· El document preveu la creació de la Direcció General del Llibre, Biblioteques i Foment de la Lectura, la posada en funcionament del Consell Nacional de la Lectura i la creació de la figura del Comissionat de la Lectura de Catalunya
El Govern ha donat compte avui del Pla de Lectura 2020, que preveu una inversió de 105,3 milions d’euros en el període 2017-2020 per tal d’incrementar l’activitat lectora a Catalunya. El document defineix i pressuposta 20 línies estratègiques i 53 accions concretes, avaluables cada any, que tenen com a objectiu prestigiar l’hàbit de la lectura i dels lectors. El Pla està elaborat íntegrament des del Departament de Cultura però recull les preocupacions, acotacions i aportacions que tots els agents van fer als anteriors plans de lectura del país.
El pla té com a objectius principals fer visible la figura del lector; prestigiar la lectura com a via principal d’accés al coneixement; incrementar els índexs de lectura i la comprensió lectora en totes les franges d’edat, amb especial atenció als infants i joves; reconèixer la llengua, la literatura I els autors catalans arreu del territori i valorar la propietat intel·lectual; enfortir i consolidar el sector del llibre millorant l’oferta editorial en llengua catalana i occitana; potenciar les llibreries i la xarxa de biblioteques de Catalunya, com a centres culturals i prescriptors del llibre i la lectura, i augmentar la presència del llibre i la lectura als mitjans de comunicació, tant en espais informatius com en no informatius i de ficció.
Per tal d’assolir aquests objectius, en els propers anys el Departament de Cultura destinarà al Pla les quantitats següents: 19,5 milions d’euros l’any 2017; 24,2 milions el 2018; 28,5 milions el 2019, i 32,7 milions l’any 2020. Només la quantitat assignada per a aquest 2017 ja significa doblar els recursos pressupostaris que es van dedicar al sector del llibre, la lectura i les biblioteques durant l’any passat.
El Pla de Lectura 2020 preveu tres accions de tipus estructural: la creació de la Direcció General del Llibre, Biblioteques i Foment de la Lectura, anunciada el passat mes d’abril pel conseller de Cultura i que es preveu que es concreti abans que acabi l’any; la posada en funcionament del Consell Nacional de la Lectura, que tindrà representació acadèmica i institucional i en què participaran les diputacions, els municipis i els diferents departaments del Govern, i la creació de la figura del Comissionat de la Lectura de Catalunya, que tindrà com a objectiu treballar per afavorir l’hàbit de la lectura.
Per tal de prestigiar la lectura, el document preveu diverses accions com són la promoció de la candidatura de la celebració de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat; la signatura d’acords i convenis amb mitjans de comunicació per la presència d’espais de foment de la lectura, i noves accions de reconeixement social de la lectura, com són “La Nit de la Lectura”, el premi de fotografia “Compromís amb la lectura” i una campanya anual de sensibilització de la lectura.
Per tal d’assolir més lectors, el document preveu l’impuls de diversos programes, com són el “Municipi lector”, el “Fas 6 anys. Tria un llibre”, el “Fas 16 anys. Explica un llibre” i “Lletres a les aules”. En el marc de la descentralització geogràfica, el pla estableix accions en gira pel territori, amb suport als festivals literaris i les fires del llibre d’arreu del país.
El pla també estableix un conjunt d’activitats per fomentar la lectura fora dels àmbits estrictament culturals, atès que té una clara vocació interdepartamental i interadministrativa. Així, preveu acords de foment de la lectura en àmbits tan diferents com el transport públic, els serveis de salut o d’atenció a les persones grans. Amb el Departament d’Empresa i Coneixement, s’impulsa el programa “Llegim a la feina”; amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, els programes “Llegim al transport públic” i “Llegim als Parcs Naturals”; amb el Departament de Salut, els programes “Llegim amb salut” i “Biblioteràpia”; amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el programa “Llegim als casals”, i amb el Departament de Justícia, s’impulsa el programa “Llegim a la presó.
El document preveu accions en el marc de les biblioteques, com són la creació d’un carnet, un catàleg i un portal web unificat de biblioteques, que, segons les previsions, es posaran en marxa abans que acabi aquest any. En aquest mateix àmbit, se seguirà treballant en l’impuls a la construcció d’equipaments bibliotecaris i la millora dels existents, en un pla específic per a la millora i l’extensió dels serveis bibliotecaris al 100% de la població, així com en l’increment de la compra de llibres per a les biblioteques públiques.
El pla també preveu accions de suport i de reconeixement als autors i a la creació literària mitjançant ajuts i una campanya de defensa dels drets d’autor, així com accions de suport al sector editorial, al sector llibreter, a les llibreries i a la prescripció.