Drets Socials

Treball, Afers Socials i Famílies no prorrogarà els contractes amb l'empresa adjudicatària de les residències Bertran i Oriola, Bon Pastor, Mossèn Vidal i Aunós i Alchemika

query_builder   29 juny 2017 10:44

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies no prorrogarà els contractes amb l'empresa adjudicatària de les residències Bertran i Oriola, Bon Pastor, Mossèn Vidal i Aunós i Alchemika

El Departament prepara un nou concurs per delegar la gestió d’aquests centres que, entre d’altres, valorarà les propostes amb una oferta de personal per sobre de la ràtio establerta
 
De manera immediata s’augmentarà la plantilla de les cinc residències amb 3 gerocultors per planta i el cost s’assumirà de manera compartida entre les empreses adjudicatàries i la Generalitat
 
El Departament ha suspès cautelarment l'activitat de la gestora a la Residència Molí-Via Favència davant les irregularitats funcionals detectades pel servei d’inspecció
parlament
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest matí al Parlament que el Departament que encapçala no prorrogarà els contractes amb l’empresa gestora de les residències de gent gran Bertran i Oriola, Bon Pastor, Mossèn Vidal i Aunós i Alchemika de Barcelona un cop expirin a finals d’aquest any. Treball, Afers Socials i Famílies prepara un nou concurs per delegar la gestió d’aquests centres a partir de l’any vinent que, entre d’altres, valorarà les propostes que es presentin amb una oferta de personal per sobre de la ràtio establerta actualment (1:10).
 
Abans no es produeixi l’obertura del nou concurs, de manera immediata s’augmentarà el personal d'atenció directa d’aquests cinc equipaments per sobre de la ràtio legal assegurant un mínim de 3 gerocultors per planta per adequar la ràtio de professionals a l’estructura de l’edifici. Aquesta mesura d’urgència serà efectiva a mitjans del mes de juliol. El cost s’assumirà de manera compartida entre les empreses adjudicatàries (Ingesan – Asproseat) i la Generalitat.
 
En paral·lel, també s’ha impulsat un seguit de mesures per millorar la situació en aquests centres com l’augment de les inspeccions (incloses les nocturnes), les reunions amb les direccions on se’ls ha requerit a solucionar els defectes detectats, la creació d’una taula tècnica per elaborar els reglaments de règim interior i el reforç de la comunicació amb els familiars de les persones usuàries a través dels Consells de Participació.
 
Suspensió cautelar de la gestió a la residència el Molí Via Favència
 
La consellera ha destacat també que el Departament ha suspès cautelarment l’activitat de la gestora a la Residència el Molí Via Favència davant les irregularitats detectades pel servei d’inspecció. Com ja va anunciar ahir, el Departament ha obert un expedient sancionador i ha iniciat els tràmits perquè la segona empresa més ben valorada en la licitació es faci càrrec de la gestió.
 
La consellera ha assegurat que la decisió s’ha pres davant les greus irregularitats funcionals detectades fa un mes pel Servei d’Inspecció relacionades amb la gestió de la medicació, els àpats i la higiene i que a dia d’avui no s’han esmenat, així com i l’aparició d’un brot de sarna que ha afectat tres persones usuàries i tres treballadors. L’entitat no ha adoptat les mesures necessàries per aïllar usuaris i treballadors i no ho ha comunicat als familiars en els terminis establerts.
 
 
El Departament recuperarà la situació prèvia al 2012 per augmentar les ràtios en els nous plecs
 
Aquestes decisions pretenen donar resposta a la inquietud dels familiars dels residents en aquests centres però també formen part d’una actuació global a través de la qual el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies revisarà i actualitzarà els plecs de licitacions de les 47 residencies de titularitat publica de la Generalitat amb gestió delegada. La intenció és revertir les retallades derivades de l’aplicació d’un seguit de condicions de gestió que es van introduir a partir del 2012 per tal d’augmentar les ràtios en els nous plecs per a totes les residències de gent gran.
 
Durant la seva intervenció al Parlament, la consellera Bassa ha recordat que el Servei d’Inspecció i registre supervisa el bon funcionament de tots els centres residencials amb els quals el  Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hi té relació. En aquest sentit ha avançat que la Inspecció ha efectuat 259 visites a centres en el darrer any i mig, detectant-ne 114 incidències de les quals 97 s’han resolt favorablement (el 88%) i 17 han motivat l’obertura d’un expedient sancionador.
 
En el cas de les cinc residències esmentades de la ciutat de Barcelona, s’han incrementat les inspeccions amb 17 visites, sense que es detectés cap maltractament físic o psicològic a les persones usuàries.
 
A Catalunya hi ha un total de 984 residències assistides de gent gran assistides de gent gran, 63 de les quals són de titularitat de la Generalitat (16 gestionades directament i 47 amb gestió delegada). La consellera Dolors Bassa ha destacat que tot i algunes afectacions aquests equipaments funcionen correctament i ho fan, també, “gràcies a l’excel·lent tasca dels professionals del sector a qui cal agrair el seu esforç i la seva dedicació”.
 
Bassa ha recordat que el Govern, a banda de millorar els serveis residencials per a gent gran, “treballa també en la reorganització de les més de 170 prestacions existents amb la modificació de la cartera de serveis socials així com amb la nova Llei catalana de promoció de l’autonomia personal”.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia