La xarxa de Serveis d’Atenció Integral a persones LGTBI impulsada per la Direcció General d’Igualtat comptarà les properes setmanes amb 14 serveis d’aquestes característiques
Prop d’un centenar de persones referents d’ajuntaments i consells comarcals catalans han dedicat més de 410 hores a atendre les necessitats i a la defensa dels drets de les persones LGTBI. Es tracta de 91 persones que treballen a la majoria dels ens locals signants del Contracte Programa amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que des de 2016 va ampliar els continguts a les polítiques LGTBI.
 
Gràcies a la incorporació d’una fitxa específica en matèria LGTBI al Contracte Programa, el Departament disposa avui de dades que “permeten radiografiar la realitat LGTBI a Catalunya i tenir un punt de partida objectiu a partir del qual abordar amb totes les garanties les polítiques de protecció dels drets d’aquestes persones i continuar amb el desplegament de la Llei catalana del 2014, que encomana els poders públics accions decidides en aquesta matèria”, assegura la directora general d’Igualtat, Mireia Mata.
 
La xarxa de Serveis d’Atenció Integral a persones LGTBI
En el marc de la cooperació interadministrativa per a la defensa dels drets LGTBI, el Departament de Treball, Afers Social i Famílies també ha impulsat una xarxa que compta actualment amb 12 Serveis d’Atenció Integral (SAI) de proximitat arreu del territori. Aquests serveis atenen persones que s’adrecen per qüestions de diversitat i orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
 
Amb l’obertura, en les pròximes setmanes, de nous serveis als ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú la xarxa disposarà de 14 punts d’aquestes característiques.
 
Entre d’altres objectius, com ara el de facilitar informació i coordinar accions locals i territorials, els SAI donen suport a la presentació d’incidències i denúncies per discriminació per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, així com dur a terme determinats tràmits administratius.
 
Fins ara, ja funcionen el SAI Central de Barcelona, atès per l’Àrea LGTBI de la Direcció General d’Igualtat; els territorials de Girona, Barcelona, Lleida, Terres de l’Ebre i Tarragona, i els locals de La Garrotxa, Reus, Osona/Vic, Torelló, Tarragona i Esplugues de Llobregat.
 
Segons la directora general, “la previsió per a 2107 és que la majoria dels 105 ajuntaments de més de 20.000 habitants i dels consells comarcals signants del Contracte Programa disposin d’un servei d’aquestes característiques”.
 
Formació per al món local
La Direcció General d’Igualtat ha dut a terme una tasca de formació entre el personal de la Generalitat i dels ens locals, així com a professionals de l’àmbit de l’ensenyament, la justícia i l’atenció de persones grans i joves. Durant els darrers 3 anys s’han impartit 64 sessions i cursos en què han participat prop de 2.100 persones.
 
Enguany, poden sol·licitar aquesta formació els ajuntaments i consells comarcals mitjançant el Contracte Programa. La intenció d’aquestes sessions és crear als ens locals una bossa de formadors que permeti eixamplar aquesta tasca formativa i sensibilitzadora.