Direcció General de Comunicació

Agència dl Medicament

El Govern aprova impulsar la candidatura de Barcelona com a seu de l'Agència Europea del Medicament

query_builder   2 maig 2017 16:39

event_note Nota de premsa

El Govern aprova impulsar la candidatura de Barcelona com a seu de l'Agència Europea del Medicament

  • L’Executiu acorda crear un programa per preparar la candidatura i aconseguir que Barcelona sigui la nova seu
  • El programa inclou la creació d’una oficina tècnica amb expertesa que dissenyarà l’estratègia i confeccionarà un pla de treball per desenvolupar la candidatura
El Govern ha aprovat avui crear el Programa d’impuls de la candidatura de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament (European Medicines Agency, EMA). L’objectiu final és posicionar la capital catalana amb opcions reals de convertir-se en la nova seu. Actualment, l’organisme està situat a Londres però, davant la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea, algunes institucions europees ubicades en aquest país es reubicaran en altres estats. Davant aquest procés, Barcelona i Catalunya han volgut presentar candidatura per acollir l’EMA, un organisme d' avaluació científica, supervisió i control de la seguretat dels medicaments a la Unió Europea.
 
El Programa que impulsa avui el Govern inclou la creació d’una oficina tècnica amb expertesa, que s’ubicarà inicialment a la seu del Departament de Salut, i que serà l’encarregada d’impulsar la candidatura a través de l’elaboració d’un pla de treball que es dividirà en dues línies d’actuació.
 
La primera se centrarà en la gestió de l’entorn institucional a l’àmbit de la Unió Europea, del sector farmacèutic i de la recerca per donar a conèixer Catalunya, i especialment Barcelona, com un entorn privilegiat per establir-hi una institució europea de les característiques de l’Agència Europea del Medicament. Amb aquesta gestió es realitzaran noves accions i es potenciaran les que ja estan en marxa, especialment les impulsades des de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) o altres organitzacions que treballen en l’àmbit de les relacions internacionals i de la salut al nostre país. En aquest àmbit, també s’emmarcaran les accions relatives als contactes institucionals i la coordinació amb les diferents administracions implicades en l’impuls d’aquesta candidatura.
 
La segona línia de treball inclourà la configuració de l’estratègia, i l’elaboració i redacció del projecte de candidatura, concretant aspectes com la localització, la mobilitat, les condicions de l’espai i els valors afegits.
 
 
 
Sector estratègic a Catalunya
 
Catalunya té un clúster de biociències que s’ha consolidat com un dels grans pols biotecnològics europeus, i és un model d'èxit i competitivitat internacional. D’altra banda, la indústria farmacèutica representa un sector industrial rellevant a Catalunya i és motor de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) de la indústria catalana, a més de ser generadora directa i indirecta de llocs de treball en el nostre territori. Cal tenir en compte que prop de la meitat de les empreses farmacèutiques nacionals i internacionals instal·lades a l’Estat es troben a Catalunya.
 
Actualment a Catalunya hi ha ubicats 230 laboratoris farmacèutics, xifra que representa gairebé el 50% de tota la indústria farmacèutica ubicada a l'Estat espanyol. Així doncs, Catalunya és una potència en la producció farmacèutica a Europa i té un sector industrial altament productiu i competitiu. La producció farmacèutica catalana representa el 3,5% de l’europea i és assimilable a la dels Països Baixos (4%), Dinamarca (3,7%) o Suècia (3,6%). El sector farmacèutic català és el cinquè més productiu de la UE-15.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia