• Catalunya, juntament amb Leicester i Nuremberg, és una de les tres àrees pilot de la Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades d’Energia (EDI-Net)
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, acompanyada del secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala. durant la presentació de la Xarxa d'Innovació en l'Ús de Dades d'Energia (EDI-Net)
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha animat els ajuntaments catalans “a participar activament en la Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades d’Energia (EDI-Net)” un projecte europeu en què participa la Generalitat i que facilita eines a les administracions per tal de reduir el consum energètic als edificis públics. La consellera n'ha parlat aquest matí, durant la presentació del projecte al món local, acompanyada del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala
 
Borràs ha mostrat la seva satisfacció perquè “Catalunya participa en aquest programa europeu com a àrea pilot”, a través de la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Governació. “Totes les administracions públiques han de ser administracions responsables”, ha remarcat la consellera de Governació i ha destacat que “Catalunya és un país compromès amb la sostenibilitat i el medi ambient”. En aquest sentit, ha recordat que “el compromís de la sostenibilitat és un compromís global que necessita accions a nivell local”. Per aquest motiu, ha insistit en què “cal ser eficients en la despesa energètica” i ha convidat tots els ens locals a participar en aquesta xarxa que té per objectiu la reducció del consum d’energia dels edificis públics.
 
“El món local ha d’aprofitar totes les vies de participació que ofereixen els projectes europeus”, ha subratllat la consellera Borràs que ha recordat l’adjudicació de projectes per valor de 45 milions d’euros de la darrera convocatòria del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER).
 
Durant la presentació de la Xarxa EDI-Net, Borràs ha agraït la participació del doctor de la Universitat de Monfort, Paul Fleming, impulsor d’aquest programa. L’acte també ha comptat amb la participació del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenta, Albert Castellanos.
 
Implantació de polítiques energètiques sostenibles
 
Finançada per la Comissió Europea,mitjançant el programa H2020, EDI-Net pot ajudar a reduir el consum energètic entre un 5 i un 15%. Per aconseguir-ho, analitza i comunica les dades de comptadors intel·ligents  d’electricitat, aigua i gas. Els ajuntaments catalans que disposin d’aquest tipus de comptadors, amb dades de consum a intervals curts (cada hora, mitja hora o quart d’hora), podran fer ús d’aquest sistema de forma gratuïta. La incorporació a la Xarxa EDI-Net els permetrà accedir a serveis com el fòrum en línia, el tauler d’instruments o el servei d’assistència, entre d’altres. En aquest sentit, el 23 d’octubre s’ha organitzat una formació adreçada als tècnics municipals dels ajuntaments candidats a formar-ne part.
 
A més, les tres àrees pilot de prova del programa –Catalunya, Leicester (Regne Unit) i Nuremberg (Alemanya)– compartiran els seus coneixements, experiències i bones pràctiques amb els ens locals participants per donar-los suport durant la implantació dels plans d’acció d’energia sostenible. Enguany, la Xarxa EDI-Net també té previst incorporar vint autoritats públiques addicionals de països europeus interessats en aquesta iniciativa.

1  

Imatges

La consellera Borràs durant la presentació de la Xarxa EDI-Net

La consellera Borràs durant la presentació de la Xarxa EDI-Net 1471