Foto de la inauguració
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presidit aquest migdia la inauguració de l’espai del centre de Noves Oportunitats PASSWORK, que té per objectiu promoure el retorn al sistema educatiu i facilitar la inserció laboral de joves en situació d’exclusió social.
 
El Departament, mitjançant la convocatòria del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del programa europeu de Garantia Juvenil, va adjudicar el desenvolupament d’aquest programa a Barcelona ciutat i al Barcelonès a les fundacions Adsis i Èxit, per un import de 3 milions d’euros. Es tracta d’un dels 8 serveis d’aquestes característiques que Treball, Afers Socials i Famílies impulsa arreu del territori.
 
En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha destacat l’èxit del Programa Noves Oportunitats com a recurs per a fer front a l’abandonament escolar prematur a través de centres formatius que duen a terme actuacions integrades d’orientació, de formació, d’acompanyament i d’inserció laboral per a joves que no estan escolaritzats i que a més, en alguns casos, manifesten especials dificultats per integrar-se als ensenyaments post obligatoris o al mercat laboral.
 
Bassa ha remarcat que el Govern “no només ens fixem l’objectiu de treballar per crear més i millor ocupació, sinó que també atenem amb especial atenció i propostes concretes aquells grups de població que presenten més dificultats d’inserció”. En aquest sentit, la consellera ha refermat que “apostem fermament per la continuïtat dels Programes de Noves Oportunitats com a model d’innovació i èxit”.
 
La consellera ha fet un balanç dels programes de noves oportunitats arreu de Catalunya. El nombre de joves que han iniciat el programa són 2.785: 1.509 a la demarcació de Barcelona, 399 a la demarcació de Girona, 279 a Lleida i 598 a Tarragona. Pel que fa a la formació, un 71% dels joves que han començat el programa de Noves Oportunitats no havien finalitzat l’Educació Secundària Obligatòria. Pel que fa a les edats, un 36% tenen entre 16 i 18 anys, un 40% entre 19 i 21 i un 23% més de 21 anys. Bassa ha afegit que ‘el programa està permetent entre altres, visibilitzar nois i noies que estaven totalment expulsats del sistema educatiu, en especial vulnerabilitat. Molts s’han tornat a motivar per aprendre i per formar-se’.
 
 
Bassa ha posat en valor “l’expertesa de les entitats que gestionen aquest servei, així com el compromís dels educadors i el professorat, la implicació del món empresarial i la vocació de les persones que hi fan de voluntàries”, i ha afegit que “allò  que determina el bon funcionament d’aquest programa són sobretot els joves que hi participen. Joves que es volen protagonistes del seu camí”.
 
Durant el 2016 més de 700 persones del Barcelonès i Barcelona ciutat han estat derivades al centre PASSWORK i en aquests moments hi ha 460 joves en procés de projecte formatiu realitzant algun dels diferents itineraris d’aquest projecte, que s’allargarà fins desembre de 2017.
 
La inauguració ha comptat també amb un espai de diàleg en què han participat la consellera; la directora del Servei d’Ocupació de Catalunya, Mercè Garau; joves participants del projecte, empreses col·laboradores, centres formatius adscrits i agents socials derivants, entre d’altres.

1  

Imatges

Foto de la inauguració

Foto de la inauguració 1752