Direcció General de Comunicació

Urna

El Govern acorda sol·licitar formalment al Govern espanyol l'obertura de negociacions sobre els termes i les condicions per la celebració del referèndum

query_builder   23 maig 2017 16:25

event_note Nota de premsa

El Govern acorda sol·licitar formalment al Govern espanyol l'obertura de negociacions sobre els termes i les condicions per la celebració del referèndum


 
  • L’Executiu expressa la “ferma voluntat” d’obrir una negociació “el més aviat possible que permeti celebrar un referèndum acordat amb el govern Espanyol”
  • La decisió ve avalada per la voluntat majoritària expressada a les urnes, les mobilitzacions ciutadanes de milions de persones al carrer, i l’impuls de la societat civil, agrupada al voltant del Pacte Nacional pel Referèndum
 
 
El Govern de la Generalitat ha acordat sol·licitar formalment al Govern espanyol “l’obertura de negociacions sobre els termes i les condicions del referèndum en què els ciutadans i ciutadanes de Catalunya podran decidir amb el seu vot el futur polític del nostre país”.
 
D’acord amb el mandat parlamentari, l’Executiu ha expressat públicament i reiterada “la ferma voluntat d’obrir una negociació que permeti celebrar un referèndum acordat amb el Govern Espanyol”. En l’acord d’avui, el Govern demana  d’iniciar “el més aviat possible una negociació” per a la celebració del referèndum.
 
L’executiu català ha pres aquest acord després que ahir el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Institucionals, Exteriors i Transparència, Raul Romeva, pronunciessis a Madrid la conferència: “Un referèndum para Catalunya. Invitación a un acuerdo democràtico” en què es va explicar la voluntat del poble de Catalunya de decidir el seu futur polític a les urnes.
 
En l’acord pres pel Govern, es recorda que el resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre del 2012, en què els catalans van expressar la voluntat majoritària de “decidir lliurament el seu futur”, una voluntat que va ser refermada en les eleccions del 27 de setembre de 2015. En aquests comicis “més de dos milions de persones van donar el seu vot a partits que defensen la celebració d’un referèndum i exercir el dret a l’autodeterminació”.
 
La voluntat majoritària de “decidir lliurament el seu futur” s’ha traduït al Parlament de Catalunya “en amplis acords demanant la celebració d’aquest referèndum, com el que es va adoptar el mes d’octubre passat i va rebre el suport d’una àmplia majoria de diputats”.
 
Aquesta amplia majoria al Parlament ha anat acompanyada “d’una important mobilització ciutadana”, iniciada el 2010, amb milions de persones al carrer “reclamant la independència”.  A més, cal afegir la constitució, per part de la societat civil, del Pacte Nacional pel Referèndum amb més de mig milió de signatures de suport, tres mesos després d’haver-se creat.
 
En l’acord de Govern, l’Executiu també destaca el manifest que han fet públic recentment “un nombrós grup de juristes de prestigi” en què “sostenien que celebrar un referèndum és perfectament possible en un estat democràtic i de dret si es fa una lectura adequada i oberta del marc legal. La Constitució Espanyola mai pot ser un mur per una solució política; no pot ser la clau que tanqui tots els panys”.
 
El Govern creu que totes aquestes raons avalen la decisió de sol·licitar formalment al Govern Espanyol l’obertura de negociacions el més aviat possible.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia