Habitatge
Els consellers Rull i Borràs, durant la presentació avui al COAC
·         L’Institut Català del Sòl (Incasòl) invertirà 6,6 milions d’euros en la construcció de quatre noves promocions d’habitatge protegit de lloguer, amb un total de 100 pisos
 
·         Les noves promocions s’ubicaran al Masnou, Rubí i Barcelona i seran la primera fase de la represa en la construcció d’habitatge públic
 
·         L’Incasòl també transferirà una partida de 13 milions d’euros a l’Agència Catalana de l’Habitatge per destinar-los a la compra d’entre 225 i 250 pisos
 
·         Amb aquestes adquisicions, el Govern superarà enguany la xifra de 1.000 pisos comprats per tanteig i retracte per ampliar el parc públic i destinar-lo a lloguer social


El Govern reprendrà enguany la construcció de noves promocions d’habitatge protegit i també impulsarà la col·laboració entre departaments per incrementar la compra de pisos a entitats bancàries, que després destinarà a lloguer social.
 
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluís Comeron, han presentat avui aquest paquet de mesures a la seu col·legial, acompanyats del director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Damià Calvet.
 
Així, l’Incasòl, dependent del Departament de TES, posa en marxa el seu programa de lloguer assequible, reprenent la construcció de noves promocions d’habitatge públic, que després gestionarà l’Agència d’Habitatge de Catalunya, dependent del Departament de Governació. Segons ha explicat el conseller Rull, “tot l’habitatge públic que promourem serà de lloguer, és la idea bàsica que establirem amb la nova Llei de territori, que estem tramitant”.
 
Durant els darrers anys, fruit de la crisi econòmica, l’esforç inversor en construcció d’habitatges per part de l’Incasòl s’ha hagut de centrar en la remodelació de barris, i la darrera promoció nova d’habitatge protegit de lloguer es va iniciar el 2014.
 
La primera fase d’aquest programa de lloguer assequible, dotada amb 6,6 milions de pressupost, consistirà en la construcció de quatre promocions que sumaran un total de 100 pisos de 2 o 3 habitacions. Els edificis es construiran en solars propietat de l’Incasòl o bé cedits per ajuntaments.
 
Així mateix, el Govern preveu mantenir converses amb els ajuntaments dels municipis on s’ubicaran les noves promocions, per fer una prova pilot d’habitatges de propietat compartida.
 
Estudis de demanda
 
Rull ha destacat que “el Govern ha de vetllar pel retorn social de les inversions” i, per tant, el centenar d’habitatges “no es construirà a qualsevol lloc”. Per determinar els emplaçaments d’aquestes promocions, l’Incasòl va dur a terme estudis de demanda que van tenir en compte variables socioeconòmiques, l’evolució del mercat de l’habitatge al municipi i el parc existent. Fruit d’aquest anàlisi, les quatre promocions s’executaran a:
 
·         Avinguda Joan XIII del Masnou (Maresme): 36 habitatges
·         Carrer de Marconi de Rubí (Vallès Occidental): 26 habitatges
·         Carrer de Sigüenza, al barri del Carmel de Barcelona: 20 habitatges
·         Plaça Llorca, al barri del Polvorí de Barcelona: 16 habitatges
 
L’Incasòl convocarà el mes de juny un concurs per seleccionar tres equips per redactar el projecte i dirigir les obres de construcció de tres d’aquestes promocions. La del Masnou ja compta amb un projecte bàsic redactat.  El concurs tindrà dues voltes. En la primera volta se seleccionaran vuit candidats, segons la seva capacitat i solvència, i en la segona es valoraran les propostes presentades per a cada emplaçament concret.
 
Amb aquest propòsit, es constituirà un Comitè d’experts format per membres del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya (GHS), l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC) i representants proposats pels municipis on s’ubiquen les promocions. El conseller Rull ha emmarcat aquest procediment en la Llei de l’arquitectura, que “emfasitza la incorporació en els plecs de condicions de l’obra pública dels criteris de qualitat que, a més, hauran de tenir una valoració predominant a l’hora d’adjudicar-los”.
 
Es preveu que l’adjudicació del concurs es produeixi al llarg d’enguany i que les obres es duguin a terme durant el 2018. El lliurament de claus als inquilins, a càrrec de l’Agència Catalana de l’Habitatge, es produirà el 2019.
 
Resposta a les necessitats, amb estàndards de qualitat
 
El programa de lloguer assequible de l’Incasòl té els següents objectius:
 
·         Actuar en llocs de demanda contrastada on la població amb menys recursos té dificultats per accedir a l’habitatge.
·         Generar activitat en el sector de la construcció i dels professionals de l’arquitectura.
·         Promoure edificacions de qualitat arquitectònica, preveient en el seu disseny el futur manteniment dels edificis.
·         Promoure edificacions d’alta eficiència energètica amb especial cura en la reducció de CO2 durant el cicle de vida de les edificacions i en la utilització de materials i sistemes constructius que aportin seguretat, eficiència i disminució del volum de residus.
·         Ubicar les promocions en sectors ja desenvolupats evitant la transformació de sòl i els nous creixements residencials, amb l’objectiu de minimitzar el consum de territori.
 
Col·laboració per  incrementar el parc públic de lloguer
 
A més, l’Incasòl transferirà 13 milions d’euros perquè l’Agència de l’Habitatge de Catalunya compri pisos propietat d’entitats bancàries, procedents d’execucions hipotecàries, aplicant el dret de tanteig i retracte, que serviran per incrementar el parc públic de lloguer social. La consellera Meritxell Borràs ha explicat que amb aquesta aportació “es podran adquirir entre 225 i 250 pisos que nodriran el parc públic gestionat per la Generalitat”. Aquests pisos, més els 350 que se sufragaran amb els fons recaptats amb l’impost de pisos buits,  “faran pujar fins a més de 500 els habitatges adquirits enguany per mitjà de l’exercici del dret de tanteig i retracte”.
 
La consellera ha recordat que l’exercici d’aquest dret per part de l’Administració està regulat per un decret del 2015 i que té una durada de sis anys. Per això, ha dit, “és el moment de prémer l’accelerador amb aquest mesura per aprofitar al màxim les oportunitats que es donen en les transmissions dels habitatge de les entitats financeres”. En aquest sentit, la consellera ha qualificat la figura del tanteig i retracte com una “una autèntica revolució en polítiques d’habitatge, perquè ens permet augmentar el parc públic d’habitatge social i evitar que els pisos siguin adquirits per fons d’inversió internacional”
 
 
Més de 1.000 pisos comprats pel Govern amb tanteig i retracte
 
Des que el dret de tanteig i retracte va entrar en vigor, l’Agència Catalana de l’Habitatge ha adquirit un total de 601 pisos, amb una inversió de gairebé 33 milions d’euros. Enguany es preveu comprar 350 pisos més a entitats bancàries gràcies als 18,5 milions d’euros que es van recaptar durant l’any 2016 mitjançant l’impost de pisos buits. L’objectiu de l’Agència és adquirir un total de 500 pisos aquest 2017 i el conveni signat amb l’Incasòl proveirà els fons necessaris per assolir-lo. D’aquesta manera, aquest any se superaran els 1.000 pisos adquirits pel Govern mitjançant el dret de tanteig i retracte.
 
Aquesta possibilitat és una de les que preveia el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents que el Govern va aprovar el març del 2015 per reforçar la protecció de les famílies en risc de vulnerabilitat residencial.
 
Així, es va establir el dret de tanteig i retracte a favor de la Generalitat o dels ens locals en les transmissions de tots els pisos provinents d’execucions hipotecàries amb posterioritat a l'abril de 2008. La mesura implica que en les operacions de compra d'habitatges provinents d'execució hipotecària, l’entitat financera ha de comunicar la venda al Govern, que té preferència conjuntament amb els municipis, per comprar el pis pel mateix preu per destinar-lo a lloguer social.
 
Aquesta mesura s'aplica durant un termini limitat, fins el 2021, i afecta els 234 municipis amb demanda acreditada d’habitatge social. El Govern prioritza l'adquisició de pisos situats en zones amb elevat risc d’exclusió social.
 
 
 

1  

Imatges

Foto de l'acte

Foto de l'acte 323

1  

Fitxers adjunts

Programa habitatge

Programa habitatge
PDF | 9794