• La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, insta a fer modificacions tant a la llei de seguretat viària com al codi penal perquè siguin eines més eficients que ajudin a reduir les víctimes de trànsit
FOTO
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha explicat que “les xifres de sinistralitat a les carreteres han canviat molt, però no n'hi ha prou". “L'any 2003 hi havia més de 4.000 morts a les carreteres espanyoles, xifra que s'ha reduït un 70%, el 2016 n'hi va haver 1.160 en vies interurbanes, però segueixen sent xifres elevades, hem de seguir treballant", ha manifestat.
 
Pel que fa a les mesures sobre retenció infantil, Jané ha donat una dada significativa: “S'ha comprovat que portar posat el sistema de retenció infantil redueix la sinistralitat un 70%”. En aquest sentit, Jané ha afirmat que “l’impacte d'un nen sense retenció infantil en un xoc amb un vehicle a 50km/h correspon a una caiguda des d'un tercer pis”. El conseller ha posat com a exemple l'accident del pantà de Susqueda del desembre de l'any passat on viatjaven 7 persones en un vehicle de 5 places, 4 d'ells nens menors d'edat sense cap mesura de retenció infantil. En l'accident van morir 3 persones, una nena d'un any, la seva mare embarassada i l'àvia de la petita.
 
El titular d’Interior ho ha destacat durant la cloenda de la Jornada sobre Seguridad Infantil en el Vehículo, que s’ha celebrat al Congrés dels Diputats. Cal destacar que Jané va ser el primer president de la Comissió de Seguretat Viària i Prevenció d'Accidents de Trànsit del Congrés dels Diputats (2004-2008).
 
Per part seva, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, que ha participat com a ponent en la sessió "Las instituciones en la seguridad vial infantil", ha posat de relleu “la importància d’una jornada que posa sobre la taula un dels reptes que la Unió Europea ens ha plantejat de cara a l’any 2020 i que, des de la Generalitat de Catalunya, ja s’ha assumit com a propi en el Pla estratègic de seguretat viària 2014-2020: reduir el 60% de víctimes mortals infantils l’any 2020 en relació amb el 2010”. I més enllà d’això, “assolir l’anomenada Visió Zero i l’oportunitat de treballar també per reduir els ferits greus i lleus perquè cap infant sigui víctima d’un accident de trànsit ni en pateixi les conseqüències, així com els seus familiars.
 
Doménech ha destacat la importància de continuar treballant en polítiques consensuades i ha obert la necessitat de fer canvis legislatius: "Crec que ara és el moment de revisar tant la llei de seguretat viària com el codi penal perquè siguin eines més eficients que ajudin a reduir les víctimes de trànsit".

La Jornada sobre Seguridad Infantil en el Vehículo també ha comptat amb la participació del president del RACE i de l’AESVI, Carmelo Sanz; el director de la DGT, Gregorio Serrano; la directora de Trànsit del País Basc, Sonia Díaz, i el Fiscal de Sala Coordinador de Seguretat Viària del Ministeri Fiscal, Bartolomé Vargas, entre d’altres. 
 
 

2  

Imatges

FOTO

FOTO 155

FOTO 2

FOTO 2 159