Dictadas en linha
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura inicia el projecte Dictadas en linha, una eina que té per objectiu facilitar l’aprenentatge de la llengua occitana mitjançant una sèrie de dictats en les modalitats aranesa i referencial. Els dictats en línia en occità s’enquadraran al portal Llengua catalana, en una nova pàgina que es posarà en funcionament a finals d’aquest 2017. L’estructura serà similar a la dels Dictats en línia en català, que es va posar en servei el 2016.
 
Dictadas en linha oferirà 45 dictats corresponents als nivells elemental i intermedi segons el Marc Europeu Comú de Referència que permetran treballar 15 aspectes ortogràfics. En el seu disseny s’ha tingut en compte una visió de conjunt de la llengua occitana de manera que per cada aspecte ortogràfic i nivell, hi haurà dictats en la modalitat aranesa i també en occità referencial, si bé es prioritza la disponibilitat en aranès.
 
Els dictats es podran escriure i autocorregir interactivament des d’ordinadors, mòbils i tauletes, i tant els textos com els àudios seran descarregables. Els àudios es presentaran en dos formats: un, que permetrà escoltar el text d’una tirada, i un altre, que anirà més lent i que repetirà les frases per donar temps l’aprenent a escriure el que escolta.
 
Cada dictat és una història inèdita, d’un màxim de quinze línies, amb principi i final. Són històries plenes de reflexió, curiositat, sorpresa, ironia, absurditat o subtilesa, que emocionaran i atraparan l’atenció de l’aprenent i del lector.
 
Els dictats són un complement perfecte per a les persones que segueixen cursos de llengua occitana per a adults i per a persones que es formen en aquesta llengua de manera autodidacta. També són un recurs didàctic de primer nivell, d’accés lliure i gratuït, a disposició del professorat i una bona eina per conèixer el nivell d’escriptura i comprensió lectora en llengua occitana.
 
L’elaboració de dictats en línia en d’occità compta amb la col·laboració i assessorament del Conselh Genreau d’Aran, pel que fa a la modalitat aranesa.