Salut

_

Rècord de donacions de sang a l'estiu per la resposta ciutadana als atemptats

query_builder   31 agost 2017 14:22

event_note Nota de premsa

Rècord de donacions de sang a l'estiu per la resposta ciutadana als atemptats

  • Prop de 30.000 persones han donat sang aquest estiu, un 14% més que l’any passat
  • La resposta de la ciutadania als atemptats a Barcelona i Cambrils ha multiplicat les donacions durant l’agost
  • En una setmana, més de 8.500 persones van donar sang, el doble del que seria habitual en aquesta època
  • Als hospitals les donacions es van triplicar en relació a l’any anterior
  • El dia de l’atemptat, hi havia sang a Catalunya per a 7 dies, fet que va permetre donar resposta a les necessitats dels ferits
  • Cal que les donacions es mantinguin per garantir que sempre hi ha reserves suficients en cas d’emergència
David Elvira i Jordi Cardoner, al centre, durant la seva visita a la sala de donacions, a l'interior del Camp Nou
29.500 persones han donat sang des del 17 de juliol en el marc de la campanya d’estiu #amicspersempre del Banc de Sang. Aquesta xifra representa un 14% més que el mateix període de l’any passat. L’increment s’explica per la gran resposta ciutadana als atemptats que van patir Barcelona i Cambrils el 17 d’agost, i que van multiplicar les donacions de sang en els dies posteriors a l’atac. Més de 8.500 persones van donar sang del 17 al 24 d’agost, el doble del que seria habitual en aquesta època. D’aquestes, prop de 5.300 van rebre’s a hospitals de Catalunya - de fet, les donacions en aquests centres es van triplicar en relació al mateix període de  l’any anterior-, i la resta, en les campanyes de les unitats mòbils.
 
Pel director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, un atemptat “posa el pitjor de l’esser humà, però també hem vist a Barcelona i a Catalunya el millor de la nostra ciutadania: una onada de solidaritat en la donació, especialment aquella setmana dels atemptats”.
 
L’increment de donacions es va notar sobretot als hospitals que tenen espai diari de donació de sang, especialment als de Barcelona (Sant Pau, Clínic i Vall d’Hebron). Hi va haver cues de donants, i es van allargar els horaris per poder acollir totes les persones que volien donar sang. Així, el mateix dia de l’atemptat l’hospital de Sant Pau va tancar a les 4 de la matinada per atendre els donants i l’Hospital Clínic va obrir fins i tot en diumenge.
 
 
Donacions de sang als hospitals
 
2017
2016
 
Dijous, 17 d'agost
661
308
Dijous, 18 d'agost
Divendres, 18 d'agost
1.402
201
Divendres, 19 d'agost
Dissabte, 19 d'agost
451
96
Dissabte, 20 d'agost
Diumenge, 20 d'agost
58
0
Diumenge, 21 d'agost
Dilluns, 21 d'agost
744
283
Dilluns, 22 d'agost
Dimarts, 22 d'agost
586
249
Dimarts, 23 d'agost
Dimecres, 23 d’agost
763
249
Dimecres, 24 d’agost
Dijous, 24 d’agost
617
260
Dijous, 25 d’agost
 
5.282
1.646
 
 
 
 
Repartiment de les donacions del 17 al 24 d’agost
Hospitals
Donacions
BST-Clínic
1.240
BST-Sant Pau
1.026
BST-Vall d'Hebron
842
BST-Bellvitge
659
BST-Terrassa
433
BST-Badalona
310
BST-Lleida
204
BST-Girona
179
H. Granollers
106
BST-Tarragona
160
BST-St Pere de Ribes
65
BST-Reus
36
BST-Tortosa
22
Total general
5.282
 
 
Més enllà dels hospitals, també hi va haver més afluència de donants en les campanyes de les unitats mòbils durant els dies posteriors als atemptats, que van superar en un 15% de mitjana les previsions que s’havien formulat. Així, del 17 al 24 es van sumar 3.338 donacions en les més de 40 campanyes que va organitzar el Banc de Sang i Teixits a Catalunya.
 
 
 
Donacions en campanyes
 
Barcelona
2.028
Tarragona
553
Girona
436
Lleida
321
Total
3.338
 
 
Solidaritat internacional
Van donar sang persones nascudes en 71 països diferents. D'aquests, els donants de fora d'Espanya van ser 577, tres vegades més del que és habitual. La nacionalitat majoritària va ser la marroquina (14%), seguida de l’argentina (9%) i la italiana (8%).
 
Bancs de sang de la resta de l’Estat, com els de Madrid, Galícia i les Illes Balears entre d’altres, van posar a la disposició del Banc de Sang de Catalunya les seves reserves. Tot i això, no van ser necessàries aquestes unitats de sang, ja que el dia 17 d’agost hi havia suficients reserves per atendre qualsevol contingència. De fet, el mateix dia 17 hi havia prou sang per atendre les necessitats habituals dels hospitals durant 7 dies, una situació de reserves normals.
 
La donació, un hàbit cívic
Avui hi ha sang per atendre les necessitats de 10 dies, un nivell que es considera òptim. La sang és un element biològic que caduca i per això és clau mantenir les donacions per assegurar que les reserves es continuen estables i es pot fer front a les necessitats del dia a dia dels hospitals i també a possibles situacions d’emergència.
 
En aquest sentit, David Elvira ha afegit que aquesta onada de solidaritat “s’ha de seguir mantenint al llarg del temps”. “Fer un acte altruista de 20 minuts de donació de sang salva vides. La nostra ciutadania ho sap i ho sap tant que quan tenim un moment excepcional fa cua durant hores als hospitals per donar sang o busca les unitats mòbils de donació on pot fer-ho”, ha remarcat.
 
Durant aquest mes de setembre s’han programat més de 300 col·lectes per tot Catalunya. A més, també es pot donar sang als 16 hospitals que compten amb espai estable de donació.
 
Al web donarsang.gencat.cat es poden cercar les campanyes més properes a partir del codi postal o el municipi.
 
La campanya es tanca al Camp Nou
La present campanya d’estiu de donació de sang es tancarà aquest vespre, quan finalitzi la jornada que està tenint lloc des de primera hora d’aquest matí a la sala Berlín del Camp Nou, on s’ha habilitat personal i equipament necessari per tal que desenes de persones donin sang, en aquest cas per primera vegada a l’interior de les instal·lacions del Futbol Club Barcelona. En aquest sentit, David Elvira ha agraït el suport de l’entitat per a la celebració d’aquesta jornada i ha fet entrega al vicepresident primer del FC Barcelona, Jordi Cardoner, d’una samarreta commemorativa.

2  

Imatges

Foto família

Foto família 2080

Foto donació

Foto donació 1714

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia