- L’exposició té com a objectiu reflexionar, a partir de les restes arqueològiques, sobre la relació entre arqueologia, cuina tradicional i cuina creativa
- La mostra es podrà visitar fins el 24 de setembre i inclou activitats complementàries dirigides a diferents públics

El director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, ha inaugurat, al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona, l’exposició “El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina”, que mostra la relació entre la cuina tradicional i la cuina creativa.
Aquesta exposició, que fa un any va ser produïda i presentada a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, es podrà visitar a Girona fins el proper 24 de setembre.
En un moment en què el vessant cultural, i fins i tot patrimonial, de la cuina i de l’alimentació és cada cop més reconegut, la mostra ajuda a entendre quin és l’origen remot d’alguns dels nostres plats tradicionals i ingredients corrents i demostra que molts dels productes que ens semblen autòctons han vingut de molt lluny, com el blat o el pollastre.
A la inauguració de l’exposició, comissariada per Lluís Garcia, hi ha participat el cuiner Joan Roca, del Celler de Can Roca; el catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili, Eudald Carbonell, i el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda. El projecte té la col·laboració del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Fundació Alícia, la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i Incatis.
Quatre àmbits temàtics
L’exposició s’estructura en quatre àmbits: “Introducció”, “Bufet”, “Plats principals” i “Digestions”. La introducció se centra en transmetre la idea global de l’exposició, a partir del principi que sempre hi ha hagut innovacions en la cuina i que sense elles no es pot entendre la cuina d’avui.
L’àmbit del “Bufet” parla sobre els aspectes importants de la prehistòria de l’alimentació que són difícils de vincular a una innovació concreta, però que són prou coneguts i poden captar d’interès dels visitants: l’evolució del ganivet i del got, les begudes, la sal, la mel, el foc i els primers estris de cuina.
A l’àmbit “Plats principals” es conceptualitzen sis espais, cadascun dels quals està dedicat a una innovació prehistòrica associada a un plat de la cuina tradicional catalana que no existiria sense aquella innovació. S’han seleccionat sis grans innovacions relacionades amb la cocció, el processament d’aliments o el producte. S’ha volgut exemplificar, amb dos plats, el canvi que va representar la innovació. El primer correspon al moment en què es produeix la innovació i és un plat que es pot deduir a partir de l’estudi de les restes arqueològiques. El segon és un plat de la nostra cuina tradicional que encara es manté viu avui, però que no existiria sense aquella innovació.
“Plats principals” es presenta museogràficament com sis taules de cuina contemporània que contenen objectes arqueològics rellevants i un audiovisual per presentar una primera mirada de la innovació de la qual es parla. L’àmbit dels Plats principals té la següent distribució:
- El ganivet: de la cuixa de cérvol a les mandonguilles
- El metall: del conill a l'ast a la paella
- El molí de pedra: de la farina a la coca de recapte
- La ceràmica: del marisc cru a la sèpia amb pèsols
- El pollastre: de l’ou begut a la croqueta líquida
- La cuina líquida: de la sopa de farigola a l’escudella de Nadal
L’àmbit “Digestions” explica com han afectat al cos humà les innovacions que s’exposen. L’alimentació, a més de ser imprescindible per viure, també és una via d’entrada d’infeccions i de malalties, moltes de les quals haurien afectat els nostres avantpassats a causa de la mala alimentació i que actualment permet estudiar la paleoantropologia. L’alimentació també ha condicionat notablement l’evolució humana i ha anat modulant el nostre cos al llarg de milers d’anys.
“El geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina” tracta, doncs, de demostrar que la innovació en la cuina no és un fenomen actual sinó una constant al llarg de la història, sense la qual no hi hauria la cuina tradicional que avui coneixem.
L’exposició mostra una col·lecció d’objectes arqueològics cedits especialment per diversos museus d’àmbit nacional, a més dels procedents del mateix Museu d’Arqueologia de Catalunya. Així mateix, el visitant pot gaudir de la reconstrucció de la sitja de Pontós.
“El geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina” es complementa amb un programa d’activitats paral·leles que permetran obtenir una nova visió de les innovacions al llarg de la història. Es tracta de visites guiades, converses a tres, conferències i tallers experimentals.
L’exposició es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya - Girona (Monestir de Sant Pere de Galligants, C/ Santa Llúcia, 8. 17007 Girona) del 31 de març al 24 de setembre de 2017. Més informació a http://www.mac.cat/Seus/Girona



