Direcció General de Comunicació

innovacio

El Govern analitza la situació de la innovació empresarial i constata un creixement de la despesa en R+D a Catalunya per primer cop des del 2008

El document, elaborat per ACCIÓ, recull les dades més actualitzades en aquest àmbit

query_builder   21 març 2017 15:26

event_note Nota de premsa

El Govern analitza la situació de la innovació empresarial i constata un creixement de la despesa en R+D a Catalunya per primer cop des del 2008

El document, elaborat per ACCIÓ, recull les dades més actualitzades en aquest àmbit

  • Un informe recull que el nombre d’empreses innovadores ha augmentat un 7%, que la despesa en innovació tecnològica creix per segon any consecutiu i que hi ha més treballadors dedicats a l’R+D
  •  Elaborat amb dades de l’Institut Nacional d’Estadística i l’Idescat, entre d’altres, el document confirma la tendència creixent ja apuntada pel Baròmetre de la Innovació a Catalunya d’ACCIÓ
El Govern ha analitzat un informe que posa de manifest el creixement de la innovació i l’R+D empresarial a Catalunya. El document, elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- recull les dades més actualitzades en aquest àmbit publicades per l’Institut Nacional d’Estadística i Idescat, entre d’altres fonts.
 
La conclusió és que creix la despesa en R+D, el nombre d’empreses innovadores, la despesa en innovació tecnològica, el personal dedicat a l’R+D i el finançament captat de la Unió Europea en projectes d’innovació. Confirma així la tendència creixent ja apuntada pel Baròmetre de la Innovació a Catalunya d’ACCIÓ.
 
En primer lloc, segons el document –en referència al 2015, les dades més actualitzades-, la despesa en R+D va créixer per primer cop des del 2008, assolint un volum de 3.106,8 milions d’euros, un 5,8% més que l’any 2014. Es tracta d’un creixement superior al de la Unió Europea (4,4%) i al del conjunt de l’Estat espanyol. De fet, la despesa en R+D de Catalunya és la que creix més, representant el 23,6% del total de l’Estat espanyol, sobretot gràcies a l’impuls de de la despesa empresarial i la de l’ensenyament superior.
 
D’altra banda, l’informe apunta un increment en el nombre d’empreses innovadores. En el període 2013-2015 van augmentar un 7% respecte al 2012-2014, assolint les 9.449 empreses, un creixement superior al de l’1,7% de l’Estat espanyol. Al mateix temps continua una tendència a l’alça pel que fa a la despesa en innovació tecnològica: el 2015 es van assolir el 3.324,5 milions d’euros, un increment del 6,6% i sumant un creixement positiu per segon any consecutiu després de 6 anys de caigudes.
 
Pel que fa al talent, també en referència a l’any 2015, a Catalunya hi ha 44.826 professionals ocupats en activitats d’R+D, un augment del 2,1%. L’increment s’explica pel creixement de personal d’aquest àmbit a les empreses (un 2,6% més que el 2014) i a l’Administració pública (pujada del 3,8%). D’aquesta manera, la ràtio de personal en R+D respecte al total d’ocupats a Catalunya se situa en l’1,46%, per sobre la de l’Estat espanyol (1,12%) i la de la Unió Europea (1,32%).
 
Un altre indicador que permet mesurar la capacitat innovadora de Catalunya són les exportacions. Segons l’Idescat, aquest 2016 les exportacions de productes de nivell tecnològic alt han crescut un 8,9%, molt per sobre de l’augment de les vendes a l’exterior en la resta de nivells tecnològics. També en un àmbit internacional destaca la captació de Catalunya de fons de la Unió Europea en projectes d’innovació: des de l’inici del programa Horizon 2020 (període 2014-2016) Catalunya ha captat 482,3 milions d’euros. És un 2,63% del total d’ajuts atorgats, gairebé el doble del volum de població de Catalunya (1,5% de la Unió Europea).
 
En l’àmbit científic, és rellevant l’augment de la publicació de documents científics, que han augmentat un 46,9% l’any 2015 respecte al 2008, passant de les 10.704 a les 15.719 publicacions. Així, el pes de les publicacions científiques a Catalunya sobre el total mundial ha augmentat: si el 2008 era d’un 0,93%, el 2015 va assolir l’1,02%.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia