Treball, Afers Socials i Famílies impulsa 10 mesures per la igualtat entre homes i dones a l'àmbit laboral
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat aquest matí en una roda de premsa amb la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Garau, i la directora d’Igualtat, Mireia Mata, un conjunt de mesures per a fomentar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit laboral.
 
La directora del SOC, Mercè Garau, ha explicat que “actualment, el nombre de persones aturades registrades a les oficines de Treball se situa en 452.342 en el mes de febrer, el que representa un 11,3% menys que l’any anterior en el mateix mes”.
 
Malgrat aquestes dades positives, però, Garau ha destacat que “la distribució de l’atur registrat per gènere presenta diferències significatives: mentre que la reducció de l’atur entre els homes ha estat de 14,35%, entre les dones la xifra disminueix a un 8.79%, és a dir, les dones tenen més dificultat per accedir al mercat laboral en relació als homes”.
 
Alhora, les dones representen el 54,7% de les persones aturades. I pel què fa a les dades de contractació laboral durant el mes de febrer, els homes han signat el 52,4% de la contractació i les dones el 47,6%”, ha afegit la directora.
 
Finalment, Garau ha explicat que “davant la facilitat de generar més sinèrgies ara que les àrees de Treball i d’Afers Socials s’engloben en un únic departament, hem treballat amb la direcció general d’Igualtat, un seguit de mesures per a facilitar i impulsar la inserció de les dones al mercat laboral”.
 
En aquest mateix sentit, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata ha recordat que, segons l’estudi La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i homes, referenciat a l’any 2014 i presentat el passat 15 de febrer, “de mitjana les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes, unes xifres intolerables que el Govern de Catalunya tenim el propòsit de combatre, començant per aquestes mesures treballades amb el SOC”.
 
Formació interna, facilitats per a la inserció i la conciliació i itineraris personalitzats per a víctimes de violència masclista
 
Aquest paquet de mesures, que serà presentat al Consell de direcció del SOC, espai on hi ha representada l’administració, els agents socials i econòmics i les entitats municipalistes, per tal de ser aprovat en la programació 2017-2018, consta d’una formació interna i transversal per a tot el personal del SOC que fa atenció al públic, tan per a l’atenció general a dones com específica per a víctimes de violència masclista.
 
També inclou la revisió dels protocols per a la detecció de víctimes de violència masclista a les oficines de treball, així com l’atenció especialitzada a dones víctimes de violència masclista amb itineraris personalitzats per la seva activació laboral.
 
Com a política preventiva per l’augment de violència masclista entre el jovent, el SOC vol implementar, per primera vegada, a través dels programes de Garantia Juvenil, la formació específica de joves en matèria d’igualtat i violència masclista. Es tracta d’un mòdul formatiu o un taller que faci reflexionar al jovent sobre la igualtat entre dones i homes i sensibilitzi sobre la violència masclista.
 
Pel que fa al jovent, també s’han iniciat ara les primeres actuacions d’orientació professional per a l’ocupació per a dones joves d’ètnia gitana i actuacions per a mares de famílies monoparentals que estan a l’atur i buscant feina. A través del programa Singulars, aquestes persones reben un programa d’orientació i alhora tenen un servei d’atenció als seus infants en el propi centre perquè puguin conciliar la seva participació en el programa.
 
Una altra mesura proposada per afavorir la inserció de persones amb càrregues familiars al mercat laboral és l’ampliació dels incentius per a conciliació per als participants dels programes d’orientació professional per a l’ocupació.
 
En setè lloc, es vol tornar a impulsar l’acreditació de competències professionals en matèria d’igualtat amb un nou procés d’acreditació per tal de revitalitzar la figura de l’agent d’igualtat a les empreses. Així com seguir treballant en la incorporació de les dones amb més dificultats d’inserció laboral com a col·lectiu prioritari.
 
Pel que fa al treball amb les empreses, el SOC vol treballar a través de la Xarxa d’Empreses amb Compromís -espai de col·laboració entre empreses catalanes i el SOC- per intentar establir un conveni de col·laboració per l’accés al mercat de treball de dones amb més dificultats d’inserció i en concret per a dones víctimes de violència masclista, així com la creació d’un segell distintiu de bones pràctiques.
 
Finalment, el SOC vol impulsar l’aplicació de mesures de discriminació positiva en la formació de professions que actualment estan molt masculinitzades.

2  

Imatges

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 191

Imatge de la roda de premsa 2

Imatge de la roda de premsa 2 280