El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha eliminat les taxes que s’aplicaven als informes d’estrangeria que demanen les persones en situació més vulnerable. Aquesta mesura s’insereix en una línia de treball més àmplia consistent en facilitar al màxim possible, dins el marc de l’actual legislació estatal d’estrangeria, els processos d’obtenció dels permisos de residència i treball de la població en situació irregular que té, al mateix temps, un arrelament social demostrable al nostre país.
 
En concret, les taxes que s’eliminen des d’aquest abril, són les de l’informe INF03, que valora l’esforç d’integració per a la renovació de residències temporals, (passa dels 21 euros que costava als 0 euros) i l’INF02, que determina el grau d’integració social per a l’arrelament social (que passa dels 36,75 euros als 0). Aquesta mesura és una resposta a una demanda social i a la petició formulada en la resolució 17/XI del Parlament, en el plenari dedicat a la pobresa, que s’aplica des del primer dia en què la llei d’acompanyament dels pressupostos ha estat aprovada.
 
Eliminar aquestes taxes comporta un esforç pressupostari important pel Departament, ja que suposarà deixar d’ingressar uns 400.000 euros anuals.
 
L’any 2016 es van tramitar 11.619 informes d’aquest tipus, que van ajudar 9.610 persones a obtenir els permisos de residència i treball. L’objectiu d’aquestes accions és disminuir la població estrangera en situació irregular i lluitar contra la irregularitat sobrevinguda i, així, facilitar que aquestes persones puguin ser independents i normalitzar la seva situació.