Direcció General de Comunicació

El Govern reafirma el seu compromís amb la implementació dels acords de pau entre les FARC i el Govern de Colòmbia

query_builder   17 octubre 2017 16:36

event_note Nota de premsa

El Govern reafirma el seu compromís amb la implementació dels acords de pau entre les FARC i el Govern de Colòmbia

 
 
·       El Departament d’Afers Exteriors, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, aportarà 300.000 euros al Fons Multi-donant de les Nacions Unides per al Post-conflicte a Colòmbia
 
·       Els dos països mantenen una llarga relació a través d’institucions públiques i ONG –unides a Catalunya sota el paraigües de la Taula per Colòmbia-, a més d’organitzacions de la societat civil, universitats i empreses
 
El Govern aprova que el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), atorgui una subvenció directa al Fons Multi-donant de les Nacions Unides per al Post-conflicte a Colòmbia, un fons de cooperació multilateral per a facilitar l’aplicació de l’acord de pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC. En aquest fons hi participen ens públics locals i nacionals, agències de les Nacions Unides, i organitzacions de la societat civil colombianes. L’import total, atorgat mitjançant una subvenció directa, és de 301.000 euros, distribuïts en 150.000 euros l’exercici 2017 i 151.000 euros el 2018.
 
Aquest acord s’emmarca en els objectius del Pla de cooperació al desenvolupament 2017 elaborat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que estableix Colòmbia com un dels països prioritaris per a la cooperació catalana. El Pla aposta per la concentració geogràfica d’accions per a un acompanyament eficaç dels processos de desenvolupament mitjançant la construcció d’aliances i la posada en marxa de nous instruments i modalitats en els països i pobles prioritaris. L’acord també respon al compromís de Catalunya amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); concretament l’ODS 16, que promou la pau i l’accés a la justícia, i l’ODS 17, que potencia les aliances i el treball en xarxa per aconseguir les fites dels ODS.
 
Amb aquesta aportació el Govern contribueix al seguiment de la implementació dels acords de pau, especialment a nivell territorial, així com a la promoció de la participació de les víctimes en el sistema de veritat, justícia, reparació i no repetició, és a dir, la Jurisdicció especial per la pau, la Comissió per l’Esclariment de la Veritat així com la Unitat de cerca de persones desaparegudes.
 
 
La cooperació catalana a Colòmbia
 
Colòmbia ha estat històricament un país prioritari pel Govern de Catalunya pel que fa a les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament. Entre 2010 i 2016, l’ACCD ha finançat fins a 36 projectes de diferents ONG que s’han dut a terme tant a Colòmbia com a Catalunya amb un import de més de 4 milions d’euros.
 
La cooperació catalana a Colòmbia s’ha caracteritzat històricament per l’aposta decidida per la construcció de pau i la defensa dels drets humans. La protecció de les víctimes (processos de restabliment i reparació), el tractament no-violent del conflicte, i la memòria han estat algunes de les línies de treball dels projectes finançats pel Govern.
 
L’any 2002 es va crear una entitat única integrada per institucions públiques –entre les quals l’ACCD-, ONG i sindicats, anomenada la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, una iniciativa pionera en la coordinació de les actuacions impulsades des de Catalunya al país llatinoamericà.
 
A nivell institucional, el Parlament de Catalunya ha aprovat, en els darrers deu anys, deu resolucions sobre Colòmbia, la majoria de les quals fent referència explicita al conflicte armat i al desig de la seva finalització.

 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia