Direcció General de Comunicació

El "sí" s'imposa amb un 90% dels vots dels 2.262.424 catalans que han pogut votar

query_builder   2 octubre 2017 01:50

event_note Nota de premsa

El "sí" s'imposa amb un 90% dels vots dels 2.262.424 catalans que han pogut votar

 
·         Vicepresident Oriol Junqueras: Catalunya i la seva gent s’ha guanyat el dret a constituir una nova república independent,
 
·       Conseller Jordi Turull:Avui el Govern ens hem sentit, de veritat, enormement orgullosos de formar part d'aquest país”
 
·         Conseller Raül Romeva: “Avui Europa ha d'escollir, vergonya o dignitat, violència o democràcia”
Govern
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; el conseller de la Presidència i portaveu, Jordi Turull, i el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, han comparegut per donar el resultat del referèndum que s’ha celebrat a Catalunya aquest diumenge 1 d’octubre.
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha anunciat que el “sí” ha guanyat el referèndum amb un 90% dels vots favorables dels 2.262.424 catalans que han pogut votar d’un cens de 5.313.000 amb dret a fer-ho. Turull ha explicat que 770.00 ciutadans no han pogut exercir el seu dret a vot perquè s’han precintat 400 col·legis electorals i la policia s’ha endut urnes amb paperetes.  El conseller ha detallat que el recompte de la votació dona com a resultat 2.020.144 vots del “sí” (90%); 176.566 del ”no” (7,8%); 45.586 vots en blanc (2%)) i 20.129 vots nuls (0,89). En el moment de fer aquesta compareixença encara quedaven per comptar 15.000 vots i el vot estranger.
 
Turull ha qualificat les xifres de participació “d’increïbles” tenint en compte “l’actuació salvatge de la policia de l’Estat” que han ocasionat 844 ferits dels quals 73 han presentat denúncia. El conseller de la Presidència ha expressat l’agraïment “infinit” a tantes i tantes persones que avui han fet possible el referèndum i ha afirmat: “Avui el Govern ens hem sentit, de veritat, enormement orgullosos de formar part d'aquest país. D’aquest país que ha sabut defensar amb coratge i de manera pacífica la democràcia i els seus valors”.
 
En aquesta mateixa línia, el vicepresident Oriol Junqueras ha declarat que en nom de la democràcia espanyola s’ha dut a terme una repressió policial en tota ordre sense precedents en una Europa civilitzada i s’ha atacat la llibertat d’expressió de totes les formes possibles. Junqueras ha recordat que per tots els fets succeïts en el dia d’avui “Catalunya i la seva gent s’ha guanyat el dret a constituir una nova república independent, democràtica, social i de dret, que solemnement haurà de proclamar el Parlament en compliment de les lleis aprovades per la mateixa cambra parlamentaria”.
 
En relació a la repercussió internacional de la jornada, el conseller Romeva ha assegurat que “avui tothom ha vist que en un costat hem tingut la violència, i per tant la vergonya, i de l’altre, la democràcia i per tant la dignitat”.  Per tant, ha afegit, “avui Europa ha d'escollir, vergonya o dignitat, violència o democràcia. Aquesta és la demanda que fem”. Romeva ha avançat que el Govern començarà a treballar per fer arribar totes les incidències que s'han produït amb l'objectiu i la voluntat de que hi hagi una resposta a l'alçada de les circumstàncies. “L'absència d'una resposta no només suposa un aval als fets mateixos, i per tant un aval a les polítiques repressives de l'estat, sinó que directament suposa una manca i una pèrdua de credibilitat per la pròpia Unió Europea i les seves institucions”, ha exigit. “Avui el món ha vist allò que fa molt de temps que denunciem, que l’Estat és demofòbic”, ha conclòs.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia