Recerca i Universitats

SUR

Arcadi Navarro i Amadeu Altafaj fan balanç de l'impacte dels 10 anys d'ajuts del Consell Europeu de Recerca en la Conferència CERCA

Els resultats en la captació de fons del Consell Europeu de Recerca avalen la política científica de Catalunya

El sistema català de recerca ha atret finançament per a projectes d'investigació d'excel·lència per un valor pròxim als 400M€

query_builder   31 maig 2017 16:25

event_note Nota de premsa

Arcadi Navarro i Amadeu Altafaj fan balanç de l'impacte dels 10 anys d'ajuts del Consell Europeu de Recerca en la Conferència CERCA

Els resultats en la captació de fons del Consell Europeu de Recerca avalen la política científica de Catalunya

El sistema català de recerca ha atret finançament per a projectes d'investigació d'excel·lència per un valor pròxim als 400M€


  • Catalunya es manté com segon país de la UE en nombre d’ajuts de l’ERC per milió d’habitants
SUR
 
Els resultats en la captació de fons del Consell Europeu de Recerca des de la seva creació, ara fa 10 anys, avalen la política científica de Catalunya. Així ho ha subratllat el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, durant la inauguració de la quarta Conferència CERCA, que enguany se celebra a Brussel·les, precisament per commemorar el desè aniversari del Consell Europeu de Recerca (ERC, en les seves sigles en anglès).
 
“Un dels instruments més importants per promoure l’excel·lència en el sistema de recerca català han estat els ajuts de l’ERC. Les 249 concessions obtingudes per 189 investigadors no només representen una atracció de fons pròxima als 400M€ sinó que permeten posicionar Catalunya en l’elit de la recerca europea”, ha destacat Navarro.

Les concessions de l’ERC reconeixen l’excel·lència investigadora, les idees pioneres i els plantejaments innovadors que afavoreixen la contribució a la investigació per al benestar de la societat. El representant del Govern davant de la Unió Europea, Amadeu Altafaj, que ha participat en la inauguració de la conferència CERCA, ha recordat que les convocatòries de l’ERC “són obertes i extremadament competitives” i que, en aquest marc d’excel·lència que li ha donat prestigi mundial a l’ERC, “Catalunya se situa en la segona posició de països de la Unió Europea (UE) en nombre d’ajuts per milió d’habitants”. En el conjunt de l’Espai Europeu de Recerca, Catalunya és quarta amb la incorporació de Suïssa i Israel, que també se situen per davant dels Països Baixos.
 
A més, el sistema català de recerca obté uns resultats molt equilibrats en els diferents tipus de convocatòries.
Ajuts ERC concedits a Catalunya*
Starting Grants – StG
89
Consolidator Grants - CoG
50
Advanced Grants - AdG
60
Proof of Concept - PoC
48
Synergy Grants - SyG
2
TOTAL
249
*Des de 2007 fins a últimes convocatòries resoltes
 
Pel que fa als àmbits temàtics, els resultats també són molt equilibrats entre les diferents àrees científiques.
 
En opinió del secretari d’Universitats i Recerca, els excel·lents resultats obtinguts són fruit de diversos factors que avalen la política científica desplegada a Catalunya. “El consens que s’ha mantingut al llarg dels anys, i pels diferents Governs, ha permès desplegar una estratègia de finançar les persones i les institucions per afavorir la seva participació en programes de captació de fons competitius com és el cas de l’ERC”, ha explicat Navarro.
 
L’última convocatòria resolta per l’ERC, corresponent al Proof of Concept (PoC), ha suposat dos nous projectes del sistema català de recerca finançats amb aquests fons europeus que, en el cas del PoC, atorguen fins a 150.000 euros per projecte durant un any per tal que els investigadors apropin la seva recerca al mercat. En aquest sentit, Navarro ha afirmat que “el pròxim pas a fer per part de Catalunya és aconseguir un impacte efectiu de la recerca en el teixit productiu”.
 
Els bons resultats a Europa del sistema de recerca català no es limiten als ajuts de l’ERC. En aquest sentit, Altafaj ha esmentat l’espectacular increment de fons captats en el nou programa europeu per al finançament de la recerca i la innovació, l’Horitzó 2020: “En els tres primers anys, Catalunya ha atret 552,2M€ captats per 480 entitats que lideren 443 projectes”. Navarro ha afegit que “els fons captats per Catalunya a l’H2020 han sobrepassat totes les previsions realitzades abans de l’inici del programa”.
 
El volum de fons atrets per les entitats catalanes (empreses, universitats, centres de recerca, etcètera) significa el 28,6% del total de l’Estat espanyol a l’H2020. En el cas dels ERC, el pes es dispara fins al 52,6%, és a dir, Catalunya rep més de la meitat dels ajuts a l’excel·lència concedits al conjunt de l’Estat.
 
Multiplicar per trenta l’atracció de fons europeus

En definitiva, “l’avenç del sistema de recerca s’ha traduït en una millora espectacular dels indicadors més rellevants”, ha dit Navarro, que ha enumerat alguns dels més destacats:
 
  • Entre 2002 i 2015, el percentatge de població dedicada a activitats de recerca s’ha incrementat un 50%.
  • Entre 2004 i 2010, s’han doblat el nombre d’autors que signen en publicacions científiques d’alt impacte.
  • En els últims 20 anys, Catalunya ha multiplicat gairebé per 30 la capacitat d’atracció de fons europeus, quan els recursos dedicats per la UE només s’han incrementat per 7.
  • El sistema català de recerca ha passat de captar 132M€ en el 5è Programa Marc (1998-2002) de la UE a atreure més de 990M€ en el 7è PM (2007-2013).
 
Al llarg de la jornada d’avui, la Conferència CERCA, que finalitza aquesta tarda, també analitza el paper de l’ERC en els sistemes de recerca i innovació, i mostra experiències d’èxit en la concessió d’ajuts a centres CERCA en les convocatòries de l’ERC. També es destaca el programa de coaching que ofereix l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i a la Recerca (AGAUR) per donar suport als candidats als ajuts de l’ERC en totes les fases vinculades a la preparació i l’avaluació de les propostes (sessions informatives, tallers específics i role-play d’entrevistes).
 
Els centres CERCA són un conjunt de centres de recerca propis de Catalunya caracteritzats per un model de gestió autònom i de dedicació exclusiva a la recerca. La xarxa CERCA ha constituït un dels canvis més destacats del sistema de català i és un dels eixos de l’èxit de la recerca que es fa a Catalunya.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1342

Fotografia 2

Fotografia 2 2071

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 217