta gamma
- ANAFRIC
Estudi cap i pota · Pere Tàpias
25 de març
- LLET NOSTRA
Tast de llet
- PRODUCCIÓ INTEGRADA
Portal de venda on line
- COPIRINEO
Pizza amb mozzarela · Alain Desprez. Mestre pizzaire
- CCPAE
Cuina ecològica · Isma Prados
- FEDERACIÓ DE COOPERATIVES AGRÀRIES DE CATALUNYA
Tat d’olis de les Cooperatives. Pilar Pardell. Panell de Tast de Catalunya
- FRUIT NATURE
Presentació de vins
- MEL CAN TONI
Tast de mels
26 de març
- FEDERACIÓ DE COOPERATIVES AGRÀRIES DE CATALUNYA
Cuina amb producte de cooperativa
Empreses participants:
Saló de les Autonomies - Pavelló 2 - Nivell 0 - Estand C100
Àrea d’empreses. Multiproducte
- Aperitius Catalans / Fruita seca, aperitius / Piera (Anoia)
- Bolets Petràs / Bolets / Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)
- Caviar Gourmet, SL / Caviar / Cervelló (Baix Llobregat)
- Comercial Apícola Rossend Margalef / Mel, pol·len / El Perelló (Baix Ebre)
- Confraria de Pescadors de Barcelona / Peix / Barcelona (Barcelonès)
- Confraria de Pescadors de Cambrils / Fumet de peix / Cambrils (Baix Camp)
- DOP Arròs del Delta de l'Ebre / Arròs / Amposta (Montsià)
- CR DOP Siurana / Oli d’oliva / Reus (Baix Camp)
- CR IGP Llonganissa de Vic / Llonganissa / Barcelona (Barcelonès)
- CR IGP Pollastre i Capó del Prat / Pollastre / El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)
- Distribucions Alimentícies Anetos / Derivats lactis / Sils (Selva)
- Fills de J. Callol i Serrats / Anxoves / L'Escala (Alt Empordà)
- Gambes de Palamós / Gambes / Palamós (Baix Empordà)
- Gb Artesanos Gastronómicos / Fontanilles
- Indulleida / Suc de fruita / Alguaire (Segrià)
- La Masrojana / Olives / El Masroig (Priorat)
- Laborem Dertusa / Conserves de peix / Tortosa (Baix Ebre)
- Liderou / Ous / Maia de Monacal (Garrotxa)
- Llet Nostra Alimentària / Llet / Barcelona (Barcelonès)
- Pujadó Solano / Anxoves, seitons, banderilles / Sant Adrià de Besos (Barcelonès)
- Societat Cooperativa Agrícola i Ramadera Pirineu (Copirineo) / Derivats lactis / La Pobla de Segur (Pallars Jussà)
Àrea d’empreses. Producció ecològica
- Alimentos Biológicos Oleander / Fruita seca / Vinyols (Baix Camp)
- Betara, SL / Formatge / Perafita (Osona)
- Cal Valls / Conserves / Vilanova del Bellpuig (Pla d’Urgell)
- Eco Aliment / Galetes, alimentació infantil / Dosrius (Maresme)
- Ecoviand de Brugarolas / Productes carnis / Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental)
- Frisllet / Llet fresca, iogurt / Campllong (Gironès)
- Fruit Nature / Oli d’oliva / Riba-Roja d’Ebre (Ribera d’Ebre)
- Luis Oliveras / Carn, embotits / Olot (Garrotxa)
- Molí dels Torms / Oli d’oliva / Els Torms (Garrigues)
- Productos Naturales Capell / Conserves / Bellvís (Pla d’Urgell)
- Riera-Villagrasa / Plantes aromàtiques / Premia de Dalt (Maresme)
Saló Intervin-Pavelló 3 – Nivell 0 – estand D80
- Acustic Celler / Vi / Els Guiamets (Priorat)
- Agnes de Cervera - Medinre / Vi / Barcelona (Barcelonès)
- Albet I Noya / Vi i cava / Sant Pau d’Ordal (Alt Penedès)
- Altavins Viticultors / Vi / Batea (Terra Alta)
- Batlle i Montserrat / Cava / Sta. Margarida i El Monjos (Alt Penedès)
- Bodegas Ca N'Estella / Vi i cava / Barcelona (Barcelonès)
- Bodegas Capita Vidal / Vi i cava / El Pla del Penedès (Alt Penedès)
- Bodegas Torre del Veguer / Vi / Sant Pere de Ribes (Garraf)
- Castell d’Or / Vi cava / Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
- Caves Blancher / Vi cava / Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès)
- Caves Miquel Pons / Vi i cava / La Granada (Alt Penedès)
- Celler Cal Costas / Vi / Font-Rubí (Alt Penedès)
- Celler Carles Andreu / Vi i cava / Montblanc (Conca de Barberà)
- Celler de Capçanes / Vi / Capçanes (Priorat)
- Domini de La Cartoixa - Clos Galena / Vi / El Molar (Priorat)
- Celler El Masroig / Vi / El Masroig (Priorat)
- Celler Piñol / Vi / Batea (Terra Alta)
- Celler Serra Major / Vi / Barcelona (Barcelonès)
- Clos Figueras / Vi / Gratallops (Priorat)
- CR DO Penedès / Vi / Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
- De Muller / Vi / Reus (Baix Camp)
- Celler Dosterras - Vertical Wines / Vi / Barcelona (Barcelonès)
- Emendis - Masia Puigmoltó / Vi i cava / Castellet I La Jornal (Alt Penedès)
- Eudald Massana Noya - Massana Noya / Vi i cava / Sant Pau d’Ordal (Alt Penedès)
- Ferré i Catasús / Vi cava / La Granada (Alt Penedès)
- Huguet de Can Feixes, / Vi cava / Cabrera d’Anoia (Anoia)
- Jaume Giró i Giró / Vi I cava / Sant Sadurni d’Anoia (Alt Penedès)
- La Conreria d’Escala Dei / Vi / Scala Dei (Priorat)
- Llopart Cava / Vi cava / Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
- L'Olivera / Vi / Vallbona de les Monges / Urgell)
- Mas Codina Vins i Caves / Vi i cava / Puigdàlber (Alt Penedès)
- Mas Costal / Vi / Avinyonet del Penedès (Alt Penedès)
- Mas Rodó / Vi / Barcelona (Barcelonès)
- Nunci - Celler Mas de Les Pereres / Vi / Poboleda (Priorat)
- Parató / Vi i cava / El Pla del Penedès (Alt Penedès)
- Parmi Priorat / Vi / Porrera (Priorat)
- Rovira Baqués / Vi / Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
- Sabaté i Coca - Caves Castellroig / Vi i cava / Sant Pere de Riudebitlles (Garraf)
- Solà Classic / Vi / Bellmunt del Priorat (Priorat)
- Tayaimgut / Vi / Mediona (Alt Penedès)
- U+U Fan Tres / Vi i cava / Font-rubí (Alt Penedès)
- Unió Corporació Alimentària / Vi i cava / Reus (Baix Camp)
- Vinícola de Sarral / Vi i cava / Sarral (Conca de Barberà)
- Vinícola del Priorat / Vi / Gratallops / Priorat)
- Vins El Cep / Vi i cava / Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
- Vins Padró / Vi / Bràfim (Alt Camp)
Saló Intercarn - Pavelló 2 - Nivell 0 - Estand B130
- Anafric / associació sectorial / Barcelona (Barcelonès)
- Cárnicas Solà / Carn de porc i truja / Gurb (Osona)
- Carns B / Carn d’oví, cabrum i porcí / Barcelona (Barcelonès)
- Casa Boix / Embotits / Sant Pere de Riudebitlles (Garraf)
- Companyia General Càrnia / Carnis / Barcelona (Barcelonès)
- Cosfer / Productes delicatessen i tapes / Canovelles (Vallès Oriental)
- Embotits Artesans Monts / Embotits / Sant Joan de Les Abadesses (Ripollès)
- Embutidos Pedragosa / Embotits / Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
- Ferce / Sala d’especejament / Martorelles (Vallès Oriental)
- Grup Viñas / Carn de boví / Vic (Osona)
- Jamones La Cava / Pernils / Barcelona (Barcelonès)
- Murgaca / Carn d’oví / Balaguer (Noguera)
- Ramtaub / Vedella, porc i xai / Ripollet (Vallès Occidental)
- Sacrest & Villegas / Fundes i malles per a la indústria càrnia / Sant Joan Les Fonts (Garrotxa)
- Sucarn - Suministros A Carnicerias / Carnis / Barcelona (Barcelonès)
Saló Olivaria - Pavelló 8 - Nivel 1 - Estand B90
- Acomont / Oli d’oliva / Ulldecona (Montsià)
- Agrolés / Oli d’oliva / Les Borges Blanques (Les Garrigues)
- Camp de Granyena de Les Garrigues / Oli d’oliva / Granyena de Les Garrigues (Les Garrigues)
- Cooperativa Agrícola de Cambrils / Oli d’oliva / Cambrils (Baix Camp)
- Cooperativa Camp Foment Maialenc / Oli d’oliva / Maials (Segrià)
- H. Mallafré / Oli d’oliva / Riudoms (Baix camp)
- Jade Gourmet Exclusive Selection / Oli d’oliva / Mataró (Maresme)
- Montebre / Oli d’oliva / Santa Bàrbara (Montsià)
- Olea FERUM / Oli d’oliva / Lleida (Segrià)
- Olis Solé / Oli d’oliva / Mont-Roig del Camp (Baix Camp)
- Porta i Ferré / Oli d’oliva / La Galera (Montsià)
Catalunya Food Meeting Point - Pavelló 2 - Nivell 0 - Estand A110
- Adec- Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català / Barcelona (Barcelonès)
- Codesgra Meat / Carn / Granollers (Vallès Oriental)
- Distribuciones Alimentarias Cat / Carn / Barcelona (Barcelonès)
- Joan Raventos Rosell / Vi i cava / Masquefa (Anoia)
- Maresmar / Elaborats de marisc / Barcelona (Barcelonès)
- Drominia / Productes carnis / Barcelona (Barcelonès)
- Vegetalia / Tofu, tempre, hesitan i all negre / Castellcir (Vallès Oriental)



