Direcció General de Comunicació

Acords

Els estudiants de rendes baixes pagaran només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau

El Govern ha aprovat el nou decret de preus que farà possible que l'estalvi respecte al curs passat oscil·li entre els 712 i els 452 euros

query_builder   4 juliol 2017 14:44

event_note Nota de premsa

Els estudiants de rendes baixes pagaran només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau

El Govern ha aprovat el nou decret de preus que farà possible que l'estalvi respecte al curs passat oscil·li entre els 712 i els 452 euros

  • El nou decret de preus estableix una rebaixa total del cost que assumeixen els estudiants del 80% per a les rendes del tram 1 i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social
 
  • Per primer cop s’implanta el sistema de tarifació social en els màsters habilitadors per a l’exercici de professions regulades
El Govern ha aprovat el decret corresponent que afecta els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyament que presten les universitats públiques catalanes i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per al pròxim curs, després de rebre  el vistiplau de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrada pels rectors i els presidents dels consells socials de les universitats.  El decret de preus públics universitaris per al curs 2017-2018 estableix que els estudiants dels trams de renda més baixos paguin només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau, d’acord amb la proposta presentada.
 
El nou decret aplica una nova reducció del 30%, que se suma a la bonificació ja existent. Concretament, s’estableix una rebaixa total del cost que assumeixen els estudiants del 80% per a les rendes del tram 1 i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social.
 
Gràcies al decret aprovat pel Govern es potencia el sistema català de tarifació social dels estudis universitaris i es dona compliment al mandat del Parlament recollit en l'esmena de la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat d’enguany. Així, amb la nova rebaixa del 30% els estudiants dels trams 1 i 2 de renda s’estalvien en el cas d’un curs de grau estàndard de 60 crèdits una quantitat d’entre 452 i 712 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol:
 
 
Preu 60 crèdits
Variació en euros respecte al 
curs 2016-2017
TRAM 1
TRAM 2
Coeficient A
303€
455€
-455€
Coeficient B
429€
644€
-644€
Coeficient C
475€
712€
-712€
D’aquesta forma, un estudi de coeficient A –com ara Dret o Turisme- costarà un total de 303 euros per a un estudiant que se situï en el tram 1 de renda, i 455 euros si pertany al tram 2. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual, Psicologia...), el curs sencer serà de 429 euros per al tram 1 i de 645 euros per al tram 2. Per últim, els estudiants amb rendes de tram 1 pagaran 475 euros per un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques), mentre que per als estudiants del tram 2 el preu serà de 712 euros, tant com s’estalvien respecte al curs passat.
 
Amb aquesta nova rebaixa del 30% per als trams més baixos, els estudiants del tram 1 només pagaran un 5% del cost total dels estudis. Mentre que per als estudiants del tram 2, el cost dels estudis que assumeixen se situa en el 7,5%. De mitjana, els estudiants catalans paguen el 19% del cost total dels estudis universitaris, el 81% restant l’assumeix l’Administració.
 
Pel que fa al cost de la resta de trams dels estudis de grau, el Govern ratifica per cinquè curs consecutiu que no s’apliqui cap actualització per l’increment del cost de la vida al preu dels crèdits. Així, el preu per crèdit de la resta de trams de renda –del 3 al 5– es manté igual que en anys anteriors. També els preus màxims dels crèdits matriculats per primera vegada, que assumeixen fins al 25% del cost total dels estudis també els mateixos.
 
Pel que fa als estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general, continuen tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.
 
Màsters amb tarifació social
L’altra gran novetat del decret de preus aprovat pel Govern és la implantació progressiva per primer cop del sistema de tarifació social en els màsters habilitadors per a l’exercici de professions regulades. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster. Pel tram 2, és del 20%; pel tram 3, del 15%; pel tram 4 del 10%, i, finalment, pel tram 5 del 5%.
 
Això permet als estudiants de les universitats públiques beneficiar-se de rebaixes que aniran entre els 124 i els 617 euros per a cursos estàndard de 60 crèdits:
 
 
Tram 1
Tram 2
Tram 3
Tram 4
Tram 5
Preu 60 crèdits
1.853€
1.976€
2.100€
2.223€
2.347€
Variació en euros
-617€
-494€
-371€
-247€
-124€
 
En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció que habilita els consells socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.
 
 
Estudiants exclosos per les beques de l’Estat
El sistema de tarifació social continua acollint al tram 1 a tots aquells estudiants de grau que compleixen els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (MECD) però que queden exclosos dels ajuts estatals per no complir els requisits acadèmics.
 
El decret de preus per al pròxim curs  també manté la bonificació a les enginyeries que es va aplicar el curs 2013-2014 després del canvi de coeficient d’estructura docent.
 
Pel que fa al fraccionament del pagament de la matrícula, el decret de preus estableix l’obligatorietat que, com a mínim, aquest fraccionament sigui el mateix que el curs anterior, és a dir, que es faci en tres fases. Així mateix, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ofereix un sistema de pagament fraccionat de fins a 10 mesos, que permet el finançament del 100% de l'import de la matrícula dels estudis universitaris, amb un cost fix d'obertura (14 euros en matrícules semestrals  i 24 euros en anuals ) i un tipus d'interès del 0%.
 
El decret de preus també inclou la possibilitat que les universitats posin en marxa sistemes d’ajuts per atendre aquells estudiants que es trobin en circumstàncies personals sobrevingudes. Un mecanisme que complementa al programa especial impulsat per l’AGAUR per atendre els universitaris amb problemes econòmics sobrevinguts. Des del curs 2014-2015, el termini per comunicar una nova situació econòmica que doni dret a beca és ininterromput i, per tant, durant tot l’any es resolen aquestes peticions.
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia