•  Santi Vila participa en la celebració dels primers cinc anys de la Filmoteca al Raval i assegura que l’entitat ha assolit l’objectiu marcat en la inauguració de vetllar pel “passat, present i futur del cinema”
5 Anys Filmo al Raval
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit la celebració dels cinc primers anys de la Filmoteca de Catalunya a la seva actual seu al barri del Raval de Barcelona. Vila ha anunciat durant l’acte que en els propers dies s’engegaran els tràmits perquè la Filmoteca tingui la consideració d’equipament nacional i, per tant, disposi de personalitat jurídica pròpia.  
 
Vila ha explicat que la catalogació de la Filmoteca com a equipament nacional es farà via Parlament, a través d’una proposició de llei, ja que “és la manera més ràpida de poder-ho tramitar”. La previsió és que el procés sigui una realitat “en menys d’un any” ha afegit.
 
El conseller de Cultura ha assenyalat que aquest pas representa “el compromís del Departament de Cultura amb la preservació i la difusió de l’herència, però també el compromís amb el present i el futur” de l’equipament. Vila ha manifestat que la conversió de la Filmoteca, que actualment depèn de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), en equipament nacional significa “aplicar de dret el que en realitat ja és de fet”.
 
El 21 de febrer del 2012 es va inaugurar la nova seu de la Filmoteca de Catalunya al barri del Raval, cinc anys després de col·locada la primera pedra, amb la qual cosa es una llarga aspiració de la institució, creada el 1981 i destinada, per la Llei del Cinema de 2010, a preservar el patrimoni fílmic i a divulgar la cultura cinematogràfica.
 
El leitmotiv d’aquell moment va ser: “Passat, present i futur del cinema” i el nou equipament permet assumir aquesta triple dimensió. Cinc anys després d’una cerimònia inaugural amb Bigas Luna i Jaime Camino com a padrins de les primeres programacions, el balanç de la nova realitat de la Filmoteca de Catalunya així ho assenyala: 
 
L’entitat ha esdevingut un referent per a molts representants del món del cinema. Durant aquest cinc anys un total de 6 oscaritzats a Hollywood i 6 guanyadors de la Palma d’Or de Cannes l’han visitada.
 
Amb una mitjana de més de 100 espectadors per sessió, la Filmoteca ha acollit prop de 750.000 espectadors en les seves 7.013 sessions programades durant aquest període. Al costat d’aquesta activitat d’exhibició, els serveis educatius de la Filmoteca també han registrat una assistència al seus programes de més de 50.000 alumnes.
 
La seu actual disposa d’una sala d’exposicions, destinada a programar exposicions temporals de caràcter monogràfic o bé de caràcter transversal relacionades amb el món del cinema i diversos àmbits de les humanitats.  La Filmoteca ha programat al llarg d’aquest cinc anys, 12 exposicions de les quals 10 han estat de producció pròpia i amb fons propis. 
 
L’edifici també acull la Biblioteca del Cinema, amb uns fons documentals que sumen prop de 600.000 documents. Des del 2012 al 2016, la biblioteca ha tingut 34.448 usuaris presencials; ha deixat 45.762 documents en préstec i ha rebut consultes per a 122.076 documents. El seu repositori digital ofereix 25.000 documents, amb 15.000 consultes anuals
 
Paral·lelament al seu trasllat al Raval, el juny del 2013 es va inaugurar la nova seu situada al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa. La col·lecció abasta actualment un total de 187.219 ítems, dels quals 175.295 son fotoquímics i 11.924 són en suport magnètic o digital i equivalen a uns 40.000 títols. Films de l’arxiu de la Filmoteca s’han incorporat a l’exposició permanent del Museu Nacional d’Art de Catalunya i es projecten a filmoteques d’arreu del món.
 
A més, la Filmoteca també ha desenvolupat un ampli programa de projecció internacional, dintre del qual en destaca el fet d’haver acollit el Congrés de la FIAF de 2013 i haver estat  una seu destacada del centenari d’Orson Welles.
 

2  

Imatges

Un moment de la celebració dels cinc anys de la Filmoteca al Raval

Un moment de la celebració dels cinc anys de la Filmoteca al Raval 3074

El conseller de Cultura amb el director de la Filmoteca, Esteve Riambau

El conseller de Cultura amb el director de la Filmoteca, Esteve Riambau 1581