Territori

TES

El Govern impulsa un Pla director urbanístic per ordenar l'àmbit de les Tres Xemeneies

query_builder   3 març 2017 14:10

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un Pla director urbanístic per ordenar l'àmbit de les Tres Xemeneies

  •  El Pla, que ara es començarà a treballar, haurà d’ordenar la transformació d’aquesta zona del litoral, entre Badalona i Sant Adrià de Besòs, prioritzant el sòl per a activitat econòmica
TES
Rull, al centre, flanquejat per Sabater i Callau. Als extrems, el director general d'Ordenació del Territori, Agustí Serra, i la regidora d'Urbanisme adrianenca, Ruth Soto.
La Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha acordat avui iniciar la redacció d’un Pla director urbanístic (PDU) per ordenar l’àmbit de les Tres Xemeneies, entre els municipis de Badalona i Sant Adrià de Besòs (Barcelonès). Els alcaldes d’aquestes ciutats, Dolors Sabater i Joan Callau, respectivament, han assistit a la Comissió.
 
Els plans directors urbanístics són uns instruments de planejament territorial que ordenen grans peces de sòl amb un alt nivell de concreció i de detall. Es tracta d’una eina que permet ordenar àmbits estratègics del territori amb els mateixos requisits de participació i informació ciutadana que la resta d’instruments de planejament. El Departament de TES els impulsa sempre d’acord amb els ajuntaments afectats.
 
L’àmbit d’aquest PDU, tot i que s’anirà concretant al llarg de la seva redacció, abasta unes 28 hectàrees situades al litoral barceloní, entre la via del tren i el mar i des de la desembocadura del riu Besòs fins al final de l’espai de les Tres Xemeneies.
 
És la zona més urbana del litoral metropolità, que des de finals dels anys 80 del segle passat ha sofert un procés de transformació que ha donat com a resultat un passeig marítim amb un caràcter marcadament cívic des de Barcelona fins a Montgat.
 
L’àrea de les Tres Xemeneies, on fins fa poc s’ubicaven indústries i empreses de producció energètica, ocupa una posició estratègica i molt ben comunicada dins de la ciutat metropolitana que li confereix un gran potencial per a localitzar-hi activitats. Amb el tancament de les antigues indústries, s’obre la possibilitat de repensar i transformar aquesta àrea en el marc dels processos de millora del front litoral metropolità.
 
El procés participatiu, la base del PDU
 
El PDU, que redactarà la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme en coordinació amb els ajuntaments, establirà les condicions per a la remodelació d’aquest tram del litoral. Per fer-ho, tindrà en compte les conclusions del procés participatiu impulsat el 2016 pels dos municipis. Així, un Consell Ciutadà format per 100 persones de diversos sectors van participar en tres jornades de debat.
 
D’acord amb les conclusions d’aquest procés, els aspectes prioritaris que haurà d’abordar el PDU són:
 
·         Assegurar la barreja d’usos en l’àmbit de les Tres Xemeneies, prioritzant el sòl per a activitat econòmica.
 
·         Garantir la dotació d’equipaments i zones verdes, tot dignificant les existents.
 
·         Incloure les infraestructures necessàries per assegurar la connectivitat del sector, tant entre el teixit urbà i la costa com al llarg del litoral, considerant el tramvia, la dotació de voreres per als vianants i la xarxa de carrils bici.
 
·         Conservar les tres xemeneies com a equipament emblemàtic per a usos socioculturals. Cal recordar que les tres xemeneies i la sala de turbines de l'antiga central tèrmica van ser declarades Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs el setembre de 2016.
 
·         Garantir la implicació de les institucions públiques en el procés de transformació de l’àmbit.
 
·         Fomentar la informació i la participació ciutadana, així com la transparència en la gestió d’aquesta remodelació.
 
A fi d’articular la participació dels ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona en la tramitació del PDU i regular també els processos de participació ciutadana en els seus termes municipals, es preveu signar un conveni entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, els dos ajuntaments i el Consorci del Besòs.
 

2  

Imatges

Fotografia de la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya

Fotografia de la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya 365

Fotografia

Fotografia 269

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 246

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia