Salut

_

Salut preveu incorporar prop de 5.300 professionals d'atenció primària

query_builder   22 maig 2017 19:00

event_note Nota de premsa

Salut preveu incorporar prop de 5.300 professionals d'atenció primària

  • La nova Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) suposa una inversió de 397 M€ que permetrà a la primària incrementar el seu pes pressupostari del 16% actual al 20%
  • S’implanten un centenar d’accions, com la possibilitat dels professionals de gaudir de 6 mesos sabàtics per formació o l’elecció del director de l’equip d’atenció primària pels propis professionals
Departament de Salut
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat avui la nova Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC), en un acte obert a més de mig miler de professionals de l’atenció primària del país. Ha destacat que, en aquesta legislatura, el Departament de Salut aposta per una “concepció transversal de l’atenció primària, com a eix vertebrador del sistema de salut” i peça clau per millorar l’estat de salut de la població, garantir i augmentar l’equitat i millorar l’eficàcia del sistema.
 
La nova estratègia per a la primària es planteja amb objectius de qualitat assistencial mitjançant mesures com són garantir el temps mitjà de 10 minuts per visita, o passar de les 1.700 persones de població assignada per cada metge de família a les 1.300 persones de població assignada, cosa que permetrà reduir la pressió assistencial que pateixen els professionals. “Volem crear un model per garantir la qualitat assistencial”, ha ressaltat el conseller. A més, es preveu la possibilitat que els professionals puguin gaudir de sis mesos sabàtics per formació i remunerats o l’elecció del director de l’equip d’atenció primària (EAP) pels propis professionals.
 
Per assolir aquests objectius, l’ENAPISC contempla una inversió de 397 M€ que  permetrà a l’atenció primària comunitària incrementar el seu pes pressupostari i passar de l’actual 16% al 20% del total destinat a serveis assistencials. Aquests nous recursos econòmics es traduiran en la incorporació de 5.000 professionals als EAP, amb perfils de metges i infermeres de família i comunitària, però sobretot atorgant gran rellevància als treballadors socials sanitaris i als administratius sanitaris, que passaran a formar part dels nous equips de capçalera, de referència per cada habitant i ubicats dins dels EAP.
 
El concepte de xarxa d’atenció primària (XAP) també es renova i inclou tots els recursos de salut que atenen la persona en el seu entorn immediat –la comunitat–, com són els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), els dispositius d’atenció continuada i urgent, de salut mental o de rehabilitació, entre d’altres. Per aquests dispositius s’ha previst un increment de 300 professionals més.
 
L’ENAPISC també significarà l’ordenació dels serveis de tot el sistema públic de salut de Catalunya orientada des de l’atenció primària, per aconseguir que sigui la porta d’entrada a l’assistència sanitària de les persones. Per desplegar aquesta nova estratègia, el CatSalut portarà a terme una reforma del sistema que aplanarà les estructures actuals i que reforçarà i modificarà el perfil dels actuals caps de sectors territorials, que es convertiran en directors de les noves xarxes d’atenció primària. Aquests nous directors seran els interlocutors directes dels professionals dels equips d’atenció primària en matèria pressupostària, cosa que atorgarà una major autonomia de gestió als EAP per treballar en funció de les necessitats de la seva comunitat.
 
L’atenció primària i comunitària del futur des del present
L’Estratègia nacional d’atenció primària de Catalunya culmina un intens procés participatiu en què s’ha comptat amb la col·laboració del coneixement expert i les recomanacions de gairebé 500 persones, entre professionals assistencials, pacients, societats científiques i altres actors del sistema sanitari, en un procés que ha durat un any.
 
El nou model transformador de l’atenció primària i salut comunitària s’ha desenvolupat per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i dels professionals; per això posa el focus en l’atenció centrada en les persones. Així, l’ENAPISC s’ha elaborat d’acord a la línia 4 del Pla de salut de Catalunya 2016-2020.
 
L’ENAPISC també s’ha concebut per apoderar la ciutadania en prevenció i corresponsabilitació del seu estat de salut, així com per combatre les desigualtats en salut de la població, que s’han accentuat pel context de crisi. En aquest sentit, degut a que molts dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari, des del Departament de Salut s’aposta per reforçar l’atenció primària amb un enfocament comunitari, que li permeti lluitar de manera efectiva contra les desigualtats socials, l’origen de moltes de les malalties que atén.
 
Pel que fa als professionals, aquest nou model té com a objectiu enfortir el seu paper clínic, facilitar-los l’autonomia de gestió, millorar la resolució, la integració entre els diferents nivells assistencials i el treball en xarxa entre professionals de salut i socials, aprofitar les potencialitats de les tecnologies de la informació i comunicació. Tot això, amb l’objectiu de prestar la millor assistència possible a la ciutadania.
 
Antecedents: la Reforma de l’atenció primària (RAP) de 1985
L’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) suposa la revisió i actualització de l’anterior Reforma de l’atenció primària (RAP), que es va iniciar l’any 1985 d’acord amb el Reial Decret 137/84 i que finalitzà la seva implantació l’any 2003. Va significar un punt d’inflexió fonamental en el desenvolupament del sistema públic de salut de Catalunya, perquè va suposar la diversificació de la provisió dels serveis i la transformació del model d’atenció primària en un sistema més integrador. Però sobretot, en un model que considerava la salut com un dret bàsic de la ciutadania.
 
Ara, l’actualització del model i la nova ENAPISC era imprescindible perquè els canvis demogràfics, epidemiològics i culturals obliguen a adaptar l’enfocament d’atenció a les necessitats de la ciutadania. I també per la necessitat de completar el desenvolupament d’aspectes tant importants com la salut comunitària o la recerca en l’atenció primària de salut.
 
Més recursos per combatre les desigualtats en salut
El Departament de Salut ja va anunciar a l’abril una primera mesura de reforç de l’atenció primària i comunitària, que consisteix en la implantació d’un nou model d’assignació de recursos per combatre les desigualtats en salut de la població. Aquest nou model s’aplicarà de forma progressiva i significarà addicionar un total de 65 milions d’euros en 5 anys, és a dir, des d’aquest any i fins al 2021.
 
En tot cas, de forma immediata ja s’han destinat 12,5 M€ addicionals per a 155 equips d’atenció primària (EAP) de tot Catalunya que treballen principalment en entorns socioeconòmics més vulnerables i que, d’acord amb el nou model d’assignació del Departament, tenien un finançament insuficient.
 
També s’han assignat 22 M€ extra per als dispositius de salut mental que impacten en l’atenció primària. I a més, els EAP gestionats per l’ICS també rebran 10,9 M€ addicionals que Salut ha assignat a aquest organisme exclusivament per cobrir substitucions a primària. Mitjançant aquesta injecció econòmica, Salut ja var donar resposta a una reivindicació dels professionals, tot recuperant el 50% de la disminució patida entre el 2011 i el 2016 dels fons destinat a cobrir substitucions.
 
A més del conseller de Salut i del director del CatSalut, David Elvira, en la presentació de l’ENAPISC també hi han intervingut els dos professionals assistencials que han liderat la coordinació d’aquesta estratègia per l’atenció primària: la infermera de família i comunitària Cristina Casanovas, del CAP La Mina, i Josep Figa, metge de família del CAP Cassà de la Selva.
 
D’altra banda, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, i la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, han explicat les bases i principis de l’ENAPISC, que després s’han debatut en una taula rodona amb sis professionals primaristes: Alba Brugués, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària a Catalunya (AIFiCC); Dolors Forés, presidenta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC); Àngel Jover, director de l’Àmbit d’Atenció Primària Costa de Ponent de l’ICS, Ester Vila, infermera del CAP de Sallent; Pepita Rodríguez, treballadora social del CAP Casernes de Barcelona ciutat; i Margarita Garcia, treballadora social responsable d’Atenció al ciutadà del SAP Barcelonès Nord i Maresme.

1  

Fitxers adjunts

Presentació ENAPISC

Presentació ENAPISC
PDF | 1235

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia