Direcció General de Comunicació

Josep Tarradellas

El Govern commemora el 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas

Com a actes destacats, la commemoració inclourà un reconeixement institucional al Palau de la Generalitat, entre altres

query_builder   7 febrer 2017 15:33

event_note Nota de premsa

El Govern commemora el 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas

Com a actes destacats, la commemoració inclourà un reconeixement institucional al Palau de la Generalitat, entre altres

  • Com a actes destacats, la commemoració inclourà un reconeixement institucional al Palau de la Generalitat, una exposició sobre la figura del president Tarradellas i un congrés sobre les conseqüències històriques i polítiques del seu retorn a Catalunya
 
El Govern ha acordat commemorar al llarg de 2017 el 40è aniversari del retorn del president de la Generalitat Josep Tarradellas a Catalunya després de 38 anys d’exili a França.
 
En el marc de les seves competències en matèria de manteniment de la memòria històrica, el Govern considera necessari donar relleu institucional al retorn del president Tarradellas, ara fa 40 anys, com a representant d’una inequívoca voluntat dels catalans de decidir sobre els nostres interessos col·lectius. El seu retorn va suposar la recuperació de la institució de la Generalitat i l’autogovern com a país, i va ser un punt d’inflexió per a la recuperació de les llibertats a Catalunya, després de 40 anys de dictadura franquista.
 
Per tal de dur a terme aquesta commemoració el Govern ha nomenat Montserrat Catalan i Benevanet, ex-directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, com a comissària dels actes que durant tot l’any se celebraran amb relació a aquesta efemèride i no rebrà cap retribució econòmica per aquest concepte.
 
Entre els actes programats cal destacar l’obertura de la commemoració del 40è aniversari del retorn del president Tarradellas, que se celebrarà el mes de març amb un acte institucional al Palau de la Generalitat que comptarà amb la participació de l’ex-conseller del govern del president Tarradellas, Josep Maria Bricall i de l’historiador Jaume Sobrequés, que analitzaran el moment polític i històric en què es produeix el seu retorn.   El fill del president Tarradellas serà l’encarregat de glossar la vessant més personal del president. Durant aquest acte es podran veure imatges inèdites relacionades amb el 23 d’octubre del 1977, dia de l’arribada del president Tarradellas a Catalunya.
 
En el marc de la commemoració, la Diputació de Barcelona presentarà el mes de juny una exposició sobre el president Josep Tarradellas i aquest mateix mes el monestir de Poblet acollirà un congrés sobre aquesta fita històrica.
 
Finalment, el mes d’octubre el municipi de Cervelló retrà un acte de reconeixement al president Tarradellas, fill d’aquesta localitat.
 
Josep Tarradellas i Joan (Cervelló, 1899 – Barcelona 1988) es va iniciar en la política de la mà de Francesc Macià. Durant els primers anys de la II República (1931-1936) assumí diferents responsabilitats polítiques, i fou conseller primer i de finances de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil. A l'exili fou elegit president de la Generalitat el 5 d'agost de 1954 pels diputats reunits a Mèxic, i va mantenir la institució en la seva residència de Clos de Mosny, a Saint Martin-le-Beau (França). Retornà a Catalunya el 23 d'octubre de 1977, un cop restaurada la Generalitat pel govern presidit per Adolfo Suárez. Celebrades les primeres eleccions al Parlament de Catalunya d'ençà de 1932, deixà la presidència de la Generalitat el mes d'abril de 1980, passant el relleu a Jordi Pujol i Soley.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia