Direcció General de Comunicació

El Govern aprova impulsar els treballs per a la recuperació i repatriació de les restes del brigadista cubà, Pablo de la Torriente

query_builder   17 octubre 2017 16:37

event_note Nota de premsa

El Govern aprova impulsar els treballs per a la recuperació i repatriació de les restes del brigadista cubà, Pablo de la Torriente

 
 
·       El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència s’encarregarà dels treballs de recuperació i identificació de les restes
 
·       Aquesta actuació s’inclou al Pla de fosses 2017-18 que ja ha permès exhumar les restes d’un mínim de 58 individus a diferents indrets de Catalunya
 
El Govern ha aprovat avui el conveni de col·laboració entre el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, l’Ajuntament de Barcelona i el Consolat de la República de Cuba a Barcelona per a la recuperació i repatriació de les restes del brigadista cubà, poeta i periodista, Pablo de la Torriente Brau, que presumptament es troben al cementiri de Montjuïc de Barcelona.
 
Aquesta actuació s’inclou al Pla de fosses 2017-18 impulsat pel Departament d’Afers Exteriors el qual s’encarregarà dels treballs de prospecció geofísica i de la recuperació de totes les restes que s’hi puguin trobar. D’acord amb al Programa d’Identificació Genètica, el Departament d’Exteriors també garantirà la identificació genètica de les restes òssies localitzades, així com l’encreuament amb els perfils genètics dels familiars de les persones desaparegudes inscrites al Cens de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
 
Per la seva banda, el Consolat General de la República de Cuba a Barcelona s’ocuparà de les tasques corresponents a l’eventual repatriació a Cuba de les restes trobades en cas que corresponguin al brigadista Pablo de la Torriente.  L’Ajuntament de Barcelona garantirà l’accés i la realització de les tasques del Departament d’Exteriors al cementiri de Montjuïc per a l’exhumació de les restes.
 
El brigadista cubà Pablo de la Torriente va morir en combat el 19 de desembre de 1936 al front de Madrid. Dies més tard, el 23 de desembre, va ser enterrat al cementiri de Chamartín de la Rosa a Madrid i a mitjans de juny del 1937 va ser exhumat per tal de repatriar-lo a Cuba. Tal com s’ha pogut determinar a partir de la investigació realitzada per l’Associació d’Amics de les Brigades Internacionals, les restes de la Torriente van ser embalsamades i traslladades a Barcelona amb l’objectiu de ser repatriades i van ser dipositades al nínxol 3772 del cementiri de Barcelona.
 
Amb la fi de la Guerra Civil, el 26 de desembre del 1939, les restes del brigadista i les d’onze persones més van ser traslladades a una fossa del mateix cementiri. D’aquesta manera, el cos de la Torriente no va poder ser mai repatriat i per això, l’abril del 2016, el Consolat cubà a Barcelona va comunicar al Departament d’Exteriors el seu interès per recuperar les restes i finalment repatriar-les. 
 
Actuacions realitzades Pla de fosses 2017
 
El Departament d’Afers Exteriors va presentar el Pla de fosses 2017-18 el gener d’aquest mateix any, des de llavors s’han dut a terme diverses actuacions que han permès exhumar les restes d’un mínim de 58 individus a Tremp i Figuerola d’Orcau (Pallars Jussà), Prats de Lluçanès (Osona), Vilanova de Meià (Noguera) i Cassà de la Selva (Gironès).
 
Al Priorat, a les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Baix Ebre, Montsià i Terra Alta), a la Noguera i a Osona s’han fet treballs de localització de noves fosses que han permès afegir al mapa 129 fosses noves. El mapa compta ara amb 503 fosses comunes, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables.
 
També s’han fet actuacions de recollida de restes òssies en superfície, corresponents a un mínim de 30 persones, a les Terres de l’Ebre, al Priorat, al Penedès, a Osona, a la Noguera i al Pallars Jussà. Recentment, durant els mesos de juliol i agost, s’han realitzat actuacions de recollida als municipis de Vinebre, Flix i Corbera d’Ebre, també a les Terres de l’Ebre, i al municipi de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia