• Meritxell Ruiz ha recordat que es treballa conjuntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família per garantir l’alimentació d’infants i adolescents a través d’un protocol de detecció i seguiment, no només en període escolar, també la resta de l’any
 
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha anunciat aquesta tarda que a data d’avui, el departament ha atorgat més de 106.000 ajuts de menjador. Així ho ha manifestat durant una sessió informativa al Parlament en la comissió d’Ensenyament.
 
La consellera ha expressat que “si mirem l’històric de l’evolutiu de les beques de menjador, s’observa que estem donant més beques que mai, però el que també passa i encara és més important és que les beques van a aquelles persones que més ho necessiten, cosa que abans no passava”.
 
Ruiz ha recordat que s’han actualitzat els criteris per obtenir les beques a través de l’eliminació del tram flexible i del canvi de referència de l’IRSC al risc de la pobresa. Aquest fet ha suposat un augment de les beques atorgades. Per exemple, el mes de març de 2015 s’havien concedit 94.198 ajuts de menjador.
 
La consellera ha manifestat que “més important que l’import que s’atorga, el fet rellevant és que tota aquella gent que segons el llindar li pertoca beca l’obté. Per tant hem crescut en nombre de beques atorgades”. També ha insistit que la partida d’ajuts menjador està oberta i que totes aquelles necessitats sobrevingudes durant el curs han estat ateses. Ruiz ha afegit que “no hi ha cap nen que es quedi sense beca menjador perquè ens haguem quedat sense partida. Perquè és una partida oberta, i abans no era pas així”.
 
Protocol amb Afers Socials
 
La titular d’Ensenyament ha exposat que l’atenció als infants i adolescents amb dificultats en l’alimentació s’està treballant amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família, a través del Protocol per a la detecció i seguiment de situacions de dificultat en l’alimentació d’infants i adolescents. L’esmentat protocol, vigent des de 2013, té com a objectiu reforçar la coordinació entre els serveis bàsics d’atenció social i els serveis educatius per donar resposta a aquestes situacions: “Es tracta que sigui un bon instrument de detecció a l’escola per tal que es pogués derivar els casos als serveis socials”, ha assegurat la consellera Ruiz.
 
Així, el protocol estableix, entre d’altres aspectes, que els consells comarcals i Ensenyament revisaran que els menors en situació d’especial dificultat en l’alimentació tinguin concedit l’ajut màxim de beca i se’ls atorgarà, si no és el cas. També es determina que davant la detecció, els serveis bàsics d’atenció social determinaran les accions a dur a terme amb la família per tal de garantir l’alimentació suficient durant tot l’any.
 
El seguiment del protocol té uns circuits definits, com ara reunions periòdiques entre les xarxes d’atenció i taules de participació amb entitats de pobresa i exclusió, millora de dotació de beques, àpats en períodes no lectius, ajuts d’urgència per a manutenció o detecció des dels CAP i escoles i derivació als serveis socials.
 
La consellera ha explicat que es tracta de donar una resposta global a aquests infants, tal i com diu el Síndic de Greuges, i que “la prioritat de la lluita contra la malnutrició infantil no ha de ser garantir que els infants socialment més desfavorits, quan arribin a casa, ja hagin menjat adequadament, sinó que les seves famílies, amb les mesures de suport familiar que escaiguin per exercir correctament les seves responsabilitats parentals, puguin garantir-los els àpats necessaris”.
 
 
27 de juny de 2017