• Romeva: “Amb l’esforç i la lluita de molts ara estem més a prop de construir un futur que hagi après les lliçons de la història compartida”
Presentació del llibre
 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha participat aquesta tarda en la presentació del primer volum de la col·lecció “Entitats Memorialistes de Catalunya” dedicat a l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, i que té per títol “La veu dels morts silenciats”. L’acte ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i també hi ha intervingut el president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny; i els autors del llibre, M. Dolors Bernal i Joan Corbalán. També ha comptat amb l’assistència de la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia.
 
En la seva intervenció el conseller ha remarcat la “feina constant” de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya i n’ha destacat “la dignificació del Fossar de la Pedrera, i la instal·lació del monument, el mausoleu de Companys o la recuperació i dignificació del Camp de la Bota”, les quals ha qualificat com a “tasques absolutament necessàries”.
 
Romeva ha subratllat el compromís del Govern amb la memòria històrica i s’ha dirigit a les entitats memorialistes en dir que “ens esperoneu i ajudeu el país a avançar amb major confiança”. Finalment, el conseller ha opinat que “amb l’esforç i la lluita de molts ara estem més a prop de construir un futur que hagi après les lliçons de la història compartida”.  
 
Durant la presentació del llibre s’han projectat imatges inèdites dels membres de l’Associació Pro-memòria Pro-memòria als Immolats de la Llibertat a Catalunya al fossar de la Pedrera l’any 1978.
 
Col·lecció “Entitats Memorialistes de Catalunya”
 
Davant de les injustícies de la Guerra Civil i el franquisme, diverses associacions i agrupacions socials es van mobilitzar posant en risc les seves pròpies vides a favor de la pau i per la justícia civil, per defensar les llibertats i els drets del pobles. Per recordar la tasca d’aquestes associacions, i fruit del compromís amb la història de les institucions catalanes, la Generalitat de Catalunya edita la col·lecció Entitats Memorialistes de Catalunya. La col·lecció és un reconeixement a totes les entitats memorialistes de Catalunya i un reconeixement a la seva tasca per la democràcia.
 
El segon llibre de la col·lecció es presentarà el dimarts 25 de juliol i tractarà sobre la Lleva del Biberó-41, l’agrupació que van crear els supervivents de la Lleva del Biberó després de lluitar contra el franquisme.

1  

Imatges

Foto

Foto 5116