Direcció General de Comunicació

Salut publica

El Govern impulsa la restitució de l'Agència de Salut Pública per fer-la més àgil i flexible davant els reptes presents i futurs

Es recupera plenament dotant-la de nou de personalitat jurídica pròpia, com a organisme autònom administratiu.

query_builder   21 febrer 2017 17:02

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la restitució de l'Agència de Salut Pública per fer-la més àgil i flexible davant els reptes presents i futurs

Es recupera plenament dotant-la de nou de personalitat jurídica pròpia, com a organisme autònom administratiu.

·         Aquest organisme guanya estructura pròpia i especialitzada i s’aproxima a la població organitzant-se en cinc subdireccions regionals
El Govern ha donat avui un primer pas per recuperar l’esperit i les funcions inicials amb què va néixer fa uns anys l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Ha estat amb l’aprovació de la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de creació d’aquesta Agència, per tal que sigui més àgil, flexible i adequada que ara per prestar els serveis de salut pública.
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya es va crear mitjançant la Llei 18/2009 per implicar tots els departaments del Govern en la prevenció i la promoció de la salut, però l’any 2014 va perdre la seva personalitat jurídica i va quedar adscrita només a la Conselleria de Salut, en concret exercint les seves funcions a partir de llavors des de la Secretaria de Salut Pública. Ara, però, amb aquesta aprovació, s’impulsa la plena recuperació de l’Agència dotant-la de nou de personalitat jurídica pròpia, com a organisme autònom administratiu.
 
En aquests darrers anys s’han produït diverses crisis de salut pública en l’àmbit nacional i internacional derivades en part de l’evolució social i tecnològica i al continu increment de mobilitat de les persones, béns i mercaderies, dels moviments migratoris i la multiculturalitat associada. El Govern entén que la resposta a aquestes crisis s’ha de fer de manera eficaç i àgil tant pel que fa a nivell central, com regional i local, impulsant la coordinació intersectorial i interadministrativa. Davant d’aquest context s’ha fet evident la necessitat de recuperar l’ASPCAT com a instrument bàsic i essencial per dotar d’eficàcia, agilitat i flexibilitat la resposta davant els reptes actuals i els del futur de la salut pública.
 
Alhora, s’entén que cal dotar l’ASPCAT d’una estructura territorial amb elements de descentralització com els serveis regionals. En aquest sentit, a banda de la globalització dels problemes de salut pública, la diversitat epidemiològica de Catalunya fa necessari un tractament diferenciat i focalitzat dels factors de risc amb actuacions molt específiques que aconsellen la proximitat de l’organització a la població. Així, fa un mes el Govern va aprovar una reestructuració del Departament de Salut en l’àmbit de la salut pública per la qual la Secretaria de Salut Pública s’organitza ara en 5 subdireccions regionals: Barcelona; Girona; Catalunya Central; Lleida i Alt Pirineu i Aran, i Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.
 
Amb aquest Avantprojecte, en concret, se separen les funcions polítiques i estratègiques –que es conserven en l’àmbit de la Secretaria de Salut Pública- de les funcions executives i de gestió, que ara es traslladen a l’Agència, que guanya una estructura pròpia i especialitzada. Aquesta té el Consell Rector com a màxim òrgan de govern, que permetrà garantir una major acció entre sectors i administracions per assolir els objectius de promoció de la salut, de prevenció de la malaltia, de vigilància i de protecció.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia