• Deixa clar que “el referèndum el celebrarem”, perquè “és un deure polític del Govern i del Parlament”
  • En el segon dia de l’estada del president a Copenhaguen, el cap de l’Executiu ha titllat “d’innovació jurídica” que el Govern espanyol ja hagi anunciat que recorrerà la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat jurídica, abans que hagin estat aprovades
El president Puigdemont, el conseller Romeva i la delegada Francesca Guardiola al Parlament de Dinamarca
El president, el conseller i la delegada al Parlament danès. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha reunit aquest matí amb una representació dels diputats danesos, que representen dues terceres parts de la seva Cambra, en una trobada que ha tingut lloc al Christianborg Palace, seu del Parlament d’aquell país.
 
Després de la trobada, el cap de l’Executiu ha afirmat que haver-se pogut explicar en el Parlament d’un “país que és model d’usos democràtics i que és font d’inspiració també per bones pràctiques democràtiques” demostra que “anar eixamplant el coneixement dóna bon resultat ”.
 
De fet, el president ha recordat que el Parlament danès “va ser el primer que va debatre i va fixar una posició formalment, aprovant una moció a favor del diàleg” entre els governs espanyol i català perquè “les demandes democràtiques i polítiques del poble de Catalunya fossin acordades en termes del diàleg que nosaltres hem intentat tot aquest temps”.  
 
"El Govern espanyol arriba tard a tot arreu"
A preguntes dels periodistes, el president Puigdemont ha qualificat “d’innovació jurídica” que el Govern espanyol ja hagi anunciat que recorrerà la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat jurídica, abans que hagin estat aprovades i ha insistit que el que hauria d’haver fet és “asseure’s a negociar”. “Dóna la sensació que el Govern espanyol arriba tard a tot arreu”, ha lamentat.
 
Per Carles Puigdemont és “poc realista” pensar que l’estratègia judicial aturarà “un procés que fa 6 anys que s’ha anat musculat amb  contundència, solidesa, solvència i transversalitat”. “L’estratègia judicial ha arribat a moments fins i tot del paroxisme d’inhabilitar l’anterior president Artur Mas, d’amenaçar i querellar-se contra la presidenta del Parlament o d’apartar del càrrec públic Francesc Homs, i no ho ha aturat”, ha afirmat.
 
El cap del Govern ha deixat clar que “el referèndum el celebrarem”, perquè “és un deure polític del nostre Govern i del nostre Parlament, ser fidels a aquest encàrrec”. “És el compromís al qual hem arribat i també és el desig de la majoria dels catalans, fins i tot de molts dels que volen votar que no” i que  “pensen que aquesta discrepància, que és política, s’hauria d’haver resolt per canals democràtics”, ha assegurat. I ha recordat en aquest sentit els casos de països com Dinamarca, el Regne Unit o el Canadà, amb governs que “democràticament han resolt de manera exemplar aquest tipus de discrepàncies”.
 
Des de Copenhaguen, en el seu segon dia de vista , el president Puigdemont ha fet també una crida als catalans perquè “vagin a votar” l’1 d’octubre i aconseguir així que “s’omplin les urnes”.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2069