Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Govern pren mesures extraordinàries per a evitar que Catalunya perdi les seves darreres colònies de corall vermell

Els propers dies el Departament d'Agricultura adoptarà una moratòria en l'extracció de corall de 10 anys renovables que s'iniciarà el 2018

query_builder   13 febrer 2017 17:50

event_note Nota de premsa

El Govern pren mesures extraordinàries per a evitar que Catalunya perdi les seves darreres colònies de corall vermell

Els propers dies el Departament d'Agricultura adoptarà una moratòria en l'extracció de corall de 10 anys renovables que s'iniciarà el 2018

Els propers dies el Departament d’Agricultura adoptarà una moratòria en l’extracció de corall de 10 anys renovables que s’iniciarà el 2018, precedida per una reducció del 50% de les llicències per a  la campanya d’ enguany
 
El Govern de la Generalitat publicarà una Ordre els propers dies que estableix una moratòria en l’extracció de corall de 10 anys  renovables  a partir del proper any 2018, precedida d’una limitació de les llicències a només 5 per a la campanya d’enguany (reducció del 50%), per a evitar que Catalunya perdi les seves darreres colònies de corall vermell. La moratòria anirà acompanyada d’un seguiment científic de les poblacions, el qual determinarà les accions a emprendre a partir del 2028.
 
La direcció general de Pesca i Afers Marítims del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha adoptat aquestes mesures després d’encarregar a un grup de 14 científics adscrits a centres de recerca de Catalunya, França i els Estats Units un informe sobre la situació de les darreres poblacions catalanes de corall vermell, amb recomanacions sobre gestió.
 
Els científics, que apleguen les màximes autoritats sobre aquesta espècie i la seva gestió, han conclòs que el 90%  de les poblacions de corall en aigües catalanes evidencien un estat de conservació crític. Així mateix, mitjançant la utilització d’eines de modelització demogràfiques han determinat que la recuperació de les poblacions de corall a casa nostra només és possible en absència d’activitats extractives, i que es requereixen més de 30 anys per a assolir un bon nivell de conservació. Per tot això, aquest equip científic d’excel•lència recomana la declaració d’una moratòria de l’extracció de corall en tota la costa catalana de 20 anys renovables.
 
La situació crítica del corall a Catalunya ha estat també objecte de discussió al Parlament. El passat 31 de gener es va adoptar per unanimitat  de tots els grups parlamentaris la Resolució  418/XI del Parlament de Catalunya, sobre la parada biològica del corall en la qual insta al govern a aplicar les recomanacions de l’ estudi científic sobre la aturada biològica de recollida de corall ,  a reforçar el control del furtivisme , i a dur a terme un seguiment de la recuperació de les poblacions.
 
La moratòria catalana d’extracció de corall és pionera en l’àrea de distribució de l’espècie. La consellera Meritxell Serret li va comunicar personalment al Secretari General de la Comissió General de Pesca del Mediterrani ( CGPM) , Abdellah Srour, amb motiu de la visita que aquest va fer-li a la seu del DARP el passat 2 de febrer.
 
D’altra banda, el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) s’ha compromès davant el Govern de la Generalitat a aplicar les mateixes mesures de protecció establertes per Catalunya a les aigües exteriors, sota competència de l’Estat tal i com  preveu el Real Decreto corresponent.
 
Avui, als Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Girona, s’ha celebrat una reunió amb participació de científics, a la que s’ha convocat a les confraries de Pescadors implicades  i als corallers que han presentat sol•licitud de llicència per a la campanya 2017, per tal de lliurar-los l’Informe sobre l’estat de les poblacions de corall vermell (Corallium rubrum) a les aigües de Catalunya i donar respostes a les qüestions que es puguin presentar. També s’ha informat als assistents de les mesures tècniques de gestió que emprendrà immediatament el Departament per donar resposta a les conclusions/recomanacions de l’informe.
 
El corall a Catalunya
 
A Catalunya l’espècie es distribueix sobretot a la costa de Girona, del Cap de Begur al Cap de Creus, on s’hi concentra l’activitat extractiva.
 
L’explotació del corall en les aigües interiors de Catalunya és regulada per decret d’acord amb les recomanacions de la Comissió General de Pesca de la Mediterrània (CGPM), organisme vinculat a la FAO. La gestió es basa en un règim d’autoritzacions individuals de durada anual amb una campanya d’ extracció  efectiva de 6 mesos, i mesures tècniques de conservació. Els darrers anys s’han vingut concedint 10 llicències d’extracció de corall.
 
Malgrat les mesures de gestió i un estricte dispositiu anual de control i inspecció, existeix una gran preocupació sobre l’estat de les poblacions catalanes, sotmeses també a activitats d’ extracció il·legal il•legal i al furtivisme. 
 
Una espècie molt sensible a la sobreexplotació
 
El corall vermell (Corallium rubrum) és una espècie de corall que es distribueix pel Mediterrani i aigües atlàntiques adjacents, la qual ha estat sotmesa des de temps antics a una activitat extractiva pel seu ús en joieria.
 
Es tracta d’una espècie de creixement extremadament lent, molt sensible a la sobreexplotació. Les seves colònies donen refugi a moltes espècies de peixos i invertebrats i conformen un hàbitat d’ interès pesquer, el coral•ligen,  protegit per diverses normatives europees com el Reglament de Mesures tècniques del Mediterrani i la Directiva Hàbitats.
 
El 2015 el corall vermell va ser elevat a la categoria “en perill d’ extinció” a la llista vermella elaborada per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia