• Substitueix Antoni Andreu, que presenta la seva candidatura a la direcció científica d’EATRIS, la plataforma europea de medicina translacional
El Govern ha aprovat avui el nomenament d’Albert Barberà Lluis com a nou director general de Recerca i Innovació en Salut. Barberà és llicenciat en Química i Farmàcia i doctor en bioquímica i biologia molecular per la Universitat de Barcelona (UB), formació científica que ha complementat amb un Postgrau en Direcció Financera a la Universitat Pompeu Fabra, i en gestió de la recerca amb el Màster de Gestió i Lideratge en Recerca organitzat conjuntament per la UPF, UB i UAB.
 
La seva trajectòria professional combina l’experiència en recerca amb la gestió del coneixement i innovació en l’entorn de recerca biomèdica i en salut. Té àmplia experiència en la gestió de projectes; gestió del coneixement i innovació; definició, implantació i avaluació de polítiques d’estratègia institucional per a promoure la recerca; implantació i  avaluació de programes de captació o retenció de talent. En l’actualitat és el director general de BIOCAT.
 
Després de la seva estada postdoctoral a Mount Sinai School of Medicine i a la Rockefeller University, es va incorporar a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), primer com a investigador i posteriorment assumint la gestió de projectes nacionals i internacionals. Des del 2008 ha tingut diferents càrrecs relacionats amb la gestió de la ciència, primer com a gerent del CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas (CIBERDEM) del Instituto de Salud Carlos III i després com a Coordinador Científic de l’IDIBAPS i com a director de l‘Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI).
 
Andreu, candidat a EATRIS
Albert Barberà substitueix el doctor Antoni Andreu, que ha demanat el relleu al conseller de Salut, Antoni Comín, per presentar la seva candidatura a la direcció científica d’EATRIS, la plataforma europea de medicina translacional. Aquest organisme, de l’àmbit de la Comissió Europea amb seu a Amsterdam, està format per 80 instituts de recerca -5 dels quals a Catalunya- de 12 països i ha creat una important xarxa tecnològica orientada a proporcionar les millors solucions terapèutiques adaptades a les necessitats dels pacients. Andreu seria el primer català en dirigir aquesta institució i el Departament veu aquesta possibilitat com una gran oportunitat perquè la veu dels científics catalans tingui presència en institucions claus europees.
 
Durant el seu mandat Antoni Andreu ha posat en marxa el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS), que en la primera convocatòria ha atorgat prop de 18 milions d’euros a més de 200 equips de recerca per estimular la investigació en l’àmbit dels hospitals i l’atenció primària. En aquest sentit, Andreu assessorarà al Departament de Salut en la implantació del PERIS 2016-2020.