• Puigdemont, acompanyat del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha presidit l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2016 que elabora el Consell de Cambres


El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet seva avui la denuncia feta la setmana passada per la Cambra de Comerç sobre la realitat de la inversió de l’Estat a Catalunya. “És lògic i legítim que les empreses denunciïn allò que us perjudica i que ens perjudica. És l'economia”, ha afirmat el cap de l’Executiu en l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya  2016 , que avui s’ha presentat a la Llotja.
 
Davant aquesta situació, el president ha alertat que “el país demana obertament un canvi, és una era de canvis transcendentals i no hi podem renunciar”. “O actuem per tenir els instruments a les nostres mans o anirem perdent, poc a poc, els nostres trets definitoris i oportunitats com a país industrial, emprenedor i obert al món”, ha reblat.
 
El president Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció a la Llotja de Mar  per recordar que el Consell de Cambres en  la seva Memòria econòmica del 2013, ja aleshores analitzava els criteris de distribució territorial de la inversió de l’Estat en infraestructures i “alertava, amb criteri, de la manca de millores reals malgrat les promeses”. “Per molt que es discuteixi, les dades demostren que al darrere d’aquelles declaracions i de les actuals no hi ha raons polítiques, sinó la defensa insubornable de la competitivitat de les empreses catalanes”, ha dit.
 
En el mateix sentit, Puigdemont també s’ha referit a la denuncia de la Cambra arran del greuge que suposa per a les empreses catalanes haver de pagar un sobre-cost per l’energia respecte als seus competidors i a la reclamació feta per la “necessitat urgent d’executar les inversions del Corredor del Mediterrani”, on ha recordat que el 80% de les inversions fetes fins ara corresponen a eixos radials que connecten amb Madrid.  “Això no és nou”, ha dit, tot recordant que fa 10 anys que la societat civil i  l’empresarial es van unir per reclamar la gestió individualitzada del Prat,  i ha afegit: “continuem exactament allà mateix, esperant”“I esperar ens impedeix afrontar el futur amb garanties i poder obtenir totes les oportunitats que justament aquest  futur ens passeja davant nostre i que tenim una vocació enorme  com a país per poder aprofitar”, ha conclòs.
 
Dinamisme de l’economia i l’empresa catalanes
 
Durant la seva intervenció el president s’ha mostrat convençut que “gràcies a la solidesa i iniciativa del nostre teixit productiu, avancem amb passos sòlids cap a la recuperació dels nivells de benestar d’abans de la crisi”. Un creixement econòmic que, segons el cap de l’Executiu, “està al marge de la situació política que viu el nostre país perquè Catalunya genera confiança”, tal i com ho demostren les xifres. Així, ha recordat que “avui rebem més inversió estrangera productiva que mai”. Ha crescut un 32% en els darrers anys i durant el 2016 i el primer trimestre de 2017 han estat el millor any i millor primer trimestre des de 1993, la qual cosa significa que “els inversors internacionals ens perceben com un espai fiable i de llarg termini”.
 
 
Tot plegat ha tingut la seva traducció en termes d’ocupació, tot i que el president ha assegurat que “encara  hem de millorar”, sobretot en contractació indefinida i nivell salarial. Amb tot, ha fet notar que des de 2012 l’atur s’ha reduït un 32%, unes “xifres que són significativament millors que les de l’economia espanyola i que posen en valor la solidesa de la nostra economia”, ha dit.
 
Indústria 4.0 i quarta revolució industrial

El president ha felicitat el Consell de Cambres per la iniciativa de dedicar el monogràfic de la Memòria Econòmica de Catalunya a la industria 4.0, perquè aquesta és “una revolució de gran transversalitat, que no entén de sectors ni de tipus d’empresa, ja que no es tracta només de com dissenyem i produïm, sinó que transformarà la nostra vida quotidiana”. Per això, ha reclamat el protagonisme de la societat, les institucions i les empreses per convertir-se en “actors en aquesta nova revolució que representa una veritable oportunitat de país”.
 
Pel president, “difícilment seríem el que som ara, un país competitiu a nivell internacional si les nostres empreses no adoptessin la innovació com un element estratègic”. Ara bé, per consolidar aquest camí de la innovació en el teixit productiu català, el president ha defensat que caldrà fer-ho “millorant la transferència de coneixement, disposant de nous perfils de treballadors i accedint a unes infraestructures i serveis avançats”.
 
“L’estratègia de la innovació com a vector de la competitivitat s’està impregnant de manera important en el nostre teixit empresarial”, ha dit el president, però tot i així, ha insistit que per ser actors d’aquesta revolució “caldrà seguir incrementant aquests índex d’innovació i de transferència tecnològica a nivell intensiu i extensiu”, és a dir, augmentar el número d’empreses innovadores i, al mateix temps, augmentar la seva inversió. I , ha afegit, que també caldrà augmentar el nombre d’empreses que col·laborin amb els centres tecnològics  per incrementar la seva capacitat innovadora.
 
A més, ha recordat que a més de la innovació, la competitivitat està també lligada a la internacionalització de les empreses, i no només a les més grans, sinó també a les més petites . “La nostra competitivitat està fonamentada en el binomi innovació i internacionalització , ha dit, mentre ha explicat que de les 17.000 empreses que regularment exporten, 9.000 innoven, però només 1.500 d’elles són considerades grans empreses. Per tot plegat, ha augurat que “els protagonistes d’aquest binomi són i seran les pimes”, ha reblat.
 
També han intervingut en aquest acte el president de la Cambra de Comerç de Barcelona; Miquel Valls; el subdirector del Banc de Santander i responsable a Catalunya, Luis Herrero; la directora de la Memòria, Carme Poveda; el degà d’Empresa de la Universitat de Vic, Xavier Ferràs, que ha parlat sobre la “Industria 4.0: la construcció d’un nou paradigma industrial, i el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, que ha presentat l’anàlisi dels resultats economicofinancers de l’empresa catalana del 2016.
 
La Memòria Econòmica de Catalunya 2016 compta amb el patrocini del Banc Santander i la col·laboració de la Generalitat.


2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1

Fotografia 2

Fotografia 2 962