Polítiques Digitals

Jornada Habitatge Girona

La consellera Borràs destaca el compromís del Govern per donar recursos als ajuntaments per resoldre les necessitats d'habitatge de les persones més vulnerables

Ha inaugurat a Girona la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge

query_builder   17 febrer 2017 14:14

event_note Nota de premsa

La consellera Borràs destaca el compromís del Govern per donar recursos als ajuntaments per resoldre les necessitats d'habitatge de les persones més vulnerables

Ha inaugurat a Girona la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge

  • Meritxell Borràs ha inaugurat a Girona la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge
  • La formació permet aprofundir en el coneixement de les eines previstes en la nova llei a l’abast dels municipis, especialment en l’àmbit de la mediació, l’expropiació d’ús i el lloguer social
  • Avui s’ha constituït la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de les comarques de Girona, que analitzarà els casos de sobreendeutament i n’elaborarà plans integrals d’acció
Jornada Habitatge Girona
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit aquest divendres la inauguració de la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. La sessió, que ha tingut lloc a la seu de la Generalitat a Girona, ha comptat amb gairebé 150 participants, en gran mesura responsables d’habitatge, tècnics de serveis socials i responsables jurídics i càrrecs electes.
 
La consellera Borràs ha destacat el compromís del Govern per donar recursos als ajuntaments per resoldre les necessitats d’habitatge de les persones més vulnerables. Segons Borràs, aquestes jornades de formació tenen per objectiu que “els ajuntament puguin esprémer totes les eines previstes en la nova llei”. “Volem que puguin posar en marxa els diferents recursos previstos, com ara les eines de mediació, d’expropiació de l’ús de l’habitatge i també de lloguer social”, ha afegit la consellera.
 
Ha recordat que “la nova llei dóna resposta a les necessitats d’habitatge de les persones més vulnerables” i supera la suspensió del Tribunal Constitucional de punts clau de la Llei 24/2015. “Com a país hem donat una resposta, hem fet realitat una llei de forma molt ràpida i ara la desenvoluparem amb igual celeritat”, ha reblat.
 
Es tracta de la tercera de les set jornades de formació que el Govern ha programat durant el mes de febrer i que se celebraran a diferents punts del territori català. Les jornades, que compten amb més de 1.100 inscrits arreu de Catalunya, tenen per objectiu aprofundir en el coneixement de les eines que els municipis tindran al seu abast a partir d’ara, previstos en la nova llei. El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge organitza aquestes jornades, juntament amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.
 
La consellera ha presidit la jornada acompanyada del director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt; del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Raül Morales.
 
Entre les eines de què disposaran els ajuntaments, destaca una guia sobre l’expropiació temporal d’habitatges buits i lloguer social obligatori, així com l’accés telemàtic al Registre de pisos buits i ocupats sense títol habilitant. En aquest registre de la Generalitat s’inscriuen els habitatges buits, procedents d’una execució hipotecària o un acord de condonació de deute i que són propietat d’entitats financeres, les seves filials i fons d’inversió.
 
D’altra banda, la ciutadania podrà consultar a través del web de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, el llistat de bancs, filials, i fons d’inversió inscrits en aquest Registre de pisos buits per saber si el pis on viuen pertany a algun d’aquests bancs i demanar-los un reallotjament amb lloguer social si es troben en risc d’exclusió social, tal com preveu la Llei 4/2016, de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial.
 
Després de la inauguració, la consellera Borràs ha presidit també a la seu de la Generalitat, la sessió de constitució de la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de les comarques gironines. Aquestes comissions territorials analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los.
 
Formació i eines per al desplegament de la nova llei d’habitatge
 
La formació oferta per la Generalitat i les entitats municipalistes s’estructura en tres blocs: el procediment de mediació i les Comissions d’habitatge i assistència per a situacions d’emergència social; l’expropiació temporal d’habitatges buits i lloguer social obligatori, i altres instruments amb incidència en les polítiques d’habitatge.

Les jornades es celebraran a diferents punts del territori català amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de les eines que els municipis tindran al seu abast a partir d’ara, previstos en la nova llei. La programació inclou encara dos sessions més a Barcelona (21 i 22 de febrer, a l’EAPC), una més a Vic (20 de febrer a la seu del Consell Comarcal d’Osona) i la de Lleida (24 de febrer a la Delegació del Govern). Tot i que per a la majoria de sessions les inscripcions continuen obertes, ja s’han inscrit més de 1100 participants.
 
Aquestes jornades formen part del desplegament de les eines necessàries per aplicar la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial, impulsada pel Govern i aprovada per unanimitat el desembre passat pel Parlament de Catalunya. Aquest nou text fixa instruments alternatius per donar resposta als punts de la Llei 24/2015 del mateix àmbit suspesos pel Tribunal Constitucional el passat mes de maig. En aquest sentit, preveu eines de mediació en casos de sobreendeutament; fixa l’obligació de lloguer social a famílies en risc d’exclusió residencial per part de les entitats financeres, les seves filials i fons d’inversió; i també preveu expropiacions de l'ús de pisos en cas de necessitat d’habitatge en municipis de demanda acreditada.
 
Per tal d’orientar els ciutadans, els ajuntaments i les entitats financeres a l’hora d’aplicar la nova llei, el Departament de Governació ha editat diverses guies perquè les puguin utilitzar com a eines de suport. De cara als ciutadans, s’han elaborat dues guies amb mesures destinades a les persones i famílies en risc de perdre l’habitatge habitual, ja sigui  de lloguer o comprat amb un préstec hipotecari. Per als ajuntaments, s’ha elaborat una guia sobre el procediment a seguir en cas de voler iniciar l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits per causa d’interès social.
 
Per a les entitats financeres, també s’ha elaborat un protocol que inclou els passos que han de tenir en compte les entitats financeres i persones jurídiques implicades en el desplegament de la nova llei a l’hora d’aplicar el dret de reallotjament amb lloguer social previst en la normativa. Finalment, també s’ha elaborat un modelatge que guia els ajuntament en els passos que han de seguir a l’hora de tramitar expedients sancionadors per a determinades infraccions en matèria de qualitat del parc immobiliari.
 
Constitució als municipis de les comissions d’habitatge i assistència
 
Pel que fa als processos de mediació entre famílies amb sobreendeutament i entitats financeres, la nova llei preveu la creació de comissions a tot el territori, formades per representants del Govern, les entitats socials, advocats, ajuntaments i entitats financeres, que analitzaran els casos de sobre-endeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los. Amb aquest propòsit, aquesta setmana es comencen a constituir per tot el territori català les Comissions d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE).
 
A banda de les CHASE ja constituïdes a les comarques gironines, Barcelona comarques, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, els propers dies es constituiran la resta de comissions pel territori: Catalunya Central (dilluns 20 de febrer), la de Barcelona ciutat (dimecres 22 de febrer), la de Lleida (divendres 24 de febrer) i la de l’Alt Pirineu i Aran (dimecres 1 de març).
 
Aquestes comissions estan integrades per representants de diferents departaments de la Generalitat (Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Empresa i Coneixement; Vicepresidència, Economia i Hisenda; Justícia; Treball, Afers Socials i Famílies); representants de l’Associació Catalana de Municipis; de la Federació de Municipis de Catalunya; del Consell de Persones Consumidores de Catalunya; de l’Associación Española de la Banca; del Consell de Col·legi d’Advocats de Catalunya; del Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya; del Consell de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya; de CCOO Catalunya; de la UGT Catalunya; i de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

2  

Imatges

Jornada Habitatge Girona

Jornada Habitatge Girona 354

Sessió de constitució CHASE Comarques gironines

Sessió de constitució CHASE Comarques gironines 1942

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia