El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha assistit avui a una de les sessions del programa d’educació viària ‘Canvi de marxa’. Jané ha estat acompanyat per la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech, l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i el president de la Fundació Mutual de Conductors, Joan Badenes.
 
Aquesta activitat educativa, impulsada per la fundació privada sense ànim de lucre Mutual de Conductors, conjuntament amb l’SCT, té com a objectiu conscienciar els joves d’entre 14 i 18 anys sobre les causes i conseqüències dels accidents de trànsit i fomentar conductes responsables i d’autoprotecció en aquesta franja d’edat.
 
Des de que es va iniciar el ‘Canvi de marxa’ el febrer del l’any 2014 fins ara, s’han fet 93 representacions amb la participació de gairebé 40.000 alumnes. L’activitat és una obra teatral que combina la simulació d’una vivència d’un accident de trànsit amb testimonis reals d’un policia de trànsit, d’un bomber, d’un membre del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i d’un metge d’urgències d’un centre hospitalari que expliquen la seva experiència professional com a cossos d’emergència que s’ocupen de la gestió més immediata en un accident de trànsit. També hi participen víctimes d’un accident de trànsit i  familiars  d’una persona que ha perdut la vida en un sinistre viari.
 
En finalitzar la sessió, el conseller d’Interior ha manifestat que “és molt important que els joves escoltin testimonis reals per tal de prendre consciencia i de tenir una actitud segura i sense riscos quan siguin conductors”. A més, Jané ha recordat: “Encara, una de cada cinc persones mortes té menys de 20 anys”.
 
Interior, a través de l’SCT i la Fundació Mutual de Conductors, pretén que aquesta activitat de conscienciació serveixi de base i complementin un treball escolar més exhaustiu per part del professorat i l’alumnat que hi participen, sobretot a l’hora de prendre consciència sobre factors de risc com l’alcohol, les drogues, els medicaments, les distraccions, les presses, la fatiga, o l’excessiva laxitud dins del vehicle. A més, també es vol promoure l’autoprotecció dels joves davant dels riscos a la via pública així com la responsabilitat d’actuar, si cal, per garantir sempre una mobilitat segura. En definitiva, es pretén educar les noves generacions en la prevenció de la sinistralitat i l’adquisició de conductes que els protegeixin dels potencials perills a l’hora de desplaçar-se.
 
En el ‘Canvi de marxa’ també col·laboren activament les associacions de víctimes P(A)T i STOP Accidentes, les quals aporten testimonis reals de víctimes d’accidents de trànsit i familiars.
 
Cal recordar que un dels cinc eixos fonamentals sobre els quals s’estructura el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 de l’SCT, presentat el desembre del 2013 i aprovat posteriorment pel Govern de la Generalitat, fa referència a l’educació, la formació i la conscienciació.

1  

Imatges

FOTO

FOTO 602