Famílies etiòpia
Les 16 famílies catalanes que ja tenien assignació d'un infant quan van veure paralitzats els seus processos d'adopció a Etiòpia ja estan totes a Catalunya amb els seus fills.
 
El passat 21 d’abril el govern d'Etiòpia va decidir parar tots els processos d'adopció internacional. Aquesta suspensió, que ha durat dos mesos, ha posat de manifest la manca de seguretat jurídica d'aquest país. Per aquest motiu, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), va optar per acabar només les adopcions de les famílies que tenien l'assignació d'un infant.
 
El govern català, ja va intensificar fa un any les relacions amb el govern etíop quan va detectar endarreriments en els processos d’adopció, exercint la seva competència com a autoritat central en adopció internacional. En aquest sentit, el passat mes de febrer la Generalitat va convidar a Catalunya representants d’Etiòpia amb l’objectiu de tractar directament la resolució dels processos adoptius i alhora, oferir una estada formativa en matèria de protecció a la infància. 

A l’abril, arran de la suspensió per part d’Etiòpia dels processos d’adopció internacional, aquests contactes entre governs es van reforçar per tal de desencallar la situació de les 16 famílies catalanes amb infants assignats en aquest país. Les accions de mediació del Govern català també s'han centrat en el contacte directe amb l'ambaixada espanyola a Addis Abeba.
 
D’altra banda, l'ICAA ha donat suport a les famílies afectades amb qui s’ha reunit en grup 6 vegades en l’últim any. De la mateixa manera, s’han fet 3 reunions amb les ECAI catalanes que treballen en aquest país. La directora de l’ICAA, Agnès Russiñol, ha destacat que “el treball en xarxa amb les famílies i les ECAI ha estat clau per a poder compartir informació rellevant sobre cada cas i resoldre la situació”. En aquest sentit, ha posat en valor “la feina de les ECAI, que amb el seu coneixement de la realitat etíop han fet una tasca d’acompanyament molt important”.
 
Tot i que els processos adoptius d'aquestes famílies han pogut acabar, les adopcions en aquest país no compleixen amb la seguretat jurídica suficient com per seguir tramitant en aquest país. De fet, des de l'any 2015 ja no s'accepten nous expedients i només s'estaven acabant les adopcions que estaven iniciades. 
 
El passat 22 de juny, tots els directors d’infància i família de les comunitats autònomes van acordar no seguir amb les adopcions a Etiòpia i actualment s’està esperant la resolució de tancament de l’adopció en aquest país que ha d’emetre la Dirección General de Servicios para la Familia y la Infancia del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad del Govern de l’estat espanyol.

1  

Imatges

La consellera Bassa en una trobada amb famílies adoptants a Etiòpia

La consellera Bassa en una trobada amb famílies adoptants a Etiòpia 698