- La delegació catalana, encapçalada pel conseller Baiget, ha tancat importants acords comercials i de cooperació i ha mantingut reunions en sectors com l’automoció, el turisme, l’alimentació o la biotecnologia
- S’han reforçat les relacions amb institucions clau per al desenvolupament econòmic de la Xina i s’ha presentat Catalunya com una de les regions més dinàmiques del sud d’Europa al món empresarial del país oriental
La Generalitat ha tancat avui una missió institucional i comercial a la Xina i Hong Kong que ha servit per reforçar el vincle econòmic i empresarial de Catalunya amb el país oriental. La delegació catalana l’han encapçalat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, i el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa. La missió, organitzada per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- i l’Agència Catalana de Turisme, ha comptat també amb la participació de PRODECA, el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) i Biocat.
Durant aquesta setmana, l’objectiu de la iniciativa ha estat detectar i aprofitar noves oportunitats de negoci per intensificar la presència comercial catalana en aquesta regió asiàtica, tancar projectes de cooperació tecnològica i promocionar Catalunya entre els agents turístics xinesos. Paral·lelament, també s’ha impulsat l’atracció d’inversions estrangeres de la Xina i Hong Kong a Catalunya, presentant el nostre país com una de les regions més atractives del sud d’Europa pel que fa a les possibilitats de desenvolupament econòmic i empresarial.
La delegació catalana estava també conformada per una quarantena d’empreses del país que operen en sectors estratègics com l’automoció, el turisme, l’alimentació i la biotecnologia. Així la missió ha estat una oportunitat per a aquestes companyies a l’hora de trobar nous socis, clients o distribuïdors per als seus productes i serveis.
A l’avantguarda en matèria de motor
En l’agenda d’aquesta missió empresarial i comercial l’automoció ha tingut un protagonisme especial. En aquest àmbit, el conseller d’Empresa i Coneixement es va poder trobar amb el CEO de Thunder Power i travar la seva intenció d’establir-se a Catalunya. En concret, la companyia de mobilitat elèctrica farà una inversió inicial de 80 milions d’euros per obrir un centre d’R+D en l’àmbit del vehicle elèctric que permetrà crear, d’entrada, 200 llocs de treball. A més a més, aquest fabricant xinès contempla el nostre país com la millor ubicació per construir en una segona fase la seva planta de producció a Europa, amb més de 1.000 treballadors. Baiget també va poder visitar a Wuhu (Xangai) la nova factoria d’AMES, fabricant català de peces sinteritzades per al sector de l’automòbil.
Pel que fa a les empreses catalanes del sector que han acompanyat a la delegació institucional, aquestes s’han reunit amb companyies locals fabricants de vehicles, motors o components, així com amb centres d’R+D del país. En aquest sentit, per exemple, han visitat Catarc -un dels centres d’R+D més potents de la Xina- la planta de GAC Motor, Brilliance i la Guangzhou Automobile Group.
Regió atractiva per a invertir
Un dels leit motiv d’aquesta missió empresarial i comercial ha estat presentar Catalunya com una regió atractiva per a invertir. En aquest sentit, els representants polítics han tingut una agenda intensa de contactes amb agents econòmics xinesos com: el Council for the Promotion of International Trade (CCPIT), l’agència dedicada a l’impuls del comerç exterior i la promoció d’inversions estrangeres del país; la Shanghai Municipal Comission of Commerce, institució pública del Ministeri de Comerç d’aquesta metròpoli encarregada de promocionar les inversions de les empreses de Xangai al món; responsables de les administracions de Wuhu i Jiangsú, regions xineses d’un gran dinamisme econòmic.
Al marge de trobades, la missió catalana ha celebrat actes de presentació del país com a principal hub econòmic del sud del continent europeu. L’organitzat a Hong Kong, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, va comptar amb l’assistència de més de 200 empresaris de la metròpoli asiàtica, que van conèixer les oportunitats d’inversió a Catalunya. També a Hong Kong, i gràcies a la Cambra de Comerç, el conseller i la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ van poder presentar les oportunitats que presenta la indústria catalana davant de 70 inversors, empreses, emprenedors i institucions xinesos.
Turisme
Els representants de l’Agència Catalana de Tursime han mantingut reunions amb els principals operadors turístics del mercat xinès. Entre elles han destacat les trobades amb CTRIP, l’agència turística online més important de la Xina; CITS, una de les majors corporacions turístiques del país, i l’operador U-TOUR. Durant la missió les empreses i entitats del sector turístic han presentat els seus productes i serveis a 70 agències de viatge i operadors turístics a Xangai i 50 a Hong Kong. Els professionals catalans han celebrat més de 300 reunions de treball amb els agents de viatges.
En paral·lel, el conseller Baiget, acompanyat del segon Tinent d’Alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, van trobar-se amb els responsables de la companyia aèria Cathay Pacific. El motiu de la trobada era explorar la possibilitat que el nou vol directe entre Hong Kong i Barcelona, que operarà entre el juliol i l’octubre d’enguany, pugui convertir-se en un vol regular durant tot l’any.
Altres activitats
La delegació institucional de la missió ha completat el seu programa amb diferents visites a companyies punteres en els seus respectius sectors: Bright Foods -una multinacional pública xinesa del sector de l’alimentació que es va introduir a Catalunya l’any 2015 amb l’adquisició de Miquel Alimentació-; Hutchison –companyia que va inaugurar el 2012 la nova terminal de contenidors al Port de Barcelona-, i Kerry Logistics –un dels operadors logístics més importants del món-.
D’altra banda, en el camp de l’alimentació, les empreses catalanes assistents han pogut presentar els seus productes a distribuïdors, representants de grans superfícies i cuiners asiàtics, i estudiar la normativa i logística necessària per entrar a la Xina i Hong Kong. Per exemple, han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà com funciona el comerç electrònic a la Xina a través d’un seminari amb la companya Alibaba, o analitzar com exportar productes alimentaris al país gràcies a una sessió amb l’Associació d’Empreses Importadores d’Alimentació de Xangai.
En l’àmbit de la biotecnologia, l’agenda de les empreses ha contemplat reunions i visites a centres hospitalaris, universitats, empreses, parcs tecnològics amb l’objectiu d’explorar projectes cooperatius conjunts i detectar noves oportunitats. Per exemple, han pogut conèixer, visitar i presentar els seus projectes a entitats com el Shu Guang Hospital de Xangai, la Shanghai International Medical Zone –on també s’han reunit amb empreses-, la companyia farmacèutica xinesa Sinofram, Obio Technology i la Hong Kong Science and Technology Park.