Direcció General de Comunicació

Dia internacional dels Boscos

El Govern dona suport institucional al projecte de creació del Museu Europeu del Bosc a Sant Celoni

És una iniciativa impulsada per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB i l'Ajuntament de Sant Celoni

query_builder   21 març 2017 15:25

event_note Nota de premsa

El Govern dona suport institucional al projecte de creació del Museu Europeu del Bosc a Sant Celoni

És una iniciativa impulsada per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB i l'Ajuntament de Sant Celoni

·         L’Executiu ha fet aquesta declaració amb motiu de la celebració, el 21 de març, del Dia internacional dels boscos instaurat  per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO)
El  Govern ha fet avui, 21 de març, Dia Internacional dels Boscos, una declaració institucional de suport al projecte de creació del Museu Europeu del Bosc (MEdB). El Museu és una iniciativa impulsada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i l’Ajuntament de Sant Celoni.
 
El projecte del MEdB preveu que s’ubiqui a Sant Celoni (Vallès Oriental), i serà un centre de referència europea en la divulgació del coneixement integral dels sistemes forestals i les seves funcions des de la perspectiva del segle XXI. Està concebut com una institució avançada per fomentar el coneixement i la participació en la comprensió dels processos essencials dels boscos i als seus valors associats vinculats als serveis ambientals, enfocament que ha de facilitar la transició cap a una bioeconomia sostenible a nivell europeu.
 
Aquesta declaració institucional de suport del Govern al projecte de creació del Museu coincideix precisament amb el Dia Internacional dels Boscos que se celebra cada any el 21 de març. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha organitzat diversos actes per a aquesta setmana que pretenen donar a conèixer els valors i la importància de tots els tipus d’ecosistemes boscosos, que alberguen el 80% de la biodiversitat.
 
Aquest any i sota el lema “Els boscos i l’energia”, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) commemora el Dia Internacional dels Boscos amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància dels ecosistemes boscosos.  
 
Catalunya és un país de boscos, amb un 64% de la superfície és forestal, amb poc més de 2 milions d’hectàrees i un increment d’entre 3 i 4 milions de m3 l’any de les masses forestals. Aquestes dades indiquen que el terreny forestal es pot considerar una autèntica infraestructura verda de Catalunya i per tant amb un gran potencial social, mediambiental i econòmic.
 
L’estratègia de la biomassa que desenvolupa el Govern de la Generalitat prioritza l’aprofitament dels usos energètics de la fusta atenent a criteris d’eficiència i  de no dependència de les energies fòssils. Així, ajuda a potenciar el sector forestal i a dinamitzar els aprofitaments de la superfície arbrada de Catalunya.
 
Precisament una de les prioritats del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és activar la gestió forestal dels boscos de Catalunya a través d’aquest aprofitament energètic i, especialment, de l’aprofitament tèrmic de la biomassa de proximitat.  Aquesta gestió contribueix a garantir una silvicultura sostenible, imprescindible per a la conservació del medi natural i, alhora, reduir el risc d’incendis associat a l’acumulació de combustible als boscos de Catalunya.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia