Territori

miniatura

El decaïment dels boscos del Maresme s'estén i s'accentua

query_builder   15 juny 2017 15:01

event_note Nota de premsa

El decaïment dels boscos del Maresme s'estén i s'accentua

·         Un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) constata el descens del vigor de les masses forestals, sobretot les orientades al sud i les pinedes
Imatge
Imatge per satèl·lit captada l'agost del 2016. El vermell representa les zones amb diversos tipus de vegetació.
 
La combinació de factors com la sequera, l’afectació d’un insecte perforador (Thomicus spp.) i l’existència de diversos fongs està provocant un greu decaïment de gran part dels boscos del Maresme, un procés que en els darrers dos anys s’ha estès i accentuat. La pèrdua de vigor afecta especialment les masses boscoses orientades cap al sud i les pinedes.
 
Aquests són els resultats d’un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en suport de les associacions de propietaris forestals. L’estudi, que s’ha presentat avui durant una jornada a Mataró, es basa en la comparació d’imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2 preses durant un any, entre l’estiu del 2015 i el del 2016.
 
Les imatges han permès identificar la superfície dels boscos del Maresme amb diversos graus de decaïment i aventurar que, si les condicions meteorològiques d’enguany són similars a les d’anys anteriors, especialment pel que fa a l’escassetat de pluges, el decaïment s’accentuarà.
Per tal de confirmar i quantificar la tendència detectada, la Diputació de Barcelona i l’ICGC estan avaluant la possibilitat de portar a terme un nou seguiment de la massa boscosa del Maresme aquest 2017, que es completaria amb treball de camp per a la seva validació.
 
Cal tenir present que les condicions en què es troben els boscos del Maresme, i els d’algunes zones del Vallès Oriental, provoca que la seva gestió sigui complexa i poc rendible. La Diputació de Barcelona realitza aportacions econòmiques anuals a dues associacions de propietaris forestals amb les quals té conveni de col·laboració, la del Montnegre-Corredor i la de la Serralada Litoral Central. Aquest finançament permet a les associacions impulsar treballs forestals per a la prevenció d’incendis, per al control de l’escarabat perforador i el decaïment de les masses boscoses.
 

2  

Imatges

Imatge per satèl·lit del Maresme (2015)

Imatge per satèl·lit del Maresme (2015) 64

Imatge per satèl·lit (2016)

Imatge per satèl·lit (2016) 71

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1236