Direcció General de Comunicació

Interreg

El Govern acorda presentar a Europa la Finestra Única Empresarial, com a "bona pràctica" per millorar la competitivitat de les pimes

El Govern ha aprovat la participació de Catalunya en el projecte europeu INTERREG EUROPA - PURE COSMOS

query_builder   28 febrer 2017 15:30

event_note Nota de premsa

El Govern acorda presentar a Europa la Finestra Única Empresarial, com a "bona pràctica" per millorar la competitivitat de les pimes

El Govern ha aprovat la participació de Catalunya en el projecte europeu INTERREG EUROPA - PURE COSMOS

 
  • En el marc d’aquest projecte europeu, la Generalitat presentarà la Finestreta Única Empresarial (FUE), una iniciativa que el Govern català impulsa des de 2011 orientada a simplificar els tràmits administratius que afecten a les petites i mitjanes empreses, apostant per la via telemàtica i la interoperabilitat entre administracions, amb la voluntat d’oferir un canal únic i àgil de relació dels empresaris i autònoms amb les administracions
 
El Govern ha aprovat avui la participació de Catalunya en el projecte europeu INTERREG EUROPA - PURE COSMOS, una iniciativa impulsada amb l’objectiu d’identificar bones pràctiques que permetin la millora de la competitivitat de les pimes a Europa. La Generalitat —a través del Departament d’Empresa i Coneixement— hi participa conjuntament amb 7 entitats municipals i regionals de diversos països de la Unió Europea.
 
En el marc d’aquest projecte europeu, la Generalitat presentarà la Finestreta Única Empresarial (FUE), una iniciativa que el Govern català impulsa des de 2011 orientada a simplificar els tràmits administratius que afecten a les petites i mitjanes empreses, apostant per la via telemàtica i la interoperabilitat entre administracions, amb la voluntat d’oferir un canal únic i àgil de relació dels empresaris i autònoms amb les administracions.
 
Context: el programa Interreg Europa
 
El programa Interreg Europa ajuda a connectar les administracions públiques locals i regionals de tot Europa en trobades per tal de compartir les iniciatives i projectes destinats a desenvolupar i oferir millors polítiques d'inversió.
 
Per tal de fer possible aquest intercanvi d’idees i experiències sobre les polítiques públiques, el programa dona suport financer als participants que vulguin impulsar accions destinades a:
 
·         Reforçar la recerca i la innovació;
·         Millorar de la competitivitat de les pimes;
·         Suport al canvi cap a una economia baixa en carboni;
·         Protegir el medi ambient i promoure l’ús eficient dels recursos.
 
Específicament, el projecte Interreg Europa PURE COSMOS integra dos dels grans desafiaments que afronta la UE: d’una banda, la necessitat d'estimular i donar suport a les pimes, i de l’altra,  la necessitat de reduir les càrregues administratives. El projecte pretén millorar les polítiques regionals a través de nous projectes innovadors i de la millora de la governança, de manera que les diferents parts interessades acordin solucions comunes que permetin la millora de la competitivitat de les pimes: 
 
·         aconseguint que el clima de negocis sigui transparent i fiable;
·         donant suport a les necessitats de les pimes, i
·         promovent la modernització dels serveis públics.
 
Institucions i administracions participants en el projecte
 
A més de Catalunya, aquest projecte està coparticipat per les següents institucions i administracions: l’Ajuntament de Gènova (IT) (líder del projecte); l’Ajuntament de Florència (IT); el Govern del Comtat de  Hajdú-Bihar (HU); el Banc de Desenvolupament de Saxònia-Anhalt (DE); l’Ajuntament Birmingham (UK); les autoritats locals de l’Agència de Desenvolupament de l'estat de Tessalònica (ANATOLIKI SA) (GR); i la Regió d’Ústí (CZ).
 
Metodologia de treball
 
1.    Cada soci del projecte identifica una política a millorar i  organitza una trobada amb la participació d’experts de la resta de regions per poder avaluar el seu propi projecte i detectar accions de millora.
2.    Així mateix, cada soci ofereix a la resta els seus experts que, en cas de ser sol·licitats, ajudaran els altres a avaluar els seus plans d’Acció Regionals o Locals.
3.    Cada soci identifica bones pràctiques que millorin aquests plans, estudiant-los mitjançant visites al lloc on s’estan implantant i important-los a través de tallers especials i incorporant-los en els Plans d'Acció Regionals o Locals.
4.   Hi ha un compromís d’implicar les pimes en els treballs.
 
Objectius i aportacions de Catalunya al projecte
 
Les línies de treball que la Generalitat té previst aportar al projecte van orientades als següents objectius:
 
·         Digital per defecte: el canal electrònic ha de ser el canal de comunicació per defecte entre empreses i Administració, d’aquesta manera també s’aconseguirà que la comunicació entre les diferents unitats implicades sigui totalment electrònica.
·         Només una vegada: la interoperabilitat de dades entre l’Administració de la Generalitat i l’Administració local permetrà que l’empresari comuniqui tan sols una vegada i en un únic pas les dades relatives a la seva activitat. Aquesta comunicació ha de contenir tots els requeriments que necessiten els diferents organismes competents.
·         Incrementar els serveis a les empreses: es desenvoluparan solucions tecnològiques que permetin la comunicació massiva de dades de forma àgil i fàcil.
·         Ara obrir és més fàcil, els serveis de la FUE s’han de difondre entre el sector empresarial a través dels diferents canals de comunicació disponibles.
 
Aquestes línies de treball, a banda de donar visibilitat al projecte de FUE a Europa, permetran implantar nous serveis i millorar els existents, assegurant l’estandardització dels processos en totes les administracions de forma que s’incrementarà la competitivitat de les pimes catalanes.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia