Direcció General de Comunicació

altres acords

Altres Acords de Govern

query_builder   28 febrer 2017 15:32

event_note Nota de premsa

Altres Acords de Govern


Aprovades d’urgència les normes de planejament temporals per a Mollet del Vallès
El Consell Executiu ha aprovat avui d’urgència unes Normes de planejament urbanístic de caràcter temporal per a Mollet del Vallès (Vallès Oriental) per fer front a la situació creada degut a l’anul·lació del vigent Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per una sentència del Tribunal Suprem de l’11 de febrer de 2016.
El fet que el POUM vigent hagi estat anul·lat comporta que el municipi s’hagi de regir per l’anterior, aprovat el 1982 i àmpliament superat per la realitat. D’aquesta manera, es podria donar el cas que s’hagués de paralitzar una activitat ubicada en uns terrenys que, a l’empara del POUM anul·lat, s’haguessin transformat en sòl urbà.
Per evitar aquestes possibles conseqüències negatives, el Govern ha suspès la vigència del Pla de 1982 i de tot el seu planejament derivat. Així mateix, ha acordat tramitar urgentment unes Normes de planejament que ordenin el municipi fins que s’aprovi un nou POUM.
 
Autoritzada la contractació del seguiment de la biodiversitat marina al Cap de Creus i a les Medes
El Govern ha autoritzat el Departament de Territori i Sostenibilitat a realitzar despeses per contractar el servei de seguiment de la biodiversitat marina 2017-2020 als espais protegits del Parc Natural de Cap de Creus i del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, per un import de 456.029 euros. El seguiment de la biodiversitat és una eina imprescindible per avaluar l'estat de conservació de les comunitats biològiques marines d'aquests parcs naturals i l'efecte o l’impacte que tenen les activitats humanes i el canvi climàtic.
Gràcies a aquesta eina, es donarà compliment a l’article de la directiva hàbitats que estableix que cal informar la Comissió Europea sobre l'estat dels hàbitats d'interès comunitari als espais de la Xarxa Natura 2000 i on són objectes de conservació. En aquests espais en concret són objecte de conservació els hàbitats de coral·ligen, les praderies de posidònia i les coves submarines.
El seguiment de la biodiversitat servirà per identificar aquelles activitats antròpiques que afecten negativament aquests hàbitats, o els diferents processos derivats del canvi climàtic, com l'aparició d'espècies invasores o el canvis en la fenologia de les espècies. Detectar-los permetrà determinar les mesures de gestió necessàries per evitar o minimitzar aquests impactes.
En el cas de les Illes Medes, el seguiment és la peça clau per aplicar el sistema de gestió adaptativa que s'ha implementat a la zona. Es tracta d'un espai amb molta pressió antròpica, pel gran nombre d'activitats que s'hi desenvolupen en una superfície molt petita. Hi destaca el busseig, que requereix un seguiment proper dels impactes que genera. Cal determinar-los anualment i reduir l'activitat a partir de quotes màximes d'usuaris, però també incrementar-la a les zones on no estigui posant en risc la recuperació o el bon estat de les comunitats biològiques marines.
La recerca i el coneixement de l'espai, i del medi marí en general, s'inclou entre els objectius de la declaració d'aquests espais, i és una de les funcions de la protecció dels espais naturals, tant a Catalunya com a la resta del món. Els espais naturals protegits tenen vocació i obligació de ser laboratoris científics que permetin conèixer in situ el funcionament de la natura.
 
Aprovades les despeses per auditar un projecte europeu de foment del sistema EMAS a les empreses i organitzacions
El Govern ha autoritzat el Departament de Territori i Sostenibilitat a realitzar despeses amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs, per un import total de 3.630 euros, per contractar el servei d’auditoria del projecte europeu Interreg Europe “EMAS as a Nest to Help And Nurture the Circular Economy”, ENHANCE.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat és el líder del projecte, que pretén donar suport a les administracions públiques a l’hora d’identificar i implementar incentius perquè les organitzacions adoptin el sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals EMAS com un instrument per a l’eficiència de recursos, en el marc de de la transició cap a una economia circular. 
 
Els altres socis són l’Instituto Andaluz de Tecnología (Espanya); la Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamiento (Itàlia); el Federal Ministry of Agriculture, Forestry, Environment and Water Management (Àustria); l’Stockholm Environment Institute Tallinn Centre (Estònia); i la Czech Environmental Information Agency of the Ministry of the Environment of the Czech Republic (República Txeca). Tots ells hauran d’intercanviar les millors pràctiques de suport a la implantació de l’EMAS. Aquestes pràctiques seleccionades s’hauran d’integrar en un pla d’acció per al foment d’aquest instrument entre les regions participants.
 
El projecte ha estat aprovat durant la segona convocatòria del Programa de cooperació territorial INTERREG EUROPE 2014-2020 i té un pressupost total d’1,13 milions d’euros, cofinançats al 85% per la Unió Europea.  263.000 euros els aportarà el Departament de Territori i Sostenibilitat. La durada prevista és de quatre anys.
 
L’EMAS és una eina molt important per al desenvolupament de l’economia circular, ja que afavoreix que les organitzacions que la implanten siguin molt eficients en el consum i l’ús de recursos.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia