Cultura

La Filmoteca celebra amb la Seminci els 50 anys de l'Escola de Barcelona

query_builder   11 octubre 2017 10:35

event_note Nota de premsa

La Filmoteca celebra amb la Seminci els 50 anys de l'Escola de Barcelona

Foto
 
La 62a edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, la Seminci, que se celebrarà entre el 21 i el 28 d’octubre, retrà homenatge a l’Escola de Barcelona coincidint amb els 50 anys del naixement d’aquest innovador moviment cinematogràfic. Va ser, precisament, durant la temporada 1966/67 quan va arribar a les pantalles una primera onada dels seus títols més emblemàtics.
 
El cicle, coorganitzat amb la Filmoteca de Catalunya, inclou 15 dels títols més representatius d’aquesta escola sense aules forjada a la Barcelona dels 60 i de la qual van emergir cineastes com ara Jacinto Esteva, Joaquim Jordà, José María Nunes, Ricardo Bofill, Pere Portabella, Carlos Durán, Gonzalo Suárez, Vicente Aranda o Jordi Grau.
 
Sorgida encara en ple franquisme però més a prop de la Nouvelle Vague francesa que del neorealisme italià, l’Escola de Barcelona va jugar un paper fonamental de provocació cultural i trencament dels motlles establerts. Era la vessant cinematogràfica d’un moviment molt més ampli, la irònicament denominada “gauche divine”, que incloïa arquitectes, editors, dissenyadors de moda o fotògrafs. Gent de molt talent que van atrevir-se a mirar el món a través de les escletxes que deixava el franquisme des d’una petita illa de llibertat que llançava críptics missatges sobre una realitat desitjada. Els joves directors de l’Escola de Barcelona, un grup improvisat, magmàtic i canviant, volien fer-se un forat a la indústria amb produccions que suposessin un revulsiu en relació al cinema que fins aquell moment s’havia fet al país, amb temàtiques molt personals i cercant sempre la modernitat i noves formes d’expressió.
 
 
Taula rodona
En el marc d’aquesta retrospectiva, el diumenge 22 d’octubre la Seminci celebrarà una taula rodona coordinada per Esteve Riambau, director de la Filmoteca, i el periodista i escriptor cinematogràfic Mirito Torreiro, tots dos autors del llibre La Escuela de Barcelona: El cine de la gauche divine, publicat per Anagrama l’any 1999. També s’hi presentarà un DVD amb l’obra completa de Jacinto Esteva i hi participaran alguns directors i actrius d’aquest moviment cinematogràfic: Serena Vergano, Romy, Teresa Gimpera, Gonzalo Suárez, Jordi Grau i Pere Portabella.
 
Un DVD dedicat a Jacinto Esteva
Arquitecte, pintor, escriptor i caçador, Jacinto Esteva va ser molt més que el centre cinematogràfic de l’Escola de Barcelona. Director, juntament amb Joaquim Jordà, de la que es considera pel·lícula-manifest de l’Escola de Barcelona, Dante no es únicamente severo, Jacinto Esteva és el protagonista d’un DVD editat per Cameo amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya que, sota la iniciativa de la seva filla Daria, recupera la seva filmografia i descobreix un personatge més sensorial que racional, un pou d’energia difícil de canalitzar. Aquesta edició es presentarà a Valladolid, i el proper 2 de novembre a les 18.30 h a la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya.
 
Les pel·lícules del cicle
El cicle que la Seminci dedica al cinema de l’Escola de Barcelona inclou els següents títols:
 
Notes sur l’émigration. Espagne 1960 (Jacinto Esteva), 1960
Noche de verano (Jordi Grau), 1963
Circles (Ricardo Bofill). Cortometraje documental, 1966
Noche de vino tinto (José María Nunes), 1966
Fata Morgana (Vicente Aranda), 1966
Una historia de amor (Jordi Grau), 1966
Dante no es únicamente severo (Jacinto Esteva, Joaquim Jordà), 1967
No contéis con los dedos (Pere Portabella). Curt, 1967
Nocturno 29 (Pere Portabella), 1968
Cada vez que… (Carlos Durán), 1968
Ditirambo (Gonzalo Suárez), 1969
BiBiCi Story (Carlos Duran). Curt, 1969
El extraño caso del Doctor Fausto (Gonzalo Suárez), 1969
Esquizo (Ricardo Bofill). Llargmetratge documental, 1970
Lejos de los árboles (Jacinto Esteva). Llargmetratge documental, 1963/1972
 
Més informació:
www.filmoteca.cat

1  

Imatges

Foto

Foto 36

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia