.
La inscripció és gratuïta i es pot fer per Internet i trucant al 012
 
La mostra estarà oberta al públic des del 3 de juliol fins al 26 de novembre
 
Ja hi ha més de 25.000 persones que s’han inscrit a les portes obertes a l’antiga presó Model i a l’exposició “La Model ens parla. 113 anys. 13 històries.” La mostra consisteix en una selecció de 13 persones o grups que han estat presos o vinculats a la Model des del 1904 fins a l’actualitat. Cadascun d’ells hi representa un període concret dins dels 113 anys de vida de la presó, que ha estat un mirall de la història política i social de Catalunya.
 
Els protagonistes de les 13 històries són Ramon Albó, secretari de la Junta de Construcció de la Model en el moment de la inauguració de l’edifici (1904); Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog laic i progressista, fundador de l’Escola Moderna, jutjat a la Model i afusellat a Montjuïc (1909) com a instigador intel·lectual de la Setmana Tràgica; Lluís Companys i Salvador Seguí, engarjolats a la Model (1920) com a presos governatius durant l’època de la Llei de fugues de Martínez Anido; Jaume Compte i Marcel·lí Perelló, militants independentistes, fundadors de La Bandera Negra d’Estat Català, condemnats a presó (1925) pel complot del Garraf; Mossèn Salvador Balletbó, rector de Sant Fost de Campsentelles, empresonat durant la repressió religiosa de la Guerra Civil (1936); Josep Fortuny, alcalde de Mollet del Vallès durant la República, tancat a la Model i afusellat al Camp de la Bota per la dictadura de Franco (1939); Helios Gómez, impulsor del cartellisme revolucionari durant la Guerra Civil, reclòs a la Model (1945), on va pintar la Capella Gitana, situada a la galeria dels condemnats a mort; A. R., àlies la Gilda, cambrer  detingut i empresonat per la seva condició d’homosexual (1955); Els 113 de l’Assemblea de Catalunya, detinguts durant una reunió a Barcelona (1973) i engarjolats a la Model i a la Trinitat; Salvador Puig Antich, militant anarquista executat al garrot vil a la Model (1974); Lluís M. Xirinacs, filòsof, escriptor i polític, que reivindicà l’amnistia (1975) dels presos polítics amb una plantada diària de 12 hores a les portes de la Model, des de la mort de Franco fins al 1977; i el Vaquilla, instigador de diversos motins (1977) a l’època de la Coordinadora de Presos en Lluita (COPEL), que exigia l’amnistia total, no només per als presos polítics.
 
L’exposició també reivindica la figura dels professionals dels serveis penitenciaris, que depenen de la Generalitat de Catalunya des del 1984. Es tracta de prop de 5.600 funcionaris de servei interior, mestres, educadors, treballadors socials, psicòlegs, monitors, personal sanitari i juristes dedicats a la reinserció social de les persones privades de llibertat.
 
El comissari de la visita i l’exposició és Agustí Alcoberro, historiador, museòleg, professor d’història moderna de la Universitat de Barcelona i exdirector del Museu d’Història de Catalunya.
 
Un recorregut pels espais icònics de la presó
 
A més de visitar aquesta exposició, situada a la cinquena galeria, els visitants faran un recorregut pels espais icònics de les instal·lacions, que  han estat en funcionament des del juny de 1904 fins al juny d’aquest 2017. L’itinerari inclou el claustre de l’entrada del carrer d’Entença, on donaven els antics habitatges dels funcionaris; els cancells d’accés al cor de l’edifici; el panòptic, punt des d’on neixen les sis galeries de la presó i des d’on es podien veure les portes de totes les cel·les; la quarta galeria, tal com ha quedat després del trasllat dels últims interns; la primera galeria, que explicarà el model penitenciari de Catalunya; el pati d’esports, amb un muntatge sobre l’evolució de l’entorn de la Model; els locutoris per a les comunicacions dels interns; i, finalment, l’espai on el franquisme va executar Salvador Puig Antich al garrot vil, el 2 de març de 1974.
 
Visites de dilluns a diumenge
 
L’accés a l’interior de la presó i als diferents espais del recorregut es farà reproduint els controls de seguretat d’un centre penitenciari en funcionament. Per arribar fins al panòptic de la Model, els visitants hauran de superar tres cancells. No s’obrirà cap porta fins que s’hagi tancat la porta anterior. Està previst que hi entri un grup de fins a 20 persones cada 15 minuts. Les visites duraran una hora i escaig. 
 
La inscripció, que és gratuïta, es pot fer a través del web del Departament de Justícia (http://justicia.gencat.cat/lamodelensparla), trucant al telèfon 012 o presencialment, a les dependències de la presó (Entença, 155 Barcelona). L’exposició obrirà les portes a partir del 3 de juliol i fins al 26 de novembre, des de les 10 fins a les 20 hores, de dilluns a diumenge. Estarà tancat entre el 7 i el 27 d’agost.
 
Lluís Llach interpretarà L’estaca a cappella a la inauguració de l’exposició
 
La mostra, la inaugurarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. A l’acte, també hi intervindran l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el comissari Agustí Alcoberro. 
 
La inauguració, que tindrà lloc el proper 1 de juliol, a les 21 h, inclourà la interpretació de L’estaca a cappella, a càrrec del músic i cantautor Lluís Llach, i una actuació de la coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), que tancarà l’acte amb Els segadors.

9  

Imatges

Opuscle 1

Opuscle 1 1436

Opuscle 4

Opuscle 4 2014

Opuscle 5

Opuscle 5 5125

Opuscle 6

Opuscle 6 5275

Opuscle 7

Opuscle 7 2251

Mundó, al pati d'esports que forma part del recorregut de la mostra

Mundó, al pati d'esports que forma part del recorregut de la mostra 157

L'exposició s'ha presentat avui en roda de premsa

L'exposició s'ha presentat avui en roda de premsa 207

El conseller Mundó explica l'itinerari de la visita

El conseller Mundó explica l'itinerari de la visita 136

El conseller, amb el comissari de la mostra, Agustí Alcoberro, a la cinquena galeria

El conseller, amb el comissari de la mostra, Agustí Alcoberro, a la cinquena galeria 131