- El president denuncia que “el dèficit fiscal ens recorda el que podríem disposar, perquè és nostre, i no tenim, i la desconnexió entre el que paguem i el que gaudim”
- Puigdemont diu que “no es vol una rèplica de la hisenda espanyola, sinó una hisenda moderna i independent”
- El vicepresident Junqueras subratlla que els convenis signats avui amb les diputacions catalanes suposen “un pas endavant en la millora de la lluita contra el frau”
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest matí després de la reunió de Coordinació Estratègica de Tributs de Catalunya, “que el Govern té les eines tributàries preparades per als passos decisius que haurà de fer properament”. “Estarem a punt per assumir, quan sigui necessari, la resta dels nostres impostos que encara passen per l’agència tributària espanyola”, ha afegit.
Durant l’acte posterior i acompanyat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que amb els convenis que avui s’han signat en el marc de Tributs de Catalunya amb les quatre diputacions catalanes es “dona per acabada la primera fase de construcció de la nova Hisenda Catalana”. Uns convenis que són “exemple de la capacitat de col·laboració de les administracions catalanes”, ha dit.
En aquest context, el president ha recordat que les administracions catalanes gestionen només el 10% dels impostos que paguen els ciutadans i empreses i que aquesta xifra mostra “la manca de control de les institucions catalanes a l’hora de gastar a favor de l’estat del benestar, la preservació del medi ambient i la promoció econòmica del nostre país”. De fet, s’ha mostrat convençut que “el dèficit fiscal ens recorda el que podríem disposar, perquè és nostre, i no tenim, i la desconnexió entre el que paguem i el que gaudim”. Per això, considera que “el maltractament fiscal justificaria de per si la necessitat de disposar d’una agència pròpia”.
Després d’insistir que la hisenda catalana que s’està construint “no és només un instrument de recaptació, sinó que vol ser un dels engranatges d’un sistema millor”, el cap del Govern ha assegurat que “no es vol una rèplica de la hisenda espanyola, sinó una hisenda moderna i independent; regida pels principis d’orientació a resultats, transparència, professionalitat, vocació de servei i eficiència”. Per això, l’Executiu aposta per deixar de banda un model actual de control per “avançar cap a un model de servei basat en la cooperació i la confiança entre administració i contribuents, i entre diferents administracions”. I, en aquest sentit ha destacat la feina de Tributs de Catalunya, que ha permès estrènyer lligams entre l’ATC i els ens locals.
A més, ha insistit també en la necessitat de garantir la seguretat jurídica i reforçar “urgentment” les polítiques orientades a “recosir el marc de confiança recíproca”, mentre ha aprofitat per denunciar “els canvis de criteri o l’aplicació de nous amb caràcter retroactiu per part de l’Agència Tributària espanyola” que pateixen els contribuents. I, per tot plegat s’ha mostrat convençut de la necessitat que el disseny de l’administració tributària catalana s’orienti cap a “descobrir incompliments més que a plantejar debats interpretatius amb qui ja declara”, a més d’introduir nous mecanismes que facilitin les bones pràctiques.
Pel que fa al frau fiscal, el cap de l’Executiu ha explicat que des de Tributs de Catalunya s’ha avançat en l’aplicació del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal. Així, ha subratllat la necessitat de millorar en intercanvi d’informació, tant a nivell nacional com internacional, i amb relació a les tasques d’inspecció i comprovació. “Cal més determinació a nivell dels estats a favor de l’harmonització de l’impost de societats i l’obligació de tributar per generació de negoci i nosaltres la tindrem”, ha afegit.
Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha destacat que "totes les eines fonamentals del desplegament de l'ATC estan funcionant als ritmes previstos" i ha recordat que a principis de setembre l'Agència ja tindrà 750 treballadors, 32 oficines amb personal propi, la primera versió de l'e-SPRIU ja en funcionament i el Codi Tributari. Tot això, amb l'objectiu "d'acostar el servei als ciutadans i preparar el conjunt d'administracions tributàries per als reptes de futur".
Durant la seva intervenció, Junqueras ha qualificat la xarxa Tributs de Catalunya de “projecte generador de sinergies entre les institucions que tenen responsabilitat tributària” que “evidencia la voluntat de tots plegats de garantir l’equilibri territorial del país, apropant els serveis de caràcter tributari als ciutadans”. En aquest sentit, ha anunciat que el mes de setembre arribarà a tenir “200 oficines en règim de finestreta única, funcionant arreu del país”. També ha remarcat la bona evolució d’aquesta col·laboració entre institucions, que avui ja dona servei al 85% de la població catalana i que té com a objectiu “arribar a una cobertura, en pocs mesos, del 90% de la població del país, i superar el 97% dels municipis catalans”.
Durant la seva intervenció, el màxim responsable de la política econòmica del Govern català ha coincidit amb el president que, amb la signatura dels convenis, “fem un pas endavant en la millora de la lluita contra el frau”, ja que “compartir informació i dades de caràcter fiscal” entre totes les administracions tributàries de Catalunya “ens ajudarà a ser més eficaços”.
El cap del Govern i el vicepresident han estat acompanyats en aquest acte pels presidents de les diputacions de Barcelona, Mercè Conesa; Girona, Pere Vila, i Lleida, Joan Rañé; i Joan Piñol, en representació de la Diputació de Tarragona. A més també hi han estat presents el secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó; i el director de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), Eduard Vilà.
1