Direcció General de Comunicació

Acords

El Govern acorda personar-se en el recurs d'inconstitucionalitat del llibre sisè del Codi civil

query_builder   27 juny 2017 15:01

event_note Nota de premsa

El Govern acorda personar-se en el recurs d'inconstitucionalitat del llibre sisè del Codi civil

·         La Llei completa la regulació catalana del dret civil amb les normes sobre les obligacions i els contractes
El Govern ha acordat personar-se en el recurs d’inconstitucionalitat de l’Executiu espanyol contra la Llei del llibre sisè del Codi civil de Catalunya, que regula les obligacions i els contractes. El Parlament va donar llum verda al llibre sisè el 8 de febrer d’aquest any. Fins llavors, les obligacions i els contractes eren els únics aspectes de l’àmbit privat de les persones físiques i jurídiques que, en absència d’una regulació catalana, depenien parcialment del Codi civil espanyol. Amb la Llei del llibre sisè, Catalunya va completar la regulació catalana del dret civil. D’aquesta manera, el Codi civil aprovat pel Parlament va esdevenir una norma d’aplicació principal a Catalunya i va convertir la regulació espanyola en una legislació d’aplicació subsidiària.
 
D’acord amb l’Estatut, la Generalitat de Catalunya té competència exclusiva en matèria de dret civil. Malgrat això, el Govern espanyol ha recorregut els articles que regulen els contractes de compravenda, permuta, mandat i gestió d’assumptes aliens. El recurs d’inconstitucionalitat del Govern espanyol fa que quedi suspesa la vigència de tots els preceptes impugnats de la Llei del llibre sisè. El Tribunal Constitucional decidirà si manté la suspensió de la Llei o si l’aixeca en els pròxims cinc mesos.
 
 
La Comissió de Codificació
 
Totes les lleis que conformen el Codi civil de Catalunya han estat elaborades amb el suport de la Comissió de Codificació de Catalunya, formada per experts juristes, com catedràtics d'universitat, notaris, jutges i advocats, entre d’altres. Això fa que els textos jurídics gaudeixin d'un ampli consens i d'un nivell tècnic contrastat.
 
Un Codi civil format per sis llibres
 
El sisè (2017) s’afegeix als altres cinc llibres que el Parlament de Catalunya ja havia aprovat en exercici de les seves competències i que conformen el corpus legal vigent a Catalunya sobre dret civil. El primer (2002) estableix l’estructura i sistemàtica del Codi civil de Catalunya; el segon (2010) està dedicat a la persona i a la família; el tercer (2008) regula les persones jurídiques com les associacions i fundacions; el quart (2008), les successions, i el cinquè (2006), la propietat. Per tant, d’aquest Codi civil, en depenen tant els testaments com la compra d’un pis, la gestió d’una comunitat de veïns o el règim econòmic matrimonial, entre d’altres. Aquests sis llibres actualitzen i amplien la regulació que des de fa segles existeix a Catalunya en matèria de dret civil, que és testimoni d'una història mil·lenària.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia