En formen part tots els agents de la cadena alimentària i posarà les bases d’una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i la gestió sostenible del medi
DARP
Un moment de l'acte de constitució del Consell Català de l'Alimentació
Avui s’ha constituït el Consell Català de l’Alimentació, òrgan adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), que serà un fòrum d’anàlisi, debat i proposta sobre les qüestions relacionades amb les polítiques agroalimentàries del país: els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics. A més, actuarà com a observatori de l’agroalimentació per proposar les mesures necessàries per a l’aprofitament de totes les oportunitats dels mercats i per oferir les millors condicions de qualitat i sostenibilitat.
 
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que ha presidit l’acte de constitució, ha destacat que “el Consell Català de l’Alimentació és un instrument fonamental per a impulsar una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i en la gestió sostenible del medi, que contribueixi a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya”.
 
En aquesta línia, s’han iniciat ja els debats per a definir un Pacte Nacional per la Política Alimentària de Catalunya, que es traslladarà al Consell Català de l’Alimentació perquè sigui compartit i concertat amb els representants de la societat civil concernits amb l’alimentació.
 
El Consell Català de l’Alimentació proposarà actuacions amb els següents objectius:
 
- Continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments
- Promocionar els productes alimentaris catalans, inclosos els d’una qualitat diferenciada, els de proximitat i els produïts de forma ecològica
- Afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària
-           Fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d’aliments
-           Promocionar la dieta mediterrània i fomentar en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.
 
Per desenvolupar totes aquestes actuacions, aquest òrgan col·legiat s’estructurarà en quatre comissions: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori, i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat. El Consell es tornarà a reunir d’aquí a dos mesos per acordar la constitució d’aquestes quatre comissions.
 
El Consell Català de l’Alimentació està format per una àmplia representació de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya, des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats. Concretament, hi són representants diferents Departaments de la Generalitat de Catalunya; UNAE, en representació dels consumidors; la Càtedra UNESCO d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament, la Fundació Banc dels Aliments, PIMEC Agroalimentària, FCAC, la Federació Catalana DOP-IGP i la Federació Catalana d’Associacions de gremis de Flequers, en representació dels diferents agents del sector agroalimentari; Unió de Pagesos i JARC, com a organitzacions professionals agràries més representatives;  l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya; i les Diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, en representació del món local.
 
 

1  

Imatges

Acte de constitució

Acte de constitució 4515