Direcció General de Comunicació

muesu de lleida

El Govern destina un milió d'euros a la posada en marxa de la nova seu del Museu d'Art de Lleida

El projecte d'adequació del museu s'inicia enguany i tindrà una durada de tres anys

query_builder   21 març 2017 15:26

event_note Nota de premsa

El Govern destina un milió d'euros a la posada en marxa de la nova seu del Museu d'Art de Lleida

El projecte d'adequació del museu s'inicia enguany i tindrà una durada de tres anys

·         Aprova una subvenció per a l’Ajuntament de Lleida, acordada a finals de l’any 2016, mitjançant la qual contribueix al finançament del projecte d’adequació de l’antic Palau de Justícia com a nova seu del museu
El Govern ha  aprovat  concedir una subvenció per un import d’un milió d’euros a l’Ajuntament de Lleida per tal de contribuir al finançament del projecte d’adequació de l’antic Palau de Justícia com a nova seu del Museu d’Art de Lleida. Amb aquesta subvenció, el Govern materialitza l’acord signat el desembre de 2016 entre el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Lleida per posar en marxa la nova seu del museu.
 
Ambdues institucions s’han compromès a finançar els 4.767.437 euros del cost total del projecte museístic amb una aportació distribuïda en tres anualitats: 1.000.000 d’euros per part del Departament de Cultura (250.000 euros el 2017, i 375.000 euros el 2018 i el 2019) i els 3.767.437 euros restants a càrrec de l’Ajuntament de Lleida, a partir de fons propis, aportacions d’altres institucions i ajuts que pugui rebre.
 
El projecte d’adequació del museu s’inicia enguany, coincidint amb els 100 anys de creació del centre i tindrà una durada de tres anys. Les actuacions que es duran a terme inclouen la rehabilitació de l’edifici, que consta de 3.500 m2 aproximadament i es troba a la Rambla de Ferran, així com la dotació de les instal·lacions i la museografia.
 
El futur Museu d’Art de Lleida actuarà com a focus d’atracció cultural i esdevindrà un element central en la difusió i projecció exterior de la ciutat de Lleida, que es veurà reforçada per un ambiciós programa patrimonial, artístic i expositiu. L’objectiu és que l’equipament esdevingui un dels referents nacionals i estatals en l’àmbit dels centres d’art contemporani.
 
El nou equipament resoldrà, definitivament, la problemàtica històrica de provisionalitat de totes les ubicacions que ha tingut el Museu des de la seva creació, així com la precarietat de les instal·lacions. El Museu ha tingut com a seus: l’edifici de l’antic Mercat de Sant Lluís (1917-1934); l’antic Hospital de Santa Maria (1934-1938 i 1959-1969); l’edifici del Roser (1975-2007), i l’edifici del Casino, on s’emplaça actualment.
 
El Museu d’Art de Lleida va ser inaugurat el 1917 a partir de les col·leccions fundacionals formades per les donacions del pintor Jaume Morera, les obres procedents dels pensionats de la Diputació de Lleida i un seguit de dipòsits dels museus estatals. El 1924, després d’una altra important donació de Jaume Morera, el museu va passar a dur el seu nom. Al llarg d’aquests anys, el museu ha consolidat la seva col·lecció d’art modern i contemporani, i ha esdevingut un dels principals museus d’art del país i el més antic de Catalunya i de l’Estat espanyol. L’activitat que s’hi ha desenvolupat fins ara se centra en la construcció d’un discurs històric que identifiqui i expliqui les diferents tendències que han marcat l’art modern i contemporani a Lleida.
 
Aquest nou impuls vers el desenvolupament de projectes patrimonials i museístics al país forma part de les mesures adoptades pel Departament de Cultura en el programa ‘Compromís amb l’art i el patrimoni de Lleida’, que té com a objectiu reforçar la capitalitat artística i cultural de la ciutat. Entre les diverses actuacions previstes, el Departament promou també el suport complementari a les activitats i difusió del Museu d’Art de Lleida a través de programes de la Xarxa de Museus d’Art, liderada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).